30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Cum a ajuns lanțul de restaurante McDonald's în România

REVISTA PRESEI. Cum a ajuns lanțul de restaurante McDonald’s în România

Din ziarele de luni, aflăm povestea venirii lanțului de restaurante McDonald’s în România, compania cu capital american Prologis şi-a vândut parcul logistic din România pentru circa 50 mil. euro, dar și că dezvoltarea afacerilor în judeţele care au atras investitori străini precum Timiş, Argeş, Cluj, Braşov sau Sibiu a redus ponderea Bucureştiului.

Ziarul Adevărul ne prezintă confesiunile  lui Marian Alecu, cel care a coordonat intrarea McDonald’s în România şi în alte ţări din spaţiul ex-sovietic. După Revoluţie, şi-a abandonat postul de inginer la Uzina Vulcan şi a devenit director de vânzări la Coca-Cola. Apoi, din 1995 şi până în 2009, a condus operaţiunile McDonald’s în România şi în alte 12 ţări din spaţiul ex-sovietic. Astfel, Alecu rememorează ziua deschiderii primului restaurant  McDonald’s în România. ”16.000 de oameni am avut în prima zi. 16.000, imaginaţi-vă! Am rămas fără gheaţă pentru că maşinile de gheaţă nu puteau să facă faţă. Coada era de câteva sute de metri, a trebuit să fim ajutaţi de poliţie ca să se păstreze ordinea. S-au pus inclusiv gradene din acelea de fier şi tot s-au spart geamurile. A fost nebunie”, spune Alecu.

Din Capital.ro aflăm că Prologis, cel mai mare proprietar de spaţii industriale din lume,  şi-a vândut parcul logistic din România pentru circa 50 mil. euro. Parcul, amplasat la kilometrul 23 pe Autostrada A1 Bucureşti-Piteşti, este format din patru hale de depozitare în suprafaţă de 107.800 mp şi are alăturat peste 28 ha de teren neutilizat, destinat extinderii. Spre comparaţie, Europolis Logistic Park, cumpărat la începutul anului de compania P3 cu 120 mil. euro, cuprinde opt depozite de 215.000 mp şi circa 40 ha de teren pentru extindere. Astfel, noua proprietate tranzacţionată are jumătate din suprafaţa Europolis Logistic Park, de unde se estimează o valoare de vânzare de 50 mil. euro.

Din Evenimentul zilei aflăm că o firmă amendată de mai multe ori și care a funcționat, la un moment dat, fără autorizație, exploatează fără noimă pietriș din albia râului Suceava. În câteva luni, utilajele societății au reușit să transforme o apă curgătoare într-o baltă plină de mâl. Astfel, societatea Test Prima are rolul de a decolmata albia centrală a râului. „Exploatarea agregatelor minerale pe cursurile de apă se face în scopul îndepărtării materialului aluvionar excedentar pentru asigurarea scurgerii optime în albie, acolo unde este necesară”, se arată într-un răspuns transmis de Administrația Bazinală de Apă Siret, instituție în subordinea căreia se află albiile tuturor râurilor din Moldova.

Ziarul Financiar ne informează că dezvoltarea afacerilor în judeţele care au atras investitori străini precum Timiş, Argeş, Cluj, Braşov sau Sibiu a redus ponderea Bucureştiului. Cifra de afaceri cumu­lată a companiilor înregistrate în Ca­pitală a scăzut în ultimii şapte ani cu 37%, la 433 mld. lei, astfel că Bucureştiul a mai rămas cu o felie de 37% din businessul românesc faţă de 63% în anul 2008. La polul opus, în 26 de judeţe bilanţurile companiilor au fost cu cel puţin 50% mai mari, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului. În judeţele Argeş, Ilfov, Sibiu, Arad, Mureş, Alba, Con­stanţa şi Olt cifra de afaceri a companiilor a crescut cu rate cuprinse între 100% şi 198% în 2014 faţă de 2008. 

Din Wall Street aflăm că mai bine de o treime din banii pe care companiile listate pe Bursa de Valori București (BVB) îi distribuie an de an sub formă de dividende ajung în posesia statului român. Cel mai elocvent exemplu în acest sens este cel al Romgaz: statul controlează 82,4% din producătorul de gaze prin intermediul Ministerului Energiei. Anul acesta compania a făcut cele mai mari distribuții de cash de pe Bursă, în valoare totală de 1,21 mld. lei (brut), din care 785 mil. lei reveneau statului. Fiind principalul beneficiar, statul este astfel și principalul plătitor de impozite pe dividendele Romgaz, cu un total de 125,6 mil. lei (16%). 

Din Gândul.info aflăm că România să nu aibă drepturi de autor pe opera lui George Enescu, întrucât statul român nu dispune de drepturile de autor pentru multe dintre lucrări. „Noi avem o singură partitură şi aia vai de capul ei”, spune Mihai Constantinescu, directorul Artexim, compania statului român care organizează de 24 de ani Festivalul „George Enescu”.

Din Prosport aflăm că Josh Mitchell, fostul fundaş al Craiovei, şi-a continuat cariera în Australia, iar ultima dată a evoluat în China, pentru Liaoning Whowin, echipa la care a ajuns Eric Bicfalvi. Australianul de 30 de ani şi-a deschis un blog, unde povesteşte despre activitatea de fotbalist, şi a acceptat să vorbească pentru ProSport despre perioada petrecută la Craiova, cu bune şi cu rele. A rememorat faze incredibile de la antrenamente, cu Baird bătut de Bornescu, a discutat despre implicarea lui Mititelu la echipă şi a acceptat să caracterizeze viaţa petrecută în China.

 

Cele mai citite

Aproape jumătate din angajați sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă

Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, salariul, relaţia cu managerul şi lipsa recunoaşterii profesionale fiind principalele...

Aproape jumătate din angajați sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă

Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, salariul, relaţia cu managerul şi lipsa recunoaşterii profesionale fiind principalele...

Ce Este TOKERO Level Up Token? Tot Ce Trebuie Să Știți + Bonus!

Crypto exchange-ul românesc Tokero nu numai că și-a consolidat poziția pe piața financiară digitală, dar se pregătește să facă un pas uriaș înainte cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă