10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Crin Antonescu dezvăluie discuţia purtată cu Iohannis despre prezidenţiale

REVISTA PRESEI: Crin Antonescu dezvăluie discuţia purtată cu Iohannis despre prezidenţiale

În ziarele de luni, citim despre Suceava, oraşul fără cinematografe care găzduieşte un festival de film, importanţa donării de sânge, un interviu cu Crin Antonescu despre politica românească şi motivele pentru care a ales să se retragă, dar şi despre ce ar putea însemna deflaţia pentru economia românească. 

În Adevărul, citim despre cum a ajuns Suceava, un oraş în care nu există niciun cinematograf funcţional, să fie gazda Festivalului Mondial de Film Unica. Astfel, municipiul Suceava a fost desemnat oficial gazda celei de-a 78-a ediţie a Festivalului Mondial de Film Unica, festival ce se va desfăşura anul viitor. Decizia a fost luată de organizatori după ce au vizitat principalele puncte de atracţii ale oraşului. Primarul oraşului, Ion Lungu, a declarat că este o onoare pentru Suceava să fie gazda acestui eveniment. „Este o onoare pentru oraşul nostru să găzduiască acest eveniment. Acest festival, pe lângă latura culturală, are şi un rol important în promovarea turismului în ţările care îl găzduiesc. Festivalul UNICA va fi principalul eveniment cu care vom inaugura clădirea Centrului Cultural Bucovina, unde s-au investit trei milioane de euro”, a declarat primarul Ion Lungu.

Gândul prezintă munca psihologului Aimee Bugner, care a înfiinţat Fundaţia Donatorilor Benevoli de Sânge, prin intermediul căreia luptă pentru a-i face pe români să înţeleagă importanţa donării de sânge. ”Fiecare donare salvează trei vieţi, pentru că sângele nu se transfuzează în acea formă. El este împărţit în globule roşii, în globule albe, în plasmă. Fiecare pungă obţinută salvează viaţa cuiva”, este pledoaria lui Bugner în faţa oamenilor. În zilele noastre, România are nevoie, anual de 225 de tone de sânge pentru pacienţii care fac transfuzie. Pentru a se strânge această cantitate este suficient ca 500.000 de români să doneze, adică 2,46% din populaţie. În practică, doar 1,7% dintre noi merg la centrele de transfuzie sanguină şi donează. În aceste condiţii spitalele se confruntă permanent cu lipsa rezervelor de sânge, notează Gândul. 

În Evenimentul Zilei, citim un interviu cu fostul lider PNL, Crin Antonescu, despre noul Cod Penal, PSD, alegerile prezidenţiale, presiunile la care a fost supus şi de ce a intrat în politică. Crin Antonescu a declarat că alegerile prezidenţiale nu au fost neapărat câştigate de Klaus Iohannis. “Într-o anumită măsură greu de evaluat și de candidat, eu cred că ele au fost câștigate de alegătorii care au făcut opțiunea pentru ceea ce au perceput drept un non-politician împotriva unui politician, un om non-sistem, nu antisistem, împotriva sistemului și care, sigur, au amendat suita de erori ale lui Victor Ponta, pe care eu am și semnalat-o, de altfel, chiar în cursul campaniei electorale, și am spus că e favorit, e greu să piardă, dar nu e imposibil dacă insistă”, a precizat Antonescu. 

Hotnews prezintă o infografie despre ce înseamnă deflaţia şi cum funcţionează pornind de la declaraţia guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a precizat că deşi inflaţia de bază va intra vreme de câteva trimestre în teritoriu negativ, în România nu există pericol de deflaţie. “Deflația înseamnă o stare de spirit, pe care n-o văd instalată în mintea românilor. Ea amâna decizia de cumpărare, care duce la scăderea consumului și apoi iar la reducerea prețurilor”, a conchis șeful BNR. Deflaţia este un fenomen economic care reprezintă opusul inflaţiei, caracterizat prin scăderea preţurilor bunurilor şi serviciilor. Acest fenomen poate avea consecinţe la fel de grave ca inflaţia. 

Capital arată topul băncilor cu cele mai bune credite. Aşadar, în urma unei analize de a condițiilor pentru mai multe produse de credit a reieşit că Banca Transilvania, Piraeus Bank, CEC Bank, Marfin Bank si BRD – Groupe Société Générale sunt băncile care au cea mai bună ofertă de împrumuturi. Au fost analizate detaliile ofertelor pentru credite ipotecare în lei și în euro, pentru împrumuturi în programul Prima casă, pentru credite de nevoi personale în lei negarantate cu ipotecă, pentru carduri de credit și pentru împrumuturi overdraft obținute pe cardul de salariu.

Ziarul Financiar prezintă un interviu cu un fost membru al trupelor speciale SEAL Team Six Robert O’Neill. Puşcaşul marin susţine că l-a împuşcat pe Osama Bin Laden i-a în­demnat pe managerii români să înveţe să delege responsabilităţi, să comunice eficient şi să simplifice planurile pe care le fac pe hârtie. O’Neill a dezvăluit şi câteva detalii din noaptea în care Osama Bin Laden a fost omorât. „Lucram de o săptămână la plani­ficarea raidului şi unul dintre băieţi a zis: ce se poate întâmpla cel mai rău? Să cadă elicopterul în curtea din faţă a casei? (ceea ce s-a întâmplat – n.red.)“, a spus fostul membru al trupelor speciale SEAL.

Wall Street scrie despre aplicaţia inventată de studenţii şi masteranzii de la Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii din Bucureşti prin care se poate comunica şi în caz de cutremur. În total, tinerii au dezvoltat 10 aplicaţii prin care pot automatiza procesele administrative ale facultăţii, dar şi unele utile în viaţa de zi cu zi, în cadrul Demo Day, un proiect dezvoltat de Cronian Academy, primul accelerator universitar în domeniul tehnologiei informaţiei din România. 

Pro Sport prezintă un interviu cu Andreea Mitu despre meciul de la Roland Garros în care a învins-o pe Francesca Schiavone, campioana din urmă cu cinci ani, în două seturi, scor 7-5, 6-4. Astfel, Mitu a ajuns ultima româncă de pe tabloul simplu de la Roland Garros după eliminerea Irinei Begu şi Simonei Halep. “Lovitura de forehand este preferata mea, lucrez la fel de mult ca şi la celelalte lovituri. Am o uşurinţă în joc şi acest aspect consider că mă ajută foarte mult, a dezvăluit Mitu despre jocul ei. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă