10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Criza de muncitori de la Timişoara, rezolvată cu deţinuţi

REVISTA PRESEI. Criza de muncitori de la Timişoara, rezolvată cu deţinuţi

Din ziarele de marți, aflăm că  triplarea salariilor pentru înalţii demnitari duce România în topul statelor europene cu cea mai mare diferenţă salarială dintre oamenii de prim-rang şi cetăţeanul de rând, transferul de putere în PSD s-a petrecut, de-a lungul timpului, pe fondul unor răfuieli „sângeroase” între tabere, terenurile agricole continuă să fie căutate, dar și că aproximativ 400 de persoane private de libertate din Penitenciarul Timişoara lucrează în unităţi de producţie special amenajate în instituţie sau chiar la fabricile din zonă.

Ziarul Adevărul ne informează că triplarea lefurilor pentru înalţii demnitari duce România în topul statelor europene cu cea mai mare diferenţă salarială dintre oamenii de prim-rang şi cetăţeanul de rând. Aproape nouă salarii medii pe economie intră lunar în conturile preşedintelui Klaus Iohannis şi ale premierului Victor Ponta. Nicio altă ţară europeană nu egalează „performanţa“ României. Pentru 48 de demnitari – printre care preşedintele, premierul, miniştri, şefii Parlamentului sau şefi de servicii secrete – salariile s-au majorat semnificativ începând de la 1 august, prin Ordonanţa de Guvern 14 din 2015. Astfel, Klaus Iohannis, Victor Ponta şi preşedinţii camerelor Parlamentului, bugetarii cu cele mai mari salarii, au ajuns să câştige într-o lună 21.540 de lei, adică 4.895 de euro.

Din Evenimentul Zilei aflăm că de-a lungul istoriei sale, transferul de putere în formațiunea social-democrată s-a petrecut pe fondul unor răfuieli „sângeroase” între tabere. Au fost și tentative de preluare a conducerii care au eșuat. În istoria sa, PSD (fostul FSN, FDSN și, ulterior, PDSR) a trecut prin mai multe schimbări de putere, toate în urma unor dispute interne violente. Totuși, din 1998 până acum, partidul nu s-a divizat, așa cum s-a întâmplat cu formațiunile de dreapta din România.

Din Capital.ro aflăm că terenurile agricole continuă să fie căutate în ciuda faptului că, de la începutul anului 2012, acestea s-au scumpit cu aproximativ 50%, înregistrând cea mai spectaculoasă apreciere dintre toate sectoarele pieței imobiliare. Cele mai scumpe terenuri agricole se găsesc în Muntenia, zona Câmpiei Române, unde pe piaţa secundară, pe care se tranzacţionează loturi cu suprafeţe între 50 ha şi 1.500 ha, preţurile variază între 3.300 şi 4.500 euro/ha pentru terenurile intabulate, iar pe piaţa primară, segment reprezentat de parcelele între 1 ha şi 10 ha, se vând la preţuri cuprinse între 1.900 şi 2.400 euro/ha pentru loturile neintabulate (doar cu titlu de proprietate).

Ziarul Financiar ne informează că aproximativ 400 de persoane private de libertate din Penitenciarul Timişoara, adică peste 40% din totalul deţinuţilor din instituţie, lucrează în fiecare lună în unităţi de producţie special amenajate în instituţie sau chiar la fabricile din zonă. Printre companiile private care angajează deţinuţi ai Penitenciarului Timişoara se numără TRW Automotive (producţie de componente auto), Rilug (confecţii de pantofi) sau AEM (producţie de contoare electrice). 

Din Wall Street aflăm că cele mai mari 50 de companii de software din România au avut anul trecut afaceri de aproape 4,4 miliarde de lei (990 mil euro), mai mult cu 906 de milioane de lei (203 mil euro) față de 2013, că urmare a cererii puternice de soluții IT, în special din străinătate, arată datele centralizate de wall-street.ro pe bază informațiilor oferite de Registrul Comerțului. De asemenea, profitul net al acestora a crescut cu aproape 78,3 de milioane de lei (17,6 mil. euro), până la aproximativ 305,5 milioane de lei (68,7 mil. euro), iar numărul de angajați a crescut cu 2.438 de persoane.

Gândul.info ne informează că 15 producători agricoli – membri fondatori -, din comunele clujene Apahida, Jucu şi Bonţida, împreună cu Fundaţia Civitas pentru Societatea Civilă – Filiala Cluj, în parteneriat cu Fundaţia Româno-Americană, au înfiinţat, în 2013, Cooperativa Agricolă „Lunca Someşului Mic”, o afacere care, în numai doi ani, a intrat pe profit. Şi, ca o primă recunoaştere a curajului acestor oameni, Ambasada SUA a premiat asociaţia cu distincţia „Antreprenorul lunii martie”. 

Din Hotnews aflăm că guvernatorul BNR Mugur Isărescu va deveni șeful unei noi instituții a statului român, Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudentiala, dacă proiectul de lege propus de guvern va fi votat de Parlament. Comitetul poate recomanda Guvernului să ia măsuri pentru menținerea stabilității financiare, iar Guvernul “trebuie să adopte măsurile corespunzătoare”. Criticii proiectului au protestat față de apariția unui supra-guvern care va avea un cuvânt greu de spus în politică fiscală, de exemplu, fără să dea însă socoteală în față nimănui (Parlament sau alegători). Există însă o problemă în proiectul inițiat de Guvern: nu există nici o sancțiune prevăzută pentru cazul în care Executivul ignoră recomandările comitetului condus de guvernatorul BNR.

Prosport.ro ne informează că echipa de fotbal Dinamo s-a impus cu 2-1 în faţa lui ACS Poli şi a urcat pe podium, la egalitate de puncte cu liderul ASA şi Steaua. Următorul test pentru Mircea Rednic va fi chiar derby-ul cu Steaua, duminica viitoare. Meciul la care Cornel Dinu a fost aniversat pentru cei 67 de ani pe care i-a împlinit a început perfect pentru Dinamo. Când adversarii încă nu apucaseră să se aşeze în teren, Lazăr a intrat în careu, l-a păcălit Luchin, care a faultat în careu şi 1-0 pentru Dinamo. Sărbătoarea a durat însă numai două minute. Hernandez a tras la colţul scurt, Cerniauskas a respins în faţa porţii şi Elek a reluat în poarta goală.

 

 

Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...
Ultima oră
Pe aceeași temă