15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Cui îi lasă Ion Țiriac averea

REVISTA PRESEI: Cui îi lasă Ion Țiriac averea

În ziarele de vineri, citim despre averea lui Ion Țiriac și cine o va moșteni după moartea sa, uciderea celor doi jurnaliști care au atras atenția asupra unei probleme a administrației Obama și corupția din sistemul de sănătate. În continuare, aflăm că statul a redus investițiile la minimum, dar și de ce a pierdut Astra meciul cu Alkamaar. 

Gândul scrie că uciderea celor doi jurnaliști din SUA, în timpul unei transmisii în direct, a adus la suprfață o problemă mai veche a administrației Obama. Evenimentul a redeschis dezbaterea despre controlul armelor în SUA. Un eşec major al administraţiei Obama, care le-a promis americanilor atunci când a candidat pentru prima dată că va reintroduce legislaţia restrictivă în acest sens. Acum spre finalul celui de-al doilea mandat vorbeşte încă despre această încă mare problemă ale cărei consecinţe arată cutremurător: după atacurile de la 11 septembrie numărul civililor ucişi de terorişti a fost mai mic decât al celor care au căzut victime ale violenţelor cu arme de foc. Acestea provoacă 84 de morţi pe zi şi costuri pentru economia americană de 100 miliarde de dolari pe an. Un atac armat cu victime multiple are loc la fiecare şase zile în America. Potrivit unor statistici, cetăţenii SUA deţin aproximativ 283 milioane de arme de foc. În mai mult de două treimi din cazurile de decese de persoane (sunt incluse aici şi sinuciderile) sunt implicate arme de foc, potrivit Office for Justice Programs.

În Adevărul, citim de ce România nu reprezintă o destinație pentru refugiați. Chiar dacă românii sunt primitori, refugiaţii sirieni nu au prea multe motive să profite de această ospitalitate. Nivelul economic scăzut din România, barierele legate de limba română, poziţionarea geografică şi lipsa unui ajutor real sunt doar câteva dintre motivele pentru care imigranţii nu se înghesuie să vină la noi în ţară. Aceştia evită chiar şi să tranziteze ţara noastră, nu doar din cauza aşezării geografice, ci mai ales din cauza infrastructurii deficitare, afirmă specialiştii, care nu se aşteaptă la un val de imigranţi, în ciuda afluxului pe care-l întâmpină ţările occidentale în ultimele zile.  „Valoarea economică a ţării noastre este scăzută, în timp ce Occidentul a creat zeci de facilităţi pentru imigranţi. E o atractivitate datorită politicilor publice care au fost dezvoltate acolo. Primesc cazare, masă, indemnizaţii. Aceste lucruri se fac pe bani publici, ceea ce la noi nu se întâmplă. În plus, nu avem o legislaţie care să facă din România o ţară atractivă pentru imigranţi“, a declarat sociologul Alfred Bulai. 

Evenimentul Zilei a făcut o trecere în revistă a principalelor cazuri de corupție din sistemul de sănătate: cum sunt deturnați banii alocați spitalelor, de către Casa de Asigurări, cum se umflă rețetele medicale sau cazurile medicilor de top acuzați că au luat mită. 

Capital scrie cine va fi moștenitorul lui Ion Țiriac. Omul de afaceri Ion Țiriac, cu o avere estimată între 1,2- 1,3 miliarde euro, conform ediției de anul trecut a “Top 300 Cei mai bogați români”, a dezvăluit într-un interviu acordat Capital care sunt planurile lui cu privire la viitorul afacerilor pe care le deține. Întrebat la cât își estimează businessul, fostul sportiv de perfomanță spune că “o să vedeți când o să fiu cel mai bogat om din cimitir. Când am vândut tot sau când s-a terminat.”

Ziarul Financiar arată că investițiile statului au ajuns la minimul din ultimii zece ani. Guvernul Ponta majorează salariile, dar ignoră complet investiţiile, cele care pot asigura creşterea economică nu doar pentru prezent, ci şi pentru viitor. Executivul a anunţat un excedent bugetar record de 1% din PIB (7 miliarde de lei), în primele şapte luni din an, bani din care vor fi majorate şi salariile, dar, în aceeaşi perioadă, a dus investiţiile din buget (cheltuielile de capi­tal) la cel mai jos nivel din cel puţin ultimii 10 ani – doar 0,7% din PIB. Într-o vreme în care economiştii spun că banii trebuie să meargă cu prio­ritate spre investiţii în şcoli, spi­tale, drumuri, pentru a asigura o creştere economică viitoare, compo­nenta de investiţii a fost complet uitată de guvern, care a scăzut investiţiile din buget de la 4,2% în anul de dinaintea preluării guvernă­rii, 2011, la 2,5% anul trecut. ”Cheltuielile de capital reprezin­tă garanţia unei creşterii economice sustenabile în viitor. Scăderea lor din ultimii ani a avut la origine o creştere a eficienţei utilizării banilor, dar, mai ales în anii recenţi, o scădere a numărului de proiecte demarate şi finantaţe. Iar această din urmă evoluţie este preocupantă deoa­rece mediul de afaceri nu va avea cum să se dezvolte în lipsa unei infrastructuri solide, iar cererea şi consumul în creştere vor fi satisfăcute prin creşterea importurilor“, comentează Radu Crăciun, economist-şef al BCR

Wall Street scrie că, în China, a fost construită o autostradă de mare viteză, între munți, în mijlocul unui râu. Guvernul din Provincia Hubei, situată în centrul Chinei, a găsit o soluție cel puțin suprinzatoare pentru a traversa un drum montan. Menit să lege orașul Gufuzhen de principala șosea care face legătura dintre Shanghai și Chengdu, două orașe importante din statul asiatic, proiectul reprezintă una dintre cele mai mari ambiții de infrastructură ale autorităților chineze, asta deoarece o construcție pentru o șosea de mare viteză pe un rău poate fi extrem de riscantă, mai ales în cazul unei calamități naturale, cel mai expusă fiind inundațiilor. Proiectul a costat în total 71 de milioane de dolari, însă a evitat construcția de tunele care, în acest fel, a redus la minimum impactul asupra mediului. Mai mult, proiectul a redus și timpul care face legătură între orașul Gufunzhen și șoseaua de mare viteză spre Shanghai la numai 20 de minute. 

Pro Sport arată că Astra a ratat calificarea în grupele Europa League, după ce a pierdut cu 2-0 meciul de la Alkmaar, primind goluri în minutele 80 şi 84. Însă Marius Şumudică a pregătit meciul mult prea defensiv, neavând nicio atingere de balon în careul advers în prima repriză. De-a lungul partidei, Astra nu a avut decât un singur şut pe poartă, faţă de cele 10 ale lui Alkmaar. La cornere, raportul a fost la fel de dur, 14-3, în timp ce posesia a fost de 62% în favoarea lui Alkmaar. eşi giurgiuvenii aveau de apărat un avantaj de un gol, Şumudică a pregătit meciul mult prea defensiv pentru un antrenor care recunoştea, mai în glumă, mai în serios, că nu ştie să se apere.

 

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Doi jucători din Premier League, în vârstă de 19 ani fiecare, arestați pentru viol

Premier League este fără îndoială unul dintre cele mai prestigioase și urmărite campionate de fotbal din întreaga lume, însă, în ciuda renumelui său și...

Premierul spaniol Pedro Sanchez ia o pauză de la îndatoririle publice: „ Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc”

„ Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc”, a spus Sanchez într-o scrisoare împărtăşită pe contul său de pe platforma X. „Am...
Ultima oră
Pe aceeași temă