16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Cum a fost eliminat Iliescu din forurile de conducere ale...

REVISTA PRESEI. Cum a fost eliminat Iliescu din forurile de conducere ale PSD

În ziarele de marți, citim despre modul în care președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a rămas fără drept de decizie în partid, dar și despre taxele românilor, care nu au fost folosite transparent de stat. 

Astfel, ziarul Adevărul scrie despre excluderea lui Iliescu de către tovarăşii săi din toate forurile de decizie ale partidului, după o metodă care trebuie că-i aduce aminte de tinereţile sale revoluţionare: pe tăcute şi cu zâmbetul pe buze. Eliminarea lui Iliescu a avut loc duminică, în cadrul Congresului PSD, când cei peste 400.000 de delegaţi au votat mai multe principii de modificare a statutului, fără însă să cunoască, în mod concret, schimbările pe care le-au agreat, involuntar, prin votul lor. 

Ziarul Gândul scrie despre taxele colectate de stat și care au avut o traiectorie incertă: ”Una dintre aceste taxe este rovinieta, ”taxa care a ajutat CNADNR să facă profit record. Spre diferenţă de supraacciza la carburanţi, care se “varsă” în bugetul de stat alături de alte taxe şi impozite, rovinieta reprezintă, prin lege, un venit propriu CNADNR, compania de stat care ar trebui să se ocupe de sistemul de drumuri naţionale şi de autostrăzile din România. Anul trecut CNADNR a avut venituri de circa 240 de milioane de euro din rovinietă şi din taxa de pod de la Feteşti”. Astfel, arată Gândul, în ciuda situaţiei infrastructurii rutiere naţionale, CNADNR a reuşit anul trecut “performanţa” de a se clasa pe locul 10 al celor mai profitabile companii din România. 

Evnimentul zilei prezintă mărturii ale fostului jurnalist Dragoș Nedelcu despre subteranele bătăliei pentru controlul Republicii Moldova. Sorin Ovidiu Vîntu, Vlad Plahotniuc, Cozmin Gușă, Sergiu Toader, Vlad Filat și aventura PUBLIKA TV în Moldova. Partener cu SOV în proiectele sale din Moldova, el a jucat un rol important în lansarea Publika TV și negocierile subterane care au însoțit-o. “Ăştia doi nu vor încăpea niciodată în aceeaşi teacă. Se vor lupta la baionetă şi mi-e greu să spun care va învinge. Aş vrea să negociem cu amândoi, dar cu mare atenţie. Filat pare mai sofisticat, Plahotniuc nu mi se pare atât de imprevizibil pe cât lasă aparenţele. O să ne distrăm bătrâne!”, a spus Nedelcu. 

În Ziarul Financiar citim că Orange Services SRL şi Vodafone Shared Services România SRL, companii deţinute de cei mai mari doi jucători de pe piaţa locală de telefonie mobilă, care sunt specializate în furnizarea de servicii de IT pentru alte subsidiare din grup, vor primi ajutoare de stat în valoare totală de 12,1 milioane lei (2,7 mil. euro) pentru crearea a circa 400 de noi locuri de muncă, potrivit datelor Ministerului de Finanţe.

HotNews prezintă un interviu cu  Bogdan Botezatu, Senior e-Threat Analyst la Bitdefender, care a discutat despre vulnerabilitățile instituțiilor și ale companiilor din România în față atacurilor informatice, despre atacurile de tip phishing și despre importantă unei soluții de securitate pentru protejarea datelor. “Există două tipuri de atac. Atacul țintit asupra entităților statale din România sau asupra unor companii, care sunt atacuri foarte bine direcționate și aici România este o țină predilectă. Iar al doilea tip sunt atacurile generice care vin din diverse alte țări și care doresc acumularea de noi calculatoare infectate într-un botnet mare care poate fi monetizat. Vorbim în principal de cel de-al doilea tip de atac, atacuri care nu sunt targetate direct pe România, ci atacuri care încearcă să își sporească rețeaua de calculatoare infectate”, a pus Botezatu. 

În Wall Street citim că doar 50% din dintre analiștii europeni se așteaptă că principalele acțiuni tranzacționate pe Bursa de Valori București să înregistreze creșteri în următoarele 6 luni. Procentul este în scădere puternică față de sondajul anterior, când 70% dintre aceștia mizau pe o apreciere a cotațiilor. Alți 37% dintre analiștii chestionați spun că piață românească va rămâne în jurul nivelului actual, în vreme ce 12% estimează că BET, principalul indice al BVB, va scădea în următoarea jumătate de an. Procentul optimiștilor rămâne astfel per ansamblu mai mare decât al analiștilor pesimiști, dar scăderea este una majoră față de sondajul realizat în septembrie. 

În ProSport citim că în lipsa Serenei Williams, liderul absolut al tenisului feminin în ultimele sezoane, circuitul WTA se află într-o căutare continuă, iar accidentările unor jucătoare de top, precum Şarapova sau Kvitova, forma slabă a altora şi rezultatele oscilante ale fetelor de la marginea inferioară a top 10 fac ca nicio pretendentă să nu se ridice cu argumente solide la înlocuirea legendei americane în poziţia de forţă dominantă în WTA. Săptămâna viitoare, începând cu 26 octombrie, elita tenisului feminin îşi va da întâlnire în sala din Singapore, la Turneul Campioanelor, competiţie la care vor avea acces cele mai bune opt jucătoare ale lumii.

 

 

Cele mai citite

Ciolacul, expus la Antipa, de Noaptea Muzeelor

Ilustrație: Marian Avramescu Iubitorii de cultură vor avea parte de ceva cu totul special, astăzi, de Noaptea Muzeelor, la Antipa. Muzeul Național de Istorie Naturală...

Mircea Geoană critică dur sistemul de vot din România: Este cel mai primitiv din toată Europa

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sâmbătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul...

Bărbatul acuzat de tentativă de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico a fost plasat în arest preventiv

Un tribunal slovac a decis sâmbătă plasarea în arest preventiv a bărbatului acuzat de tentativă de asasinat împotriva prim-ministrului Robert Fico, a declarat purtătoarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă