13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Cum ar putea rămâne șoferii din UE fără permis. Sindromul...

REVISTA PRESEI. Cum ar putea rămâne șoferii din UE fără permis. Sindromul care a speriat UE

În ziarele de miercuri citim despre ilegalitățile comise la centrele de colectare a fierului vechi, despre noua directivă UE care i-ar putea lăsa pe unii șoferi fără permis, comisia de evaluare a democrației și statului de drept din România propusă de Tăriceanu, dar și despre faptul că România rămâne a doua cea mai săracă țară din UE. 

Evenimentul Zilei scrie despre centrele de colectare a fierului vechi care cumpără șine de tren și capace de canal, deși acest lucru este interzis. Reporterii EVZ deghizați în ”găinari” au luat la rând centrele de fier vechi din București pentru a vedea dacă acestea cumpără șine de tren și capace de canal, care în mod normal ar fi fost furate. Aceștia au avut noroc la a doua încercare. Dacă cei de la centrele de colectare primesc de la persoane fizice metale feroase și neferoase și aliaje ale acestora utilizate în activitatea feroviară, de tipul șinei de cale ferată, pieselor aparatelor de cale rulantă, riscă amenzi între 20.000 de lei și 40.000 de lei. Mai mult, la un control al Poliției, dacă cel care a cumpărat materialul de cale rulantă nu are cum să dovedească proveniența acestuia, centrul poate fi închis. Iar cel care vinde așa ceva riscă pușcăria.

Adevărul scrie despre nou directivă UE care ar putea lăsa mai mulți șoferi fără carnet de conducere. România, dar şi celelalte state comunitare, sunt obligate ca până la sfârşitul anului să implementeze o nouă directivă europeană privind permisele de conducere. Astfel, şoferii care sunt diagnosticaţi cu apnee (probleme cu somnul) şi nu se tratează ar putea rămâne fără permis. Acest sindrom este principalul responsabil pentru apariţia somnolenţei la volan. De aceea, sindromul apneic este cotat de specialiştii europeni cu un grad al riscului de producere a accidentelor de 3,7%. Mai mult chiar decât alcoolismul, al cărui ris este estimat la 2%.

Gândul arată cum a fost receptată de liberali, dar și de UNPR și UDMR, ideea lui Călin Popescu Tăriceanu de a înființa o comisie care să evalueze starea statului de drept și a democrației din România. ”E o idee năstruşnică. De ce acum şi de ce aşa? Nu am fost niciodată împotriva discuţiilor între puterile în stat, cu asta sunt de acord. Dar totul seamănă cu nişte acţiuni în continuare pe lângă foarte multe decizii luate de Senat în obstrucţionarea justiţiei şi n-ai cum să nu te întrebi de ce această comisie acum”, a declarat Blaga. Senatorul UNPR Haralambie Vochiţoiu a precizat că nu-l bănuieşte pe Călin Popescu Tăriceanu de intenţii rele, însă trebuie puse la punct multe aspecte.

Capital scrie despre specialiștii în IT care sunt din ce în ce mai recrutat. Mai mult, odată ajunși într-o companie sunt destul de dificil de convins să rămână pe o perioadă mai lungă. Compania de recrutare, training şi evaluare personală Total Business Solutions (TBS) a derulat recent un proiect de headhunting pentru un start-up cu capital majoritar polonez. „Am constatat că în toate marile centre IT din ţară (Bucureşti, Timişoara, Cluj, Iaşi etc) este foarte greu de racolat, la salariile de acum. După spusele partenerilor noştri, cerinţele sunt de trei ori mai mari decât în Polonia. IT-iştii nu se mută la o nouă firmă decât pentru salarii pornind de la 2.000-3.000 de euro pe lună. Ei vor program flexibil, dacă se poate să muncească de acasă, pentru că găsesc astfel de contracte (pe Internet, prin licitaţii) şi sunt plătţi bine de furnizori străini, din SUA, Canada sau alte state”, a declarat pentru Capital Daniela Necefor, managing partner la TBS.

Ziarul Financiarul arată că România a rămas a doua cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, după ce nu a înregistrat niciun progres vizibil în privinţa reducerii decalajului ce o desparte de ţările bogate ale blocului comunitar. Produsul Intern Brut per capita al României în standardul puterii de cumpărare (Purchasing Power Standards – PPS) înseamnă doar 54% din media UE, iar consumul individual efectiv exprimat în PPS, care măsoară bunăstarea populaţiei, este la 55% din media UE. PPS ia în calcul şi diferenţele de preţuri nu doar de salarii. La acest ultim capitol, România se află la 25% din media UE.

Wall Street scrie care este bulevardul din București care atrage cei mai mulți investitori. Astfel, pe Theodor Pallady și zona de est au devenit din ce în ce mai interesante pentru dezvoltatorii imobiliari, care au achiziționat în ultimul an loturi mari de teren în zonă pentru dezvoltări de retail și rezidențial, cea mai noua tranzacție fiind cea pentru al doilea magazin IKEA din România. În ultimul an, potrivit datelor Colliers s-au vândut, în zona de est a Capitalei, terenuri de 20 de ha pentru rezidențial ce permit construcția a 10.000 de unități. 

Pro Sport prezintă un interviu cu Claudiu Vaişcovici despre Dinamo, meciul naționalei cu Irlanda de Nord, dar și despre Gigi Becali. ”Alcenat e numărul 1 în România pe postul lui, Martinus e bun, dar are unele probleme din ce am înţeles, Steaua o să mai cumpere, e campioană fără probleme, echipele din Liga 1 nu pot duce pasul cu Gigi Becali. În România licenţa PRO se cumpără, la figurat vorbesc, să nu se înţeleagă altceva. Dai 4.000 de lei, vii pe la examene, te pun să cumperi nu ştiu ce cărţi, îţi faci lucrare de diplomă şi nu există niciun rebut la finalul seriei. N-a fost unul să nu ia. Până la urmă ajung să antreneze doar câţiva, pe mulţi i-am văzut trecuţi pe foaie, dar antrena altcineva în locul lor. Asta nu înseamnă cu nu avem antrenori buni din cei care termină şcoala. Dar ca să mă întorc la Rădoi… la ce lot are şi cum cred că va decurge relaţia cu Becali… nu cred că va avea probleme. Rădoi va face atmosferă bună la echipă şi sunt convins că Gigi nu-şi va bate joc de finul lui”, a explicat Vaișcovici. 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă