23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Cu ce se ocupă Crin Antonescu de când a ieşit...

REVISTA PRESEI: Cu ce se ocupă Crin Antonescu de când a ieşit din politică

În ziarele de vineri, citim cum lipsa de colaborare între instituţii poate duce la pierderi de bani, un interviu cu Horia Roman Patapievici despre situaţia cărţii din România, dispariţia lui Crin Antonescu din politică şi planurile lui pentru viitor, dar şi greşelile Guvernului în taxarea PFA şi a liber profesioniştilor ca salariaţi. 

Adevărul prezintă condiţiile epurării etnice de pe teritoriul Iugoslaviei în cel de-Al Doilea Război Mondial. Sunt foarte puţine mărturii asupra asasinatelor. Croaţii, bosniacii, slovenii luaţi prizonieri atunci (de partizanii sârbi –n.r.) au fost împuşcaţi şi aruncaţi în gropi comune, strat peste strat. Apoi localnicii s-au plâns că victimele erau îngropate îmbrăcate, iar ei sufereau din lipsa hainelor. Prizonierii au fost astfel dezbrăcaţi şi aşezaţi în genunchi, în timp ce priveau cum ceilalţi prizonieri sunt executaţi. În anii celui de-Al Doilea Război Mondial, toate naţiunile ce aparţinuseră fostei Iugoslavii s-au dedat la atrocităţi îngrozitoare, o epurare etnică de proporţii ce nu putea să nu lase cicatrici adânci în conştiinţa publică. Din 1946 până la moartea sa, în 1980, Tito a condus Iugoslavia cu o mână de fier, dar statul a rezistat doar prin coerciţie, tendinţele separatiste nu au putut fi nici măcar diminuate. 

În Gândul, citim un interviu cu filosoful Horia Roman Patapievici despre situaţia cărţii din România şi despre cât de mult citesc românii. Despre cartea preşedintelui Klaus Iohannis care a fost cea mai vândută carte la târgul de carte din toamna lui 2014, Horia Roman Patapievici spune că a vândut funcţia.”Numele vinde, dar în cazul de faţă a vândut funcţia. Heidegger era un nume, deci vindea, Mircea Eliade era un nume, dar în cazul de faţă vinde statutul, statutul de preşedinte care vinde. Asta nu cred că are de-a face cu cultura, deşi are legătură cu comerţul de carte”, a spus Horia Roman Patapievici.

Hotnews arată că faptul că Compania de Autostrăzi a semnat, miercuri, un contract de 5,1 milioane de euro pentru a revizui Studiul de Fezabilitate (SF) al Autostrăzii Târgu Mureș – Ditrau, parte a autostrăzii care va lega Târgu Mureș de Iași, deși tronsonul în cauza este planificat în variantă finală a Master Planului trimisă la Comisia Europeană să fie construit abia din 2023. Mai mult, documentul strategic prevede că SF-ul să fie revizuit între 2021-2022. Surse guvernamentale au precizat că semnarea contractului de către CNADNR este în contradicție cu strategia pe care statul român încearcă s-o convină cu oficialii europeni, iar Asociația Pro Infrastructura acuză că această lipsă de coordonare a instituțiilor duce la risipă de bani. 

Evenimentul Zilei prezintă ce mai face liberalul Crin Antonescu după ce a dispărut din politică. Fostul preşedinte al PNL a participat la evenimentul PNL de aniversare a 140, prilej cu care a declarat că este ultima dată când se adresează unei adunări liberale. „Stă în casă și citește, asta face în majoritatea timpului. Mai merge pe la Strasbourg și Bruxelles cu soția lui (europarlamentarul PNL Adina Vălean- n. red.). Rareori mai vorbește cu colegii de partid, printre cei cu care mai ține legătura, numărându-se Marian Petrache sau deputatul PNL de Cluj, Radu Zlati”, au declarat surse liberale apropiate fostului președinte PNL. Întrebat ce vrea să facă după ce își încheie cariera politică, Antonescu a răspuns: „Mi-ar plăcea foarte mult să revin la o catedră, să scriu, s-au adunat multe cărți necitite și măcar una nescrisă.”

Capital arată că, deşi Guvernul a rececunoscut greşelile în taxarea PFA și a liber profesioniștilor ca salariaţi, tot nu se rezolvă fondul problemei. „Proiectul noului Cod Fiscal păstrează în mare măsură criteriile aplicate şi acum (sunt doar rescrise, însă pe fond sunt similare). În ciuda faptului că noul proiect de cod fiscal a fost deja adoptat de Senat, guvernul a precizat lucrează la un nou set de reglementări privind reclasificarea. Se pare că acesta este inspirat de legislaţia americană şi că va fi implementată o procedură în baza unui chestionar care va fi dezvoltat în perioada următoare. Probabil că, în acest mod, se va îngreuna şi mai mult partea formală a administraţiei şi astfel va creşte costul de conformare şi de administrare”, consideră Alin Chitu, partener TZA Consultanţă fiscală.

Ziarul Financiarul prezintă topul celor mai mari companii din România. În 2005 primii cinci jucători din economia locală aveau afaceri cumulate de 32 miliarde de lei, 5,5% din businessul total al companiilor, zece ani mai târziu, top cinci adună afaceri de 64 miliarde de lei, dar ponderea în total este aceeaşi (5,6%) pentru că şi businessul cumulat al companiilor s-a dublat la peste 1.110 miliarde de lei. Automobile Dacia, OMV Pe­trom SA, Rompetrol Rafi­nare, Kaufland şi British Ame­rican Tobacco sunt cei mai mari cinci jucători din economia românească după rezultatele raportate în 2014. 

Wall Street explică ce sunt certificatele cu capital protejat. Astfel, certificatele cu capital protejat permit investitorilor să mizeze pe creșterea pieței pe termen lung, în același timp asumându-și doar riscuri foarte mici, având în vedere că aceste instrumente financiare garantează la maturitate plată unei anumite sume de bani. Certificatele cu capital protejat sunt instrumente financiare care oferă atât protecția capitalului la maturitate (într-un grad ridicat, de peste 90%), cât și oportunitatea de a câștiga de pe urmă aprecierii prețului unui anumit activ suport. Certificatele pot avea o gamă largă de active suport, de la acțiuni și mărfuri, până la indici și coșuri de instrumente financiare. 

În Pro Sport, citim un interviu cu Marius Şumudică. În 2012, Marius Şumudică era în ochii lui Helmut Duckadam “cel mai antipatic personaj din fotbalul românesc”. Trei ani mai târziu, acelaşi Şumudică şi echipa sa, Astra, au şansa de a ajuta Steaua lui Duckadam să o depăşească pe ASA în clasament.“E o treabă banală, nu ştiu de ce îşi pune cineva semne de întrebare. E un fotbal bolnav, toată lumea se gândeşte că ăia joacă pentru ceilalţi. Îţi spun sincer, nu mă interesează dacă Steaua ia campionat. Pe mine, mă interesează să termin cât mai sus în clasament pentru că am şi nişte bonusuri trecute în contract. Când am luat echipa asta, am luat-o pe locul 7. Cu cât termin mai sus, pentru mine înseamnă nişte venituri. Sunt foarte interesat pentru mine să nu pierd niciun meci până la sfârşit, deşi joc cu ASA şi Dinamo. Asta la o echipă care, în momentul în care am venit, era în moarte clinică”, a declarat Şumudică. 

 

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Anunțul zilei în Bundesliga! Xabi Alonso și-a decis viitorul: „Acesta este locul potrivit pentru mine”

Antrenorul spaniol Xabi Alonso a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că va continua pe banca formației germane Bayer Leverkusen şi în sezonul viitor,...
Ultima oră
Pe aceeași temă