21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Cum negociază preoții sumele pentru oficializarea nunților

REVISTA PRESEI. Cum negociază preoții sumele pentru oficializarea nunților

În ziarele de luni, citim despre cum încearcă reprezentanții Bisericii Române să convigă părinții de necesitatea participării elevilor la ora de religie, despre declarațiile secretarului de stat Raed Arafat, despre intențiile ministrului Finanțelor Darius Vîlcov, dar și despre desființarea dobânzii băncii și a comisionului de risc.

Din Adevărul.ro aflăm că reprezentanții Bisericii Române au cooptat mai multe vedete într-o campanie de promovare a orei de religie în școli.Mesajele sunt prezentate fie de Asociaţii apărute peste noapte, fie de artişti sau oameni de media. Lupta se duce pe toate fronturile pentru că mai sunt doar cinci zile până când părinţii trebuie să-şi dea acordul. Clipurile video nu au mai mult de două minute şi sunt filmate profesional. De la efectele vizuale până la încadrare şi mişcările camerei totul este făcut să pară natural şi să exprime emoţie. Oamenii vorbesc din inimă, îşi aduc aminte de copilărie şi de cât de mult i-a ajutat până acum biserica. Vorbesc despre valori, frumos, neam românesc, despre comunismul care a alungat bisericile şi preoţii şi despre democraţia prost înţeleasă. Toate clipurile se termină cu un sunet de ceas care numără secundele şi mesajul "Înscrie-ţi acum copilul la ora de religie!", scris cu majuscule, în litere roşii. 

Evenimentul Zilei ne prezintă un interviu cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne, secretarul de stat Raed Arafat. El a vorbit, în cadrul interviului acordat EvZ, despre cum s-a ajuns ca românii să iasă în stradă pentru el în anul 2012, despre necesitatea unui sistem de urgență integrat, despre conflictul cu fostul președinte Traian Băsescu, despre accidentul de la Siutghiol, despre accidentul de la Apuseni, dar și despre posibilitatea ca în România să aibă loc un cutremur cu magnitudine mare.

Din Capital.ro aflăm decizia Curții de Justiţie a Uniunii Europene, care a desființat dobânda băncii şi comisionul de risc. Astfel, CJUE s-a pronunţat, joi, într-o cauză foarte importantă pentru procesele dintre clienţi şi bănci pe clauzele abuzive din contractele de credit. În aceste condiții, decizia înclină balanţa în favoarea consumatorilor care au fost afectaţi de formulările ambigue ale băncilor privind calculul dobânzilor, iar comisionul de risc este, practic, desfiinţat.

Gândul.info ne prezintă un reportaj cu camera ascunsă care dezvăluie cum negociază preoții sumele pentru oficializarea cununiilor religioase. În Bucureşti, naşii şi mirii trebuie să scoată din buzunar chiar şi 1.500 de lei. Există, însă, şi excepţii, pentru că sunt biserici unde cununia religioasă chiar e gratuită. Pentru a înţelege aceste taxe şi cum unele biserici îşi permit să nu le impună, în vreme ce altele cer sume uriaşe pentru oficierea cununiilor, Gândul a făcut un experiment şi a mers, cu camera ascunsă, prin mai multe lăcaşuri de cult ortodoxe din Capitală, pentru a vedea cum se face „negocierea” pentru viitoarea nuntă. Unul dintre preoţii întâlniţi, care pretinde 1.200 de lei pentru oficierea ceremoniei religioase, ne-a explicat cum se ajunge la taxa pentru nunta credincioşilor: plata angajaţilor se face, spune el, din aceste contribuţii. Acelaşi lucru este explicat şi de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, care a afirmat că "aceşti bani nu intră în buzunarele preoţilor, ci în bugetul parohiilor".

Hotnews.ro ne prezintă un interviu cu ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, care vorbește despre propunerile Noului Cod Fiscal. Ministrul Finanțelor a declarat, în cadrul interviului, că încasările mai mari la buget realizate de Fisc, creșterea economică cifrata la circa 12 miliarde de lei anual, lipsă titlurilor executorii de plătit și scăderea cofinantarilor pe proiectele europene sunt cele patru mari surse de venituri suplimentare la buget în 2016 care vor permite Guvernului să implementeze scăderile masive de taxe și impozite prevăzute în propunerea de Cod Fiscal.

Din Prosport aflăm care sunt cele cinci concluzii după meciul dintre CSU Craiova – Steaua, care s-a încheiat 0-0, aflăm de ce lupta pentru titlu nu e închisă şi cum a devenit cel mai bine plătit jucător de la Steaua o problemă pentru Gâlcă. Meciul dintre CSU Craiova şi Steaua s-a terminat la egalitate, 0-0, însă partida din cadrul etapei a 19-a a produs o serie de concluzii interesante şi o mulţime de implicaţii majore pentru ierarhiile din Liga 1. Partida în care CSU Craiova s-a apărat şi Steaua, deşi a avut iniţiativă ofensivă, a părut incapabilă să finalizeze scoate în prim plan cinci idei importante care nu le implică doar pe echipele care au jucat duminică după-amiază.

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...
Ultima oră
Pe aceeași temă