9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Cum se manifestă violența în închisori și cine sunt țintele...

REVISTA PRESEI: Cum se manifestă violența în închisori și cine sunt țintele principale

În ziarele de joi, citim un interviu cu președintele CNAS despre cardul de sănătate, despre discuția pe care a avut-o Valeriu Zgonea cu ambasadorul SUA privind legea cătușelor,  despre violența în închisori, dar și despre un fost ofițer STS care a deschis o afacere din crearea de drone pentru uz civil. 

În Adevărul, citim un interviu cu președintele CNAS, Vasile Ciurchea, despre cardul de sănătate. Astfel,  Ciurchea a precizat că românii care plătesc contribuţie la sănătate, dar care nu au intrat în posesia cardului de sănătate vor primi reţete compensate, consultaţii şi trimiteri până la un termen-limită, care urmează să fie făcut public de autorităţi. Medicul a precizat că blocajele din sistemul informatic din ultimele zile au la bază mai multe cauze. Una dintre ele e faptul că, deşi furnizorii au avut la dispoziţie trei luni pentru a se pregăti de utilizarea cardului de sănătate, puţini au fost cei care au şi făcut-o. Președintele CNAS mai spune că un alt motiv pentru care sistemul nu poate fi folosit la parametri normali este acela că există cadre medicale care sabotează, zilnic, sistemul, prin utilizarea excesivă şi incorectă a cardului de sănătate. 

Gândul prezintă un interviu cu președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, despre modificările propuse pentru Codul Penal. Dacă premierul Victor Ponta a afirmat că a discutat cu oficialul american Dean Thompson doar probleme legate de securitatea cibernetică, Valeriu Zgonea a subliniat că el a discutat şi despre subiecte mai sensibile, cum ar fi fi proiectul legislativ privind modificarea Codului de Procedură Penală. Tema a fost ridicată de reprezentantul ambasadei SUA,  și Zgonea a precizat că a fost ”o chestiune de concern”, ceea ce în limba română s-ar traduce tocmai cu îngrijorarea pe care o declara Ambasada într-un comunicat de presă pe acest subiect transmis în cursul după-amiezii.

Evenimentul Zilei analizează modul în care deținuții din închisorile românești se amenință între ei pentru a-și stabili dominanța. Astfel, în 2014, au murit 122 de deținuți,  în închisori, conform datelor oferite de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP). Țintele principale ale amenințărilor sunt: pârâcioșii – cei care reclamă la gardieni diverse abateri, cei care au bani și nu au protecție, pedofilii sau violatorii, vechi dușmani din libertate, condamnații-ținte, care sunt agresați la ordinele unui șef de clan de după gratii. Metodele prin care deținuții se pedepsesc sunt: amenințarea cu seringa cu HIV, nebunul de secție, spatul dinților de barele patului, ținutul în ștreang și bătaia în grup. 

Hotnews arată cum un fost ofițer STS s-a apucat să construiască drone pe care, ulterior, le vinde în toată lumea pentru aplicații în topografie, agricultură, filmări sau misiuni de salvare ale pompierilor. De asemenea, Mihai Dragu este și cel care a contestat în instanță un ordin al Ministerului Transporturilor de a limita utilizarea dronelor civile de mici dimensiuni în România. A început ca un hobby, cu 100 de euro pe lună cheltuiți pe aparatele de zbor miniaturale, sisteme de ghidaj radio și baterii. “Capital social am avut cam 100 euro pe luna, timp de doi ani, în perioadă de hobby, când puneam, fără știrea nevestei, bani de baterii și radiocomenzi”, povestește omul de afaceri.  

Ziarul Financiar analizează ce impact va avea majorarea salariului minim din iulie în costurile unui antreprenor. Astfel, costul total al unui angajator care are 100 de salariaţi plă­tiţi la nivelul salariului minim pe economie va creşte cu circa 8% de la începutul lunii iulie, de când va intra în vigoare o de­ci­zie adoptată anul trecut prin hotărâre de guvern. În prezent, valoarea salariului minim pe economie este de 975 de lei brut pe lună, ceea ce înseamnă că o companie cu 100 de salariaţi plătiţi la acest nivel are o masă salarială lunară de aproape 120.000 de lei, aceste costuri incluzând atât taxele aferente angajatorului, cât şi ale angajatului. Începând cu luna iulie a acestui an, salariul minim se va majora cu 7,7%, până la 1.050 de lei brut pe lună, ceea ce înseamnă că masa salarială pe care angajatorii cu 100 de salariaţi plătiţi la nivelul minim va ajunge la peste 129.000 de lei pe lună.

Wall Street scrie despre votul din Parlament cu privire la legislația în cazul aplicației Uber. Astfel, deputații au adoptat proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 38/ 2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, în urmă a 298 voturi pentru, 2 împotrivă, 16 abțineri, ceea ce înseamnă că românii care fac Uber au nevoie de autorizație de taxi. Uber, aplicația mobilă ce face din șoferi taximetriști amatori, a intrat în februarie anul acesta oficial pe piață locală prin aplicația Uberx, acoperind în prima fază zonele centrale din București. 

Capital arată că toate cele patru societăţi de asigurare care domină piaţa RCA au probleme. Astfel, Astra şi Carpatica sunt în procese de redresare financiară, Euroins domină autoritar topul reclamaţiilor, în timp ce City Insurance este controlată de Autoritatea de Supraveghere Financiară şi are probleme cu plata daunelor provocate de românii din străinătate. Trei dintre cele patru companii care domină piaţa RCA trăiesc aproape exclusiv din vânzarea acestui produs, fapt care le face extrem de vulnerabile la şocuri. 

Pro Sport prezintă istori Cupei Campionilor. Astfel, Clubul Sportiv al Armatei îşi va inaugura propriul muzeu la stadionul Steaua, unde va fi expusă Cupa Campionilor cucerită în 1986. Clubul Sportiv al Armatei a evacuat luna trecută echipa lui Gigi Becali din Ghencea şi a păstrat trofeele câştigate de secţia de fotbal de-a lungul anilor. „Cupa Campionilor e a noastră, nu e a lor! Am lăsat-o acolo din respect pentru ce reprezintă stadionul”, susţin angajaţii lui Gigi Becali. „E o treabă nu bună, ci foarte bună că CSA îşi va deschide propriul muzeu! Fanii vor fi încântaţi. Mi se pare logic să păstreze Cupa Campionilor. De ce îşi revendică FCSB trofeul? L-a câştigat cumva Gigi sau FCSB? Becali nu mai are nimic! Nu are marca, emblema, nici palmaresul, nici istorie, nimic! Din acest motiv Cupa Campionilor a rămas la Armată! Cei de la FCSB să-şi păstreze trofeele cucerite după 2004”, a declarat Tudorel Stoica. 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă