12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. De ce au evitat președinții României să-și implice soțiile în...

REVISTA PRESEI. De ce au evitat președinții României să-și implice soțiile în viața socială

În ziarele de vineri, citim despre implicarea Primei Doamne a României, Carmen Iohannis, în viața socială, despre ancheta DNA de la Casa de Sănătate, despre fermierii care cultiva soia, dar și despre generația copiilor infestați cu HIV pe timpul lui Ceaușescu.

În ziarul Adevărul, vineri, aflăm că, în ultimii 25 de ani, preşedinţii României au evitat să-şi implice soţiile în viaţa socială, dar asta nu neapărat dintr-un copleşitor sentiment de protecţie, ci, mai degrabă, pentru a nu trezi în mintea electoratului imaginea rece a Elenei Ceauşescu. „România a trăit multă vreme în mental, după căderea comunismului, cu fantoma Elenei Ceauşescu, prima-doamnă ocupantă a «Cabinetului doi», care a denaturat complet profilul consoartelor Regilor României Mari cu care erau românii obişnuiţi. Din această cauză, atât preşedinţii de după Revoluţie, cât şi prim-miniştrii sau simpli miniştri au evitat constant să se afişeze cu soţia sau cu soţul tocmai de teama asocierii cu imaginea liderului comunist“, este de părere consultantul politic Răzvan Prişcă. Totuși, Carmen Iohannis, prima-doamnă a României, se implică tot mai mult în viaţa socială: îl însoţeşte pe şeful statului la reuniunile europene, asistă la întreceri sportive şi nu renunţă nicicum să predea engleza. Ea a arătat că este o primă-doamnă altfel încă din prima zi de mandat, când a preferat o rochie scurtă şi înflorată tradiţionalului deux-pieces de culoare închisă, atât de corect vestimentar, dar şi politic.

Din Evenimentul Zilei aflăm că Direcția Națională a deschis o anchetă la Casa de Sănătate, întrucât anchetatorii au descoperit că  47 de milioane de euro s-au evaporat prin contracte măsluite. Companiile HP și SIVECO au fost marii beneficiari ai contractelor prin care s-ar fi scurs banii, însă explicațiile date de trei dintre președinții CNAS se bat cap în cap. 

Din Capital.ro aflăm că fermierii au prins curaj să cultive soia în acest an. Atât analiştii, cât şi agricultorii pariază pe această plantă deoarece, din 2015, UE va acorda un sprijin de 325 de euro pe hectar pentru suprafeţele cultivate cu proteina vegetală, astfel încât să fie redusă dependenţa României de importuri. În ciuda faptului că soia este o plantă profitabilă, agricultorii nu s-au înghesuit să cultive astfel de plante în ultimii şase ani. Pentru soia modificată genetic există interdicție de cultivare în UE, iar soia tradiţională sau convenţională este mai greu de întreţinut decât cea modificată genetic, acesta fiind unul dintre motivele pentru care suprafeţele cultivate au crescut timid, în ciuda cererii mari. Statisticile arată că, în 2008, terenurile însămânţate cu soia în România erau de 50.000 de hectare, iar în 2014 suprafaţa a ajuns la doar 80.000 de hectare. În timp ce producţia înregistrată în 2008 depăşea cu puţin 90.000 de tone, iar, în 2014, aceasta a ajuns la 200.900 de tone.

În Wall Street citim un interviu cu fondatorul Sameday Courier, Octavian Bădescu, care vorbește despre procesul de listare a unei companii pe noua piată lansată de Bursa de Valori București (BVB). El sustine că nu este o acțiune birocratica.  “Există un proces birocratic în ceea ce privește listarea pe Aero, dar nu l-aș consideră exagerat. Oricum, o companie care se listează are alături un consultant autorizat, care o ajută cu toate interacțiunile, cu Depozitarul Central, cu ASF, cu Bursă în șine. Nu pot să spun că a fost un proces dificil, iar listarea ne-a costat câteva mii de euro”, a precizat Badescu. Sameday Courier, listată de curând pe sistemul de tranzacționare Aero, va oferi acționarilor dividende cu un randament de circa 5,3%, iar fondatorul companiei – Octavian Badescu – spune că își dorește să distribuie și pe viitor jumătate de profit pe dividende, “pentru că asta arată că suntem o companie sanatoasă”. 

În Gândul.info citim despre generaţia copiilor infectaţi cu HIV pe vremea lui Ceauşescu. Pentru sute de copii care, la sfârşitul anilor ’80, în primele luni de viaţă, au trecut prin spitalele din Constanţa, Giurgiu şi Bucureşti, a urmat şocul la vârsta la care ar fi trebuit să înceapă doar şcoala. Copilăria le-a fost strivită de un virus ce a luat forma unui cuvânt – SIDA, care avea să le amputeze multora dintre ei şi viaţa. Părinţilor le-a rămas durerea de a-şi creşte copiii îmbolnăviţi prin spitalele comuniste în timpul intervenţiilor medicale sau prin transfuzii de sânge, iar unora dintre medici – mai puţini de o mână – pionieratul în domeniu şi lupta de a înţelege o boală de care România întreagă afla abia după ’89. De la televizor. Pentru că SIDA era un secret, pe care doar câţiva oameni în halate albe de la “Matei Balş” îl ştiau. Din 1985, când primul caz de infecţie HIV/SIDA fusese raportat aici.

Hotnews prezintă o hartă interactivă a eclipsei de soare,  care va arăta  utilizatorilor exact cât de întuneric  fi  orice punct de pe glob, de la începerea eclipsei, la maximul de eclipsare,   dar și durata sau poziția Soarelui. Harta a fost realizată de doi români din Brașov care au lansat Kronpass, un start-up care se  de cadastru, topografie, cartografie  GIS.  “Harta e simplă, dar utilă pentru că afișează regiunile afectate de eclipsa (totală și partială) sub forma unei heatmap, dar mai ales pentru că pe baza coordonatelor punctului pe care se executa click, calculează caracteristicile locale ale eclipsei (tipul, magnitudinea, gradul de obscurare, orele de începere și încheiere, durata, ora de maxim, azimutul și altitudinea soarelui)”, explică unul din autorii hărtii,  Ionut Pascu.

Din Prosport aflăm că Simona Halep (3 WTA) a învins-o joi dimineaţă pe Carla Suarez Navarro (Spania, 13 WTA), în sferturi la Indian Wells (5-7, 6-1, 6-1), iar războiul psihologic dintre cele două a început încă de la vestiare. Spanioloaica a fost foarte agitată înainte de intrarea pe teren, în timp ce Simona a aşteptat calmă la câţiva metri în spate, lăsându-şi adversara să păşească prima în arena centrală. Tertipul s-a dovedit inteligent, fiind unul folosit în general de marii jucători, atunci când evoluează în faţa outsiderilor.

Cele mai citite

Gafa lui Târnovanu amână fiesta FCSB-ului! Meciul cu Farul se joacă cu titlul pe masă

FCSB a remizat în deplasare cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, scor 2-2, în etapa a șasea din play-off, și trebuie să mai aștepte pentru...

Marmaris, Izmir sau Antalya: tu unde mergi vara aceasta?

Vrei să mergi vara aceasta în Turcia? Poate fi destinația ideală pentru o vacanță de poveste.  Vei putea face sporturi nautice, te vei relaxa la...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă