12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: De ce nu a schimbat monarhia cursul istoriei României

REVISTA PRESEI: De ce nu a schimbat monarhia cursul istoriei României

În ziarele de luni, citim despre monarhia din România, conflictul dintre Ion Iliescu şi Sebastian Ghiţă, despre marile companii petroliere, dar şi despre averea lui Marian Vanghelie. 

Adevărul analizează motivele pentru care monarhia nu a putut schimba cursul istoriei României. Astfel, Adevărul prezintă o cronologie a modului în care s-a manifestat monarhia în România după 1990 când Regele Mihai şi-a exprimat dorinţa de a reveni în ţară în calitate de rege. „Iliescu, care e o vulpe bătrână, îşi dădea seama că Regele este un adevărat pericol“, a declarat Neagu Djuvara într-un interviu pentru „Adevărul“. 

Gândul arată motivele pentru care Iliescu nu a mai participat la şedinţele PSD din ultimele două luni, dar şi natura conflictului său cu Sebastian Ghiţă. ”Nu confund partidul şi conducerea partidului cu un tip plin de el, înfumurat, devenit mare patron şi cu aere de patron în activitatea politică. Pe Ghiţă nu l-am văzut în viaţa mea la faţă, nu am avut niciodată un dialog. A fost nesăbuită total ieşirea lui publică la adresa mea. Nu mă interesează nici individual, nici evoluţia lui”, a declarat pentru Gândul Ion Iliescu. 

Hotnews prezintă cum a renunţat Complexul Energetic Oltenia la un contract cu autorităţile din Serbia în favoarea unui SRL abia înfiinţat. Astfel, CE Oltenia a încheiat contract de vânzare a 1,2 milioane de tone de lignit cu acel SRL, la un preţ de aproape trei ori mai mic decât ar fi obţinut la licitaţia din Serbia. Însă şi mai grav este că acest preţ ar fi sub costurile din 2014, iar beneficiare tot autorităţile din Serbia sunt, ssciu jurnaliştii de la Hotnews. 

Evenimentul Zilei prezintă enigma averii lui Vanghelie. Primarul Sectorului 5 nu poate justifica aproximativ un milion de euro. Agenţia Naţională de Integritate a cerut redeschiderea dosarului averii lui Vanghelie. 

Capital arată cum ţiţeiul scump şi dolarul ieftin au dus la scăderea investiţiilor. Cele mai mai companii petroliere vor reduce investiţiile cu până la 35 %. Aşadar, Marile companii petroliere de pe glob au anunțat la finele anului trecut că renunță la investiții de 200 de miliarde de dolari. 

Pro Sport a analizat meciul dintre Steaua şi rapid, de duminică seara. Aproape 10.000 de oameni au asistat la partida din Ghencea, iar diferenţa de 16 locuri în clasament nu s-a văzut însă în prima repriză, chiar dacă societatea Fotbal Club Steaua Bucureşti a evoluat fără Arlauskis şi Prepeliţă, relateazp jurnaliştii Pro Sport. 

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă