13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: De ce nu se ieftinește apa, chiar dacă TVA-ul scade

REVISTA PRESEI: De ce nu se ieftinește apa, chiar dacă TVA-ul scade

În ziarele de miercuri, citim ce efecte va avea asupra populației scăderea TVA-ului la apă, dar și despre clasarea dosarului Revoluției. În continuare, aflăm pe cine dezavantajează legea desființării taxei roaming emisă de Parlamentul European și ce transferuri a reușit să încheie Steaua. 

Adevărul arată că, deși TVA-ul la apă va scădea, apa nu se va ieftini. Această măsură, a scăderii TVA-ului de la 24 la sută la 9 la sută, a fost gândită de către autorităţi mai mult pentru a compensa creşterile de tarife pe care primăriile şi le-au asumat în faţa operatorilor de utilităţi. De altfel, chiar ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, afirma acest lucru în luna aprilie. Oficialul spunea atunci că, dacă se va reduce TVA la apă, va creşte consumul, iar unii operatori economici vor putea majora tarifele. „Sunt zone în care tariful de apă trebuie crescut, sunt obligaţii asumate în finanţările pe care acei operatori economici le-au primit de-a lungul timpului. Odată cu reducerea TVA la apă, se poate trece la tarifele majorate pentru ca ei să îşi poată respecta obligaţiile faţă de cei care finanţează“, explica Teodorovici, la acel moment.   „Dacă ar scădea TVA, această creştere nu s-ar simţi în facturi. Practic, populaţia nu va fi afectată de o astfel de creştere de tarif ca urmare a angajamentelor asumate de operatorii de apă. Este un sprijin pentru populaţie, dar şi pentru operatorii de apă în acelaşi timp“, explica Teodorovici atunci.

Evenimentul Zilei arată că revoluționarii sunt nemulțumiți de clasarea dosarului Revoluției. Astfel, Asociația ”21 decembrie 1989” a trimis o înștiințare către Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei – organul decizional al Consiliului. „Urmează ca, în cel mai scurt timp posibil, să atacăm decizia de clasare dată de Parchetul General”, a precizat Teodor Mărieș, directorul asociației. Atât Teodor Mărieș, cât și generalul Dan Voinea – cel care a instrumentat, o perioadă de timp, Dosarul Revoluției – , clasarea faptelor săvârșite în timpul evenimentelor din decembrie 1989, soldate cu 1.142 de morți, nu numai că încalcă legile în vigoare din România, dar sfidează și hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Spre exemplu, pe 21 mai 2011, în cauza „Asociaţia 21 Decembrie și alţii v. România”, CEDO a subliniat „importanţa dreptului victimelor şi a celor în drept de a cunoaşte adevărul cu privire la circumstanţele evenimentelor ce implică încălcarea masivă a drepturilor fundamentale, cum este dreptul la viaţă, ce implică dreptul la o anchetă judiciară efectivă şi eventualul drept la reparaţie”.

Hotnews notează că, deși Parlamentul European a eliminat taxa de roaming, o serie de amendamente gândite să elimine ambiguităţile din lege au fost respinse. Furnizorii au libertatea de a da prioritate anumitor tipuri de trafic şi unele servicii vor fi clar avantajate în raport cu altele, ceea ce va dezavantaja companiile mici. Legea conţine multe portiţe ce vor duce la crearea internetului “cu două viteze” exact opusul ideii de neutralitate, au avertizat mai multe voci din piaţă. Legea vine cu o serie de veşti bune fiindcă obligă companiile care oferă acces la internet să trateze tot traficul în mod egal, Însă un operator va putea, totuşi, să ofere servicii specializate. Este vorba de “servicii specializate” ale unor parteneri comerciali care sunt favorizaţi şi primesc, aşadar, tratament preferenţial. Practic, anumite companii vor plăti şi în schimb vor beneficia de servicii cu conexiuni mai rapide, însă acest lucru ar dezavantaja clar companiile mici care nu au bani să plătească taxa. 

În Ziarul Financiar, citim un interviu cu Graeme Maxton, secretarul general al Clubului de la Roma, organizaţie al cărei scop este să supună atenţiei aspecte referitoare la viitorul planetei, despre situația economiei globale. ”Şansele apariţiei unei noi crize globale rămân ridicate, dar nu anticipăm că acest lucru se va întâmpla curând. Mai degrabă vor exista crize regionale. Mai mult, şi de­ze­chi­librele ecologice vor crea crize: spre exemplu, creşterea nivelului mărilor şi ocea­nelor ar putea afecta ţări precum Bangladesh, Statele Unite, China sau Olanda“, a spus Maxton într-un interviu pentru Ziarul Financiar. 

Capital notează că deși se construiesc cu 20 la sută mai multe locuințe, piața construcției crește cu doar 7 la sută. Motivul este simplu: se construiesc mai puţine case şi mai multe blocuri. Pentru construcția unei case se utilizează o cantitate dublă de blocuri de zidărie față de cea necesară pentru realizarea unui apartament. Producătorul de blocuri de zidărie termoizolantă Xella Ro a livrat în acest an produse Ytong pentru construcţia a peste 5.000 de apartamente cu o valoare de piaţă de aproximativ 200 mil. euro, potrivit calculelor companiei. În primul semestru au fost livrate peste 10.000 de locuinţe la nivel naţional, doar în mediul urban, cu 11% peste volumul din perioada similară a anului anterior, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. 

Wall Street scrie că deși România are cea mai mare rată a sărăciei din Uniunea Europeană, o gospodărie tot reușește să pună deoparte 50 de euro pe lună. Venitul mediu într-o gospodărie din România depăşeşte uşor valoarea de 2.500 de lei, în timp ce cheltuielile se ridică la 2.270 de lei. Astfel, o familie de români economiseşte doar 231 de lei (52,5 euro) pe luna. Datele INS arată că românii pun tot mai puţini bani deoparte, astfel că dacă datele din 2009 indicau o economie de 268,7 de lei pe luna, în 2012 suma scăzut la 230,6 de lei. Mai mult, datele INS arată că 8,5 milioane de români sunt în risc de sărăcie sau excluziune socială.

Pro Sport arată că Steaua şi Ceahlăul s-au înţeles pentru transferul jucătorilor Cătălin Ştefănecu, Doru Popadiuc şi Sebastian Chitoşcă. Fotbaliștii trupei moldave şi-au dat acordul verbal pentru semnarea contractelor și se vor deplasa în cursul zilei de miercuri la Bucureşti pentru a parafa actele cu Steaua. Fotbaliştii vor pleca din Piatra-Neamţ la ora 7:30 şi vor merge să semneze contractele în prezenţa preşedintelui Stelei, Valeriu Argăseală. Ceahlăul va încasa 120.000 de euro în schimbul celor trei jucători, Steaua plusând la oferta iniţială pentru ca formaţia din Piatra Neamţ să nu-şi mai păstreze vreun procent dintr-un viitor transfer al celor trei jucători. Iniţial, în discuţie era o sumă de aproape 100.000 de euro, cu menţiunea că Ceahlăul să încaseze un mic procent din eventualele transferuri viitoare. Campionii au profitat însă de situaţia financiară dezastruoasă în care se află echipa din liga secundă şi a reuşit să scoată respectiva clauză din înţelegere, oferind cu 20.000 de euro în plus.

Cele mai citite

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă