7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. De la Cico la Coca-Cola. Românul care a convins compania...

REVISTA PRESEI. De la Cico la Coca-Cola. Românul care a convins compania americană să vină pe piața românească

În ziarele de miercuri, citim despre românul care a convins compania americană Coca-Cola să se lanseze pe piața românească, dar și despre abuzuruile care au loc în închisori. În continuare, aflăm ce a spus directorul Bursei de Valori București despre ”lunea neagră”, de ce nu există parapete meridiane pe drumurile naționale cu două benzi pe sens, dar și despre rezultatele obținute de Simona Halep în ultimul timp. 

În Adevărul, citim povestea românului care a transformat băutura Cico în Coca-Cola. În comunism, Ion Stamanichi a fost, vreme de 10 ani, director general la întreprinderea care producea sucurile Cico, Brifcor, Quik Cola, Socată, apa tonică Sintonic şi altele. În 1984 a intrat în legătură cu un reprezentant american al companiei Coca-Cola. Vreme de şase ani, americanul i-a trimis cărţi poştale de Crăciun. Imediat după Revoluţie, în februarie 1990, Stamanichi a început negocierile de intrare a companiei Coca-Cola pe piaţa românească. Stamanichi a condus operaţiunile Coca-Cola în România până în 2000. ”Nevasta a zis „nu cred că ai şanse, dar încearcă“. Tonul scrisorii a fost important. Am scris trei fraze. Am zis: „Eu sunt cel mai mare director de băuturi răcoritoare din România. Voi, Coca-Cola, sunteţi cea mai mare fabrică de băuturi răcoritoare din lume. Vă invit să facem afaceri împreună“. Asta a fost scrisoarea. Ei au verificat şi, când au fost siguri că eu chiar exist, au trimis un reprezentant cu care m-am întâlnit pe 1 mai 1990, la Bucureşti.”, a povestit Stamanichi. 

Evenimentul Zilei arată care sunt condițiile din închisorile românești. Fostul broker Eugen Chiracu a venit în ajutorul deținuților, iar ca voluntar și președinte al Asociației Drepturilor Omului și Persoanelor Private de Libertate (ADOPPL) a descoperit o parte din abuzurile vieții de după gratii. El susține că oprirea delictelor îi va face pe condamnați să nu mai comită alte crime după eliberare și va asigura un grad de liniște ridicat în societate.

Hotnews explică de ce nu sunt montate parapete mediane pe drumurile naționale cu două benzi pe sens. Majoritatea drumurilor naționale din România cu câte două benzi pe sens nu au sensurile despărțite prin parapete mediane, iar multe persoane susțin că accidente mortale precum cel de la începutul lunii august de pe drumul cu patru benzi de lângă Mangalia, în care două mașini s-au ciocnit frontal și cinci persoane și-au peirdut viața, ar putea fi evitate. “Până la data prezenței au fost demarate 2 licitații publice având că obiect “Achiziția și transportul parapetelor rigide prefabricate tip New Jersey”, amândouă fiind anulate din cauza ofertelor prezentate de operatorii economici care nu au fost realizate în conformitate cu legislația în vigoare, impunându-se măsură legală de declarare a acestora că neconforme. În acest moment, a fost redemarata o licitație publică de achiziționare parapete din beton, care a fost înaintată spre verificare către ANRMAP, urmând că după primirea avizului favorabil, toată documentia să fie postată pe SEAP”, a explicat CNADNR. 

Capital scrie că investitorii britanici vor să cumpere mai multe mine în România. Astfel, producătorul de minereu Vast Resources, printre ai cărui acţionari se regăsesc fonduri de investiţii precum Barclays, a anunţat recent că intenţionează să-şi extindă operaţiunile din România prin noi achiziţii, după ce a investit 4 mil. dolari în două mine din Suceava şi Baia Mare. Pe lângă mina din Suceava, Vast Resources a mai cumpărat în această primăvară şi 80% din firma Mineral Mining, aflată în insolvenţă. Tranzacţia a fost evaluată la 1,35 mil. dolari şi a inclus preluarea activelor minei Băiţa-Plai din Bihor. Compania a mai investit suplimentar 500.000 de euro în reţelele electrice, salarii, pregătirea unităţilor de prelucrare şi lucrează momentan la modernizarea clădirilor şi la pregătirea modernizării instalaţiilor miniere subterane. Redeschiderea producţiei, programată pentru partea a doua a acestui an, este condiţionată şi de obţinerea licenţei de exploatare. 

Ziarul Financiar arată că acţiunile româneşti incluse în indicii MSCI sunt cele mai expuse la „agitaţia“ marilor fonduri străine când pieţele scad.  Companiile locale, precum Pe­trom, Electrica, Romgaz, incluse în in­dicii pieţelor de frontieră, sunt printre cele mai expuse mişcărilor de vânzare sau de cumpărare din partea marilor fon­durilor străine care sunt forţate să vândă în şedinţe precum a fost cea din 24 august, denumită lunea neagră, fără a mai lua în calcul valoarea intrinsecă a acestor emitenţi. „Colegii mei din divizia de asset ma­nagement din Ungaria spun că este va­loare în acţiunile din Ro­mâ­nia, BRD, BT, Transgaz, Romgaz, Elec­trica, Petrom. Se uită cu interes să îşi creas­că deţinerile. Cele mai mari vo­lume sunt pe aceste companii, care sunt in­cluse în indici ai pieţelor de fron­tieră. Sunt fonduri de afară care au ra­portat retrageri mari astfel că îşi re­duc deţinerile pentru a onora retra­ge­rile. Nu mai con­tează preţul acţiunii, fondul vinde programat, are răs­cum­părări de plătit. Pe fondurile de emer­ging şi fron­tier markets au fost retra­geri mari în ultima pe­rioa­dă. Va fi în con­tinuare presiune pe aceşti emitenţi, deci oportunităţi de achi­ziţie pentru cei care vor să crească expunerile pe aceste com­panii“, a spus Dra­goş Ma­no­lescu, director investiţii la societatea de ad­mi­nistrare OTP Asset Mana­ge­ment.

În Wall Street, citim ce a spus directorul bursei din București despre luna neagră. Astfel, Ludwik Sobolewski, șefului Bursei de Valori București, a încercat să calmeze investitorii și să elimine cuvântul ”panica” din vocabularul jurnaliștilor. ”Ieri a fost o zi a recordurilor, cu peste 16.000 de tranzacții pe bursă. Fără îndoială că asistăm la o perioadă interesantă, dominată de volatilitate. O perioadă de volatilitate este însă și un prilej pentru investitori să câștige bani. Luni am văzut în sistem multe ordine de cumpărare, așa că după structură ordinelor nu a fost panica”, și-a început discursul Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB. 

Pro Sport scrie că Simona Halep ar putea obține un rezultat foarte bun la US Open, dacă ne bazăm pe ceea ce a făcut în ultimul timp. Rezultatele obţinute la cele două turnee la care s-a înscris în sezonul de hard american (finală la Rogers Cup şi finală la Cincinnati) arată faptul că Simona este pregătită pentru a depăşi cea mai bună performanţă a carierei la US Open, reprezentată de optimile de finală atinse în 2013. Din 2004, anul în care turneul de la Cincinnati a fost organizat din nou, după o pauză de 27 de sezoane, nicio altă jucătoare nu s-a mai calificat în ambele finale ale celor două competiţii de categorie Premier 5, cu excepţia Serenei Williams, în 2013, şi a chinezoaicei Na Li, în 2012. 

 

Cele mai citite

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă