11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Economia mondială prezintă similarități cu cea a anilor '30

REVISTA PRESEI. Economia mondială prezintă similarități cu cea a anilor ’30

În ziarele de luni citim un interviu cu președintele Germaniei, Joachim Gauck, dar și despre asemănările dintre economia mondială cu cea a anilor ’30, cât și despre meciul dintre România și Albania.

În Adevărul citim un interviu cu președintele Germaniei, Joachim Gauck. Întrebat ce părere are despre faptul că România, alături de alte state, s-a opus politicii de redistribuire a refugiaților, pe baza cotelor obligatorii, liderul a răspuns: „Şi în viitor vor exista refugiaţi care vor căuta adăpost în statele membre ale UE. Trebuie să ne aşteptăm la acest lucru şi să fim pregătiţi. Existenţa unor poziţii diferite în cadrul Uniunii Europene – inclusiv în legătură cu aspecte atât de importante precum cel al refugiaţilor – ţine de esenţa Uniunii noastre democratice de state membre cu drepturi egale. Aşadar este cu atât mai important să păstrăm un schimb de opinii constructiv şi să punem în aplicare deciziile legitime luate la nivelul UE. De aceea sunt recunoscător pentru disponibilitatea Guvernului României de a-şi asuma deciziile europene privind primirea de refugiaţi, tocmai pentru că ştiu obiecţiunile de principiu existente în această chestiune”.

ZF publică o analiză a băncii americane Morgan Stanley, care compară economia modială cu cea din anii ’30: „Credem că actualul mediu macroeconomic are un număr de similitudini cu anii 1930, iar experienţele de atunci sunt de actualitate şi acum (…) Cea mai importantă similitudine între anii 1930 şi ciclul din 2008 este că şocul fianciar şi nivelurile relativ ridicate de îndatorare au schimbat atitudinea sectorului privat faţă de risc, determinând companiile să-şi repare balanţa contabilă“, scriu analiștii. „Ca şi atunci, rezultatul ar putea fi o perioadă prelungită de slăbiciune şi de aşteptări mici privind inflaţia, cu riscul ca aceste aşteptări să nu fie stabile. Pericolul este ca băncile centrale să se grăbească să majoreze dobânzile sau ca guvernele să-şi diminueze cheltuielile, accentuând încetinirea”, mai precizează ZF.

Wall Street prezintă un top cu orașe moderne, unde „oamenii au parte de bunăstare și tehnologie la nivel înalt”: Zurich, Munchen, Amsterdam, Stockholm, Atlanta, Houston, Londra, Boston, New York, San Francisco.

GândulHotNews.ro, Cotidianul și Evenimentul Zilei, Gazeta Sporturilor și Prosport scriu despre meciul dintre România și Albania, din cadrul EURO 2016, disputat pe „Stade des Lumieres” din Lyon. Cancan scrie despre „cum se vede România-Albania <<din culise>>”, iar Libertatea titrează „Euro 2016. România – Albania (azi, ora 22.00). Nu suntem mulți, dar batem recorduri! Avem cel mai vârstnic fan de la turneul final”: „După ”invazia” de la Paris, când am fost 15.000, la Lyon au venit mai pușini fani tricolori. Maria Cornea este poate cea mai în vârstă suporteră de la Euro”.

Jurnalul precizează că vremea va fi caniculară între lunile iulie – septembrie. „Ultimele două luni de vară şi prima lună de toamnă din acest an vor sta sub semnul unor valori termice ce vor depăşi mediile climatologice ale perioadei, în majoritatea zonelor ţării, în timp ce precipitaţiile vor fi deficitare în cea mai mare parte a teritoriului”.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă