22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Educația sexuală ar putea deveni materie obligatorie

REVISTA PRESEI: Educația sexuală ar putea deveni materie obligatorie

În ziarele de marți, citim despre un proiect de lege despre introducerea educației sexuale în școli, un interviu cu consilierul municipal din Viena, Rudolf Schicker, despre cum și-au reglementat vienezii transportul în comun, dar și despre Consiliul de Supraveghere al Petrom.

În Hotnews, citim un interviu cu Rudolf Schicker, consilier municipal in Viena, despre transportul public din oraș, lipsa mașinilor parcate pe stradă, și scăderea numărului de oameni care folosesc mașina personală prin capitala Austriei.  ”Principiul nostru de bază, pe care încercam să îl comunicăm oamenilor, este că, da, puteți folosi orice mijloc de transport numai că trebuie să o faceți în mod inteligent. Este mai bine să folosești mjloacele de transport în comun atunci când te deplasezi la locul de muncă, la școală sau la cumpărături.  Pentru petrecerea timpului liber sau atunci când trebuie să transporți lucruri mai voluminoase se recomanda mașină personală. Și, desigur, nu avem voie să uităm că se poate călători foarte bine atât cu bicicletă cât și pe jos”, a explicat Schicker. În 2013, în Viena, 40% dintre cetățenii mobili se deplasau cu mijloacele de transport în comun, iar 27% foloseau autoturismele personale, iar anul trecut 930 milioane de persoane utilizau mijloacele de transport in comun. 

Adevărul prezintă un proiect de lege care se află pe masa Senatului, potrivit căruia elevii ar putea beneficia de educație sexuală în școli. Iniţiatorul, Tudor Ciuhodaru, susţine că nevoia obligativităţii unei astfel de materii reiese din faptul că România este pe primul loc în Europa la mortalitate cauzată de întreruperi de sarcină, la avorturi primitive, la bolnavii de hepatita B şi C, la bolnavii de tuberculoză, la cancerul de col uterin, la incidenţa bolilor cardio-vasculare şi suntem pe ultimul loc la donatori de organe şi la prevenirea gripei. „În societatea românească e o pudoare şi o ruşine să vorbeşti despre lucrurile fireşti. Copiii sunt frustraţi că nu au cu cine să vorbească şi apelează la anturaj, la copiii mai mari“, a explicat psihologul Mihai Copăceanu. 

Gândul prezintă un interviu cu Cornel Cojocaru, directorul de comunicare al BCR, despre cum s-a transformat viața lui când a aflat că suferă de cancer. Cornel Cojocaru a primit vestea într-un spital de stat, din Bucureşti, unde venise pentru un control pe care el în ceruse, întrucât avea niște dureri de stomac. ”Sănătoşi astăzi, mâine nu se ştie cum vom fi, cu toţii trebuie să avem conştienţa faptului că acest cancer nu este nicio fatalitate şi nicio ruşine. Dimpotrivă, este o boală care poate fi ţinută sub control. Cancerul nu se vindecă. Sunt medici care spun că acest cancer se vindecă. Nu se vindecă, din păcate, dar trebuie să conştientizăm faptul că cu cât mergem mai des la control cu atât avem şansa să ne prelungim viaţa”, a declarat expertul în comunicare. 

În Capital, citim despre pensiile speciale și ce efecte au asupra economiei. Astfel, Capital notează că pensiile speciale sunt considerate o ”reparație” deși sunt deja de trei ori mai mari decât pensiile obișnuite, cu o treime peste salariul mediu net şi aproape duble faţă de salariile din învăţământ şi sănătate.  Peste 3,83 milioane de pensionari din sistemul public şi agricultori iau până într-o mie de lei. Pensia medie este de 860 lei în 2015, faţă de 2.724 lei pentru militari, de exemplu. Raportate la salarii, pensiile speciale sunt net superioare. În vreme ce un medic rezident sau un profesor debutant ia în jur de 1.000 de lei, la fel ca alţi 1,42 milioane de angajaţi, pensionarii speciali iau pensii de trei ori mai mari care nu sunt bazate pe contribuţiile proprii la fondul de pensii, în timpul activităţii, ci pe formule de calcul decise politic, fiind plătite din bugetul de stat.

Wall Street arată că analiștii de la Concorde Securities se declară rezervați față de creșterea profitului Băncii Transilvania (BT). Astfel, BT și-a publicat rezultatele financiare pe trimestrul I, anunțând un profit net de 151,52 milioane lei (34,4 mil. euro), în creștere cu 46,5% față de cel din perioada similară de anul trecut. ”Vedem oarecum negativ rezultatele având în vedere că bancă a avut câștiguri nete din dobânzi în scădere, în vreme ce provizioanele de risc nu s-au redus pe măsură asteptarilor”, spun analiștii Concorde Securities. 

Ziarul Financiarul arată cine au fost persoanele numite de stat care au făcut parte din Consiliul de Supraveghere care controlează deciziile directoratului Petrom. În acest moment, statul deține 20,6 % din acțiunile Petrom. Consiliul de Supraveghere, o structură de management dualistă a fost implementată în 2007. De atunci, statul român a avut nouă reprezentanţi în consiliul de supraveghere al Petrom, consemnând cea mai rapidă „rotaţie de cadre“. Acum va urma omul cu numărul 10 după ce ministerul energiei a decis revocarea din funcţie a lui Lucian-Dan Vlădescu. 

Pro Sport scrie despre Stuart Bingham care a reuşit una dintre cele mai mari surprize din istorie la Mondialul de snooker, după ce a câştigat finala din 2015, scor 18-15, cu Shaun Murphy. Parcursul lui Bingham a fost excelent, notează Pro Sport. Cap de serie numărul 10, englezul de 38 de ani l-a eliminat în primul tur pe Robbie Williams, 10-7, după care a trecut uşor de Graeme Dott, 13-5. În sferturi a fost condus de Ronnie O’Sullivan, dar a arătat tărie psihică, revenind pentru o victorie surprinzătoare, 13-9. Însă, tot Shaun Murhpy rămânea favoritul pentru a pleca acasă cu titlul de campion mondial la snooker. 

Cele mai citite

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...
Ultima oră
Pe aceeași temă