20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Efectele Facebook. Cum am ajuns să ne spionăm între noi...

REVISTA PRESEI: Efectele Facebook. Cum am ajuns să ne spionăm între noi şi ce spune SRI despre monitorizarea reţelelor sociale

Economie, politică internă și externă, justitie, probleme sociale, rețele sociale, spionaj. Toate sunt dezbătute pe larg în presa scrisă de miercuri.

Adevărul ne dezvăluie Efectele Facebook. Cum am ajuns să ne spionăm între noi şi ce spune SRI despre monitorizarea reţelelor sociale. Facebook a făcut comunicarea mai uşoară, dar nu asta e marea inovaţie pe care a adus-o reţeaua inventată de Mark Zuckerberg, pentru că oamenii comunicau destul de bine şi înainte, chiar şi aflaţi în locuri diferite ale planetei. Facebook a schimbat, înainte de toate, felul în care percepem intimitatea şi a introdus, la scară globală, un obicei: expunerea vieţii personale pe internet.

Tot din Adevărul aflăm Cum te fură Enel la factură dând şpagă la ANRE şi fără să facă investiţiile promise. Procurorii DNA arată schema prin care banii ieşeau din ţară, către Olanda. Enel nu şi-a realizat investiţiile asumate la privatizarea Electrica Muntenia Sud, care trebuiau să fie în cuantum total de 220 de milioane de euro în perioada 2009-2011, „cu acordul tacit al autorităţilor române din cadrul ANRE“, iar investiţiile parţiale au fost acceptate „fără procedurile de verificare şi control din partea reprezentanţilor ANRE“, în schimbul unor mite date persoanelor din comisiile de control şi recepţie

Și tot în Adevărul citim că Judecătorii lui Voiculescu fug de sentinţă ca dracul de tămâie. Inculpaţii din dosarul „ ICA“, în care Dan Voiculescu este acuzat de spălare de bani, au primit, ieri, un ajutor nesperat din parte completului de judecată, mai exact din partea magistratului Florică Duţă.

Șanse reduse la angajare pentru absolvenți, persoane trecute de 45 de ani și invalizi. Cum se gândește Ministerul Muncii să schimbe această situație, scrie Evenimentul zilei. Cum milionul de locuri de muncă promis de Guvern a rămas doar o poveste, Ministerul Muncii propune acum măsuri de ajustare a actualelor politici. Cum sunt ele comentate și care vor fi efectele acestor măsuri pe termen lung aflați mâine din ediția tipărită a Evenimentului zilei.

Cum se toacă banii publici pe ascuns: bugetul paralel asigură liniştea Guvernului, notează Capital. Miliarde de lei sunt cheltuite arbitrar de Guvern, an de an, cu încălcarea legii finanţelor şi fără să existe nicio sancţiune. Prin fondul de rezervă, executivul îşi asigură un mecanism netransparent de alocare a banilor în an electoral.

Statfor: SUA demarează o strategie la Marea Neagră, în jurul României, scrie Cotidianul. O nouă strategie pentru Marea Neagră a Statelor Unite ale Americii pare să fie centrată în jurul României. Dar nu oricum! Conform Agenției de Strategie și Prognoză Stratfor, prin analiza semnată de șeful acesteia George Friedman, mișcarea americanilor pare să amenințe flota rusă din regiune și pare menită să protejeaze rutele energetice dinspre Azerbaidjan spre Europa.

PDL SE PREGĂTEȘTE DE FUZIUNE, FUNDAMENTUL PMP ESTE ZDRUNCINAT SERIOS, scrie Curentul. Planul „partizanilor” de pe sub fustele Elenei Udrea a eșuat lamentabil, odată cu acapararea politică a fundației de către camarila duduiei mai sus menționate după Congresul recent. Plecați din PDL în ideea că vor distruge partidul și se va crea un nou pol de putere în jurul Elenei Udrea, aceștia nu au reușit să facă decât să nu rupă două locuri pentru europarlamentare. Numai că plecarea „reformiștilor” din PMP, va fi o lovitură pentru tânărul vehicul politic încălzirea de Udrea pentru debarcarea lui Băsescu de la Cotroceni.

Jurnalul Național scrie despre Apostoli anticorupţie, cu bube în cap în SUA. Cei trei senatori americani care au dat la Bucureşti “lecţii”“ de corectitudine parlamentarilor români au avut şi ei mari probleme cu legile anticorupţie şi principiile morale în Statele Unite. Senatorii sunt membri ai Comisiei de Politică Externă a forului legislativ de la Washington şi au făcut un turneu european. După Bucureşti au plecat la Sofia, unde au insistat ca Bulgaria să suspende construcţia gazoductului South Steam. În România ţinta a fost tot un pachet de decizii în domeniul energiei unde companiile americane au interese speciale. În acest cadru a fost amestecat gazul cu problema corupţiei. 

Gândul scrie Cum îşi aranja ŞPAGA un şef ANRE: „Am pus acolo semnul egal aşa cum aţi vrut. Mai era o treabă pe care am intervenit, am mai dres busuiocul”. Facturile la energie electrică ar fi fost umflate de compania ENEL, susţin procurorii DNA în dosarul în care au cerut arestarea vicepreşedintelui ANRE, Claudiu Dumbrăveanu. În 2012, compania ar fi taxat dublu certificatele verzi, situaţie care ar fi fost sesizată de ANRE, instituţia care supraveghează piaţa de energia, dar care nu a luat vreo măsură care să remedieze situaţia. În loc să oblige ENEL să reducă facturile, vicepreşedintele ANRE a luat şpagă, iar scăderea a fost de aproape şase ori mai mică decât ar fi trebuit, 1,3% în loc de 6%. 

 

Cele mai citite

Iohannis,mesaj de Ziua Independenței Naționale a României

Președintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, un mesaj cu prilejul Zilei Independenței Naționale a României. Vă prezentăm în continuare textul mesajului, așa  cum ne-a fost...

Specialiștii Muzeului Național de Artă al României se alătură grevei din Cultură

Sindicatul Specialiștilor Muzeului Național de Artă al României, afiliat  federației sindicale CulturMedia și confederației Cartel ALFA,  se solidarizează  cu  toți ceilalți colegi ai sindicatelor...

Olympiakos Pireu, în prima finală europeană din istorie! Grecii au învins-o pe Aston Villa în dublă manșă

Olympiakos Pireu s-a calificat în finala Europa Conference League, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în fața englezilor de la Aston Villa,...
Ultima oră
Pe aceeași temă