20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Ce spune Elena Udrea despre faptul că ar fi proprietara...

REVISTA PRESEI: Ce spune Elena Udrea despre faptul că ar fi proprietara EVZ

În ziarele de marți, citim un interviu cu Elena Udrea despre noile acuzații aduse de procurori împotriva ei, dar aflăm și cine furnizează arsenal Armatei Române și care sunt cele mai valoroase contracte. 

Adevărul arată cine furnizează armamentul Armatei Române, dar și ce buget au alocat alte state europene pentru armată. Cele mai valoroase contracte pentru înzestrarea armatei române în ultimii 25 de ani au mers, fără excepţie, la guverne sau companii străine. Marile achiziţii sunt, în majoritate, second-hand şi vin în completarea stocurilor învechite, moştenite din comunism. Acest lucru are loc în condițiile în care în anii 1990, România se afla în topul zece al exportatorilor mondiali de armament. Dintre toţi furnizorii Armatei Române, doi se evidenţiază prin numărul de contracte, constanţă şi diversitatea produselor cumpărate: Rusia şi SUA. Primele contracte de import de armament dintre România democrată şi Federaţia Rusă au fost, de fapt, „moştenire” din perioada comunistă – comenzi plasate de Bucureşti către producătorii din spaţiul sovietic şi care nu au apucat să fie onorate înainte de destrămarea URSS. Astfel de contracte au rămas în derulare şi după căderea Cortinei de Fier. 

În Evenimentul Zilei, citim un interviu cu fosta ministră Elena Udrea, despre noile acuzații pe care i le-a adus Direcția Națională Anticorupție (DNA), dar și despre starea politică actuală. Udrea a respins noile acuzații ale procurorilor anticorupție și a negat că ar fi proprietarul din umbră al ziarului ”Evenimentul Zilei”. „Sistemul, altfel la fel de corupt, încearcă să preia puterea în România distrugând clasa politică și mediul de afaceri autohton” , a avertizat Udrea. 

Hotnews notează că Parchetul de pe lângă Tribunalul București a ridicat imagini de la mai multe camere de filmat de pe traseul pe care ar fi trecut Gabriel Oprea cu coloana oficială, în noaptea accidentului polițistului Bogdan Gigină. Camerele aparțin atât Primăriei Sectorului 1 cât și mai multor persoane fizice. Primăria Sectorului 1 avea camere de luat vederi chiar în intersecția în care s-a petrecut accidenul. Și Primăria Capitalei avea camere, dar sunt stricate de cinci luni. “Noi avem camere la Parcul Operei, în intersecţia de la Calea Plevnei cu bulevardul Ştirbei şi am predat imaginile Poliţiei. În tot sectorul avem circa 90 de camere de luat vederi care au fost montate în cadrul programului de monitorizare a sectorului1”, a declarat pentru HotNews.ro Alex Ichim, purtător de cuvânt la Primăria Sectorului 1.

În Cotidianul, citim o analiză despre ascensiunea stângii în Portugalia, pe fondul crizei economice. Unii dintre cei mai săraci alegători europeni s-au prezentat la urne pe 4 octombrie și au dat credit Partidului Socialist, stânga portugheză. Rezultatele nu ofereau decat posibilitatea unui guvern de coaliție, iar la începutul săptămânii trecute liderul socialist Antonio Costa a anuntat că este gata să se alieze cu comuniștii si cu Blocul Stângii (un partid apropiat de ideologia Syriza) pentru a forma un guvern ce ar detime majoritatea absolută în parlament și care ar asigura stabilitatea politică. A anunțat că va fi un guvern care va lua și măsuri anti-austeritate, posibil chiar anti-euro. Aici a intrat în scenă președintele conservator Anibal Cavaco Silva. El a decis să îl desemneze drept premier pe liderul social-democraților (de orientare liberală în Portugalia), Pedro Passos Coleho, pentru un al doilea mandat. Cum a justificat președintele de dreapta decizia sa care vine împotriva voinței exprimate de electorat? ”Este datoria mea, în cadrul prerogativelor constituționale, să fac tot ce este posibil pentru a preveni transmiterea unor semnale false instituțiilor financiare, investitorilor și piețelor”. 

Ziarul Financiar scrie că cinci bănci vor dispărea de pe piața românească. Volksbank, Millennium, RBS şi Bank of Cyprus vor ieşi din lista instituţiilor de cre­dit din statisticile BNR după ce Montepio a făcut deja acest pas. Siste­mul bancar cuprinde acum 40 de bănci, dar jumătate au o cotă de piaţă de sub 1%, ceea ce ge­ne­rează de mult timp dezbateri privind nevoia de con­solidare a sistemului. Ultimii ani au adus câteva fu­ziuni şi achiziţii, dar există în continuare un număr de bănci care-şi caută cumpărător.  Din cele patru bănci româneşti cu ca­pital grecesc – Alpha, Bancpost, Piraeus şi Banca Ro­mâ­nească -, deocamdată doar Piraeus Bank a făcut un pas spre vânzare.

Capital notează că creditele neperformante, expunerea pe titluri de stat și procesele pe clauze contractuale abuzive sunt riscurile din cauza cărora băncile din România ar putea avea multe probleme, în ciuda stabilității aparente din prezent. Macroeconomic stăm bine, dar este necesar să nu „tulburăm“ apele. Acesta pare a fi mesajul pe care Banca Națională a României (BNR) îl promovează intensiv către opinia publică și către oficiali, fie români, fie străini. Acest mesaj a fost dat, recent, şi la întâlnirea cu ambasadorii statelor Uniunii Europene în România, discuții care au loc în fiecare an și reprezintă un semnal către investitorii statelor respective. Cea mai importantă idee din prezentarea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, este că vom avea și anul acesta o creștere economică de 3,5%, mult peste media UE, dar și peste cea de anul trecut, de 2,4%. 

Pro Sport arată că Marian Drăgulescu s-a calificat în finala Campionatului Mondial de Gimnastică. Echipa masculină de gimnastică a intrat în ultima subdiviziune în concursul de calificări la Campionatele Mondiale de la Glasgow şi a terminat pe locul 14, după ce la mijlocul concursului se afla pe locul 8. Marian Drăgulescu a avut o revenire la cel mai înalt nivel la un Campionat Mondial. Cu un total de 15.416 la sărituri, gimnastul român s-a calificat în finală, având al treilea rezultat ca valoare! Drăgulescu salvează Modialele pentru România, care a realizat un total de 59.566 la sărituri, al șaptelea ca valoare din tot concursul.

Cele mai citite

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Ciolacul, expus la Antipa, de Noaptea Muzeelor

Ilustrație: Marian Avramescu Iubitorii de cultură vor avea parte de ceva cu totul special, astăzi, de Noaptea Muzeelor, la Antipa. Muzeul Național de Istorie Naturală...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...
Ultima oră
Pe aceeași temă