13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Cât au câștigat sponsorii partidelor din finanțarea campaniilor electorale

REVISTA PRESEI: Cât au câștigat sponsorii partidelor din finanțarea campaniilor electorale

În ziarele de luni, citim despre sponsorii oficiali ai partidelor și cât au câștigat ei din contracte cu statul, o decizie a unei instanțe din Cluj, prin care Guvernul este obligat să organizeze alegeri, Codul Fiscal și beneficiile măsurilor de relaxare fiscală, dar și despre meciul Steaua- Gaz Metan. 

Adevărul prezintă cât au câştigat sponsorii oficiali ai partidelor din contracte cu statul, în 2014. Astfel, potrivit informațiilor publicate în Monitorul Oficial. PSD, partidul numărul unu aflat acum la guvernare, doar 18 companii şi-au îndreptat banii spre campaniile sale. Contribuţia lor: 1.112.345 de lei. De trei ori mai puţin decât a primit acelaşi PSD, în postura de partid de opoziţie cu care a intrat în campania pentru Cotroceni, în 2009 – 3.199.861 de lei. De la linia opoziţiei şi în 2009 şi în 2014, PNL-ul, în 2009, declara deschis 36 de companii pe banii cărora se bazau şi 1.160.263 de lei pe care i-au obţinut din partea lor. Acum, susţin că anul trecut nu au mai existat decât 18 firme care să le ofere bani, suma fiind de două ori mai mică: 628.000 de lei.

În Gândul citim despre hotărârea unei instanțe din Cluj prin care Guvernul este obligat să organizeze alegeri pentru președinția Consiliului Județean Cluj, în procesul intentat de PNL Cluj Guvernului Ponta. Decizia se aplică și pentru orașele Vâlcea, Neamţ, Brăila şi Hunedoara. Premierul a declarat că nu a organizat alegeri deoarece în ciuda legii în vigoare, deoarece așteaptă decizia unei instanțe. În ianuarie, prin scrisoarea deschisă a co-preşedintelui PNL, Alina Gorghiu, în care i se cerea să organizeze alegeri parţiale, premierul Ponta a preferat să răspundă ironic. ”În acest moment Guvernul se află în situaţia de a încălca legea din România, a expirat termenul de 90 de zile, iar premierul mi-a propus să negociez, să mă consult cu el pe subiectul alegerilor parţiale. Legea nu poate fi negociată. Solicităm Guvernului organizarea în regim de urgenţă a alegerilor parţiale. PNL îşi rezervă dreptul de a acţiona Guvernul în justiţie”, a declarat în ianuarie Alina Gorghiu. ”Am discutat acest lucru cu colegii mei şi sigur, dânşii dau tot timpul în judecată, fac scandal. De muncit când mai muncim dacă stăm tot timpul numai în alegeri”, a fost replica premierului Ponta pe 26 ianuarie 2015.

Evenimentul Zilei prezintă un interviu cu istoricul Alex Mihai Stoenescu, care a dezvăluit că, în tinerețe, Nicolae Ceaușescu participa la ședințele Mișcării Legionare, alături de fratele său. Astfel, în legătură cu faptul că perioada ceaușistă este uneori idealizată de către oameni, istoricul a precizat ”În bună măsură, aceste procente de popularitate ale lui Ceauşescu…să nu zic că ar proveni în mare măsură din diversiunile propagandistice lansate, mai ales după evenimentele din decembrie 1989. Nu mai discut de cele de atunci. Ci de după, mai ales, de felul în care s-a construit noua clasă politică din România, după ’89. S-a construit pe o serie întreagă de elemente false, de imagine, majoritatea anti-comuniste. Și în care, sigur că un rol principal l-au avut anumiţi lideri, în frunte cu Ion Iliescu. Iliescu este emiţător de imagini publice şi imagini istorice, aşa – numite istorice, de cele mai multe ori fanteziste, fără legătură cu realitatea”. 

Ziarul Financiar arată opiniile unor oameni de afaceri care susțin că noul Cod Fiscal este pro-business, însă, mai are nevoie de corecturi. Potrivit reprezentanţilor Fun­daţiei Romanian Business Leaders (RBL), organizaţie a oamenilor de afaceri care reuneşte o parte a antreprenorilor şi a li­derilor din business din România, măsurile de relaxare fiscală din noul Cod vor constitui un factor de stabilitate economică mai ales că aduc o serie de precizări tehnice şi clarificări importante în privinţa TVA sau a calculului deducerilor.” Vom susţine consolidarea fiscală pentru impozitul pe profit al grupurilor de firme, la nivel de hoding românesc, reducerea plafoanelor pentru contribuţii de asigirări de la cinci la trei salarii medii brute pe economie, pentru creşterea conformării voluntare, şi revizuirea unor prevederi din Codul de procedură fiscală precum penalitatea de nedeclarare de 0,06 lei pe zi, care este foarte dură pentru un om de afaceri onest, sau obligaţia de a raporta ANAF, zilnic, tranzacţiile de peste 5.000 de euro care înseamnă costuri foarte mari”, a explicat Angela Roşca, managening partner Tax House, membru RBL.

Capital prezintă cum investițiile și tranzacțiile blocate de ANAF ar putea duce la alungarea investitorilor din România. Astfel, companiile aflate la început de drum care vor să investească au o perioadă de cel puţin unu sau doi ani până când ajung să aibă venituri semnificative şi profituri. În intervalul în care pun pe picioare business-ul trebuie să se înregistreze ca plătitori de TVA ca să îşi poate deduce cheltuielile şi să îşi menţină, astfel, cash-flow-ul la nivelul stabilit în planul de investiţii. Însă administraţia fiscală vrea să refuze înregistrarea pentru TVA. În consecină, companiile vor fi nevoite să suporte un cost suplimentar de 24% din suma planificată. 

Wall Street arată că tendința românilor de a-și plăti taxele și impozitele online. Așadar, valoarea taxelor si impozitelor locale platite direct cu cardul pe Internet a crescut in primele doua luni din acest an cu 52% comparativ cu perioada similara din 2014, depasind pragul de 10 milioane de lei, ceea ce reprezinta peste 40% din sumele achitate online in intreg anul 2014. Contribuabilii au realizat in primele doua luni din acest an aproape 40.000 de plati online de taxe si impozite catre autoritatile locale, in crestere cu 49% fata de aceeasi perioada din 2014.

Pro Sport analizează meciul Steaua – Gaz Metan, care s-a finalizat cu scorul de 2-1. În ciuda faulturilor, campioana a scăpat de Mediaș, unde nu a mai învins din 2009, merge la 7 puncte de ASA Târgu Mureș şi mai are puţin până la următorul titlu. 

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă