20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Idealurile adolescentelor sărace le împing la sclavie sexuală

REVISTA PRESEI. Idealurile adolescentelor sărace le împing la sclavie sexuală

În ziarele de miercuri, aflăm despre drama oamenilor din satul Seciurile, județul Gorj, care au rămas fără locuințe în urma unei alunecări de teren, dar și despre adolescentele din România care ajung sclave sexuale în București sau în Occident.  

În ziarul Adevărul citim despre adolescente din România, care visează la o viaţă mai bună într-un oraș dezvoltat sau într-o ţară din Occident, dar sfârşesc ca sclave sexuale. Un studiu al Departamentului American de Stat arată că o treime din victimele traficului de persoane din ţara noastră sunt minore. De asemenea, un raport Eurostat clasează România în topul primelor cinci ţări de provenienţă pentru victimele traficului de persoane de pe continent. Astfel, deși unele dintre româncele care cad victime traficului de persoane sunt transportate în ţări precum Spania sau Italia, multe se opresc în prosperul Bucureşti, ce oferă turiştilor străini acces facil la sex, potrivit reprezentanţilor ADPARE, un ONG care luptă pentru prevenirea traficului şi protecţia victimelor din România. În țara noastră, numele persoanelor care fac plângere împotriva traficanţilor lor sunt publice, îngreunând astfel lupta împotriva abuzului. Mai mult, anul trecut, pedeapsa pentru traficul sexual a fost redusă de la 5-15 ani la 3-10 ani.

În Evenimentul Zilei citim despre satul poluat Seciurile, ce ţine de Roşia de Amaradia, din judeţul Gorj, unde o alunecare de teren a afectat aproape 200 de gospodării. După ce au rămas pe drumuri, oamenii , au ajuns în nişte locuinţe sociale, prin comunele vecine. Poluare înseamnă orice afectare de natură industrială a apei, aerului și a solului. Iar la Seciurile, ca în mai toată Oltenia, exploatările de cărbune, la suprafață, au afectat, practic iremediabil, pământul și-așa sărac. După nouă ani, timp în care s-au judecat cu Complexul Energetic Oltenia (CEO), entitate apărută în urma transformării fostei Societăţi Naţionale a Lignitului – Oltenia, oamenii trăiesc în nişte case care cad pe ei. N-au apă curentă, nici canalizare și nici măcar un act de proprietate. De doi ani, au câştigat în instanţă, definitiv şi irevocabil, dreptul la despăgubiri. Oamenii n-au văzut niciun sfanț și nici casele nu li s-au reconstruit, cu toate că o hotărâre judecătorească, veche doi ani, le-a dat dreptate.

Ziarul Financiar prezintă 15 declaraţii de avere ale unor politicieni, şefi de regii sau alte instituţii publice, care arată că există discrepanţe majore între valoarea proprietăţilor, bunurilor sau depozitelor bancare deţinute şi veniturile anuale declarate de respectivii funcţionari publici. De exemplu, senatorul şi copreşedintele PNL Vasile Blaga a avut anul trecut venituri declarate de puţin peste 110.000 lei, salariul său de senator ridi­cându-se la 70.000 lei anual. Blaga de­ţine două terenuri de peste 3.000 mp fie­care în judeţul Bihor (unul cumpărat, al­tul moştenit), două case, un aparta­ment de 209 mp în Bucureşti (cumpărat în 2007) şi o casă de vacanţă de 150 mp la Mamaia, cumpărată în 2013. Blaga are şi două credite care însumează 1,1 mil. lei, luate în 2007. La rândul său, preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, şi-a declarat venituri anuale de 71.000 lei, potrivit celei mai recente declaraţii de avere, de la începutul acestui an. El deţine trei terenuri extravilane, în Alexandria, Buşteni şi Turnu Măgurele, un apartament în Turnu Măgurele şi o casă în construcţie în Alexandria, un spaţiu comercial de 1.500 mp şi trei autoturisme. Preşedintele interimar al PSD nu are nicio datorie trecută în declaraţia de avere.

În Gândul citim despre ștrandul de cartier, care s-a transformat din varianta „low-cost” a Litoralului, în noua „fiţă” a tinerilor din Bucureşti. Preţul de intrare la Aqua Garden din Militari este de 30 de lei, în timpul săptămânii şi de 50 de lei în zilele de sâmbătă şi duminică. În preţ intră şi un cocktail. După ce au fost concesionate de Primăria Capitalei şi Administraţia  Lacuri, Parcuri şi Agrement, pentru a fi administrate de către firme private, tariful de 30 de lei este  unul „standard” pentru ştrandurile de cartier din Bucureşti. Preţuri similare (cu marjă de 5-10 lei, în funcţie de ofertă) sunt la ştrandurile Cara (Titan), Ciurel (Crângaşi), Bamboo Pool (Tei), sau Complexul Magic (Drumul Taberei). Însă, cei care nu suportă vecinătatea blocurilor ceauşiste şi preferă aerul rarefiat al Nordului, pot alege ştrandul „La Plage”, aflat în zona Otopeni. Aici, preţul de intrare poate ajunge şi la 200 de lei, pentru „pachetul VIP”, în al cărui preţ sunt incluse două bături şi un platou de fructe.

ProSport prezintă un interviu cu fostul fotblist al echipei Dinamo, Sebastian Moga, în vârstă de 44 de ani, care şi-a deschis o mini-afacere cu un teren de padbol. „Vreau să o dezvolt, cu un teren sintetic, cu o bază sportivă, deja am vorbit cu antrenorii de la juniori ca antrenamentele de tehnică să le facă la mine pe teren. Nu mă îmbogăţesc cu asta, dar îmi place ceea ce fac”,  a spus el.  Fostul fotbalist a spus că echipa Dinamo din prezent este mai slabă decât cea din anul 1992. „Am luat titlul fără să pierdem vreun meci. În primul rând eram uniţi, majoritatea eram veniţi în Bucureşti din provincie. Lunea ne adunam toţi fobaliştii la restaurant şi cine nu venea avea ca misiune să plătească la următoarea întâlnire toată consumaţia (…) Şi soţiile noastre ţin legătura chiar şi în prezent”, a povestit Moga. În plus, fostul fotbalist a spus că antrenorul lui de la Dinamo, Florin Halagian, era „un tip riguros, care se baza mult pe disciplină”. 

Din Wall Street aflăm că cele mai mari salarii din economie încasate de tinerii sub 30 de ani din România sunt adjudecate de fotbaliști profesioniști, ale căror remunerații lunare ajung la 170.000 lei brut (38.500 de euro). De asemenea, în fruntea clasamentului se află un reprezentant comercial remunerat cu 169.985 de lei brut (38.484 euro), un analist cu un salariu lunar de 56.724 de lei brut (12.842 euro) și un director de vânzări cu o remunerație brută lunară de 46.306 lei (10.500 euro). Topul este completat de un manager resurse umane cu un salariu în valoare de 38.057 de lei brut (8.600 euro), un inginer petrolist – 36.639 de lei brut (8.300 euro), și un consultant în management –  36.133 de lei brut (8.200 euro).

 

 

Cele mai citite

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...
Ultima oră
Pe aceeași temă