10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: În ce stadiu se află autostrada Târgu Mureș-Iași

REVISTA PRESEI: În ce stadiu se află autostrada Târgu Mureș-Iași

În ziarele de marți citim despre un buncăr din Botoșani care făcea parte din planul de apărare al comuniștilor, moartea unei femei la o zi după ce i s-a dat drumul din spital, stadiul în care se află autostrada Târgu Mureș-Iași, dar și despre noul Cod Fiscal. 

În Adevărul citim despre un buncăr civil din Botoșani, cel mai mare din Moldova. Buncărul are o suprafață de 250 de metri pătrați și a reprezentat un centru de comandă, cu toate cele necesare pentru un război, calamitate sau epidemie. ”Păi aici este centrul de comandă. În cazul unui dezastru aici este ”creierul” oraşului. De aici sunt coordonate toate activităţile şi operaţiunile de salvare şi intervenţie. De aici se aprobă şi se semnează totul. De aici se iau decizii”, a spus cel care îl are în grijă, Șeful Serviciului Voluntari pentru Situaţii de Urgenţă Sorin Curcă. Buncărul a fost construit în 1978, pentru a oferi siguranţă, liderilor comunişti ai oraşului şi făcea parte dintr-un plan naţional de apărare. 

Gândul prezintă cum au decurs evenimentele care au dus la moartea unei femei, Ioana Caloian, în vârstă de 83 de ani, la o zi după ce a fost lăsată să plece din spital. Spitalul Județean Brașov a deschis o anchetă internă în urma căreia s-a constatat că dr. Veronica Grigore, care a externat-o pe bătrână, nu era angajată a spitalului, ci înlocuia o prietenă care avea probleme de sănătate. “Evident că nu e normal ce s-a întâmplat şi victima nu ar fi trebuit lasată în niciun caz să plece din spital singură date fiind vârsta şi starea de sănătate a bătrânei şi ar fi trebuit înştiinţaţi aparţinătorii. Aşa că din punct de uman, deocamdată, pentru că nu pot să comentez alte eventuale cuple, cei din spital implicaţi în caz sunt într-o culpă incontestabilă”, a declarat pentru Gândul managerul Spitalului Judeţean Braşov, dr. Adrian Albotă.

Hotnews prezintă istoria proiectului autostrăzii care ar trebui să lege Moldova de vestul României. Astfel, în ciuda faptului că planul pentru autostradă există de aproape opt ani, nu a depășit stadiul de studii de fezabilitate. Deși este trecută pe rețeaua centrală TEN-T, în consecință este finanțată  in mare parte prin fonduri europene, autostrada a fost pasată de la un minister la altul în perioada cuplului Dan Șova – Relu Fenechiu, și amânările au continuat, ulterior. În ultima variantă a Master Planului, autostrada de la Târgu Mureș la Iași apare cu un cost de circa 4,1 miliarde de euro și e singura autostrada "fazată", adică în doi pași: întâi drum expres, apoi transformată în autostradă, explică jurnaliștii de la Hotnews. 

Evenimentul Zilei arată faptul că unii dintre parlementarii României nu au luat niciodată cuvântul în plen, în timp ce alții nu am luat microfonul în mână de mai mult de cinci ori. 

Capital arată care sunt modificările aduse noului Cod Fiscal. Ministrul Finanțelor a hotărât să abroge taxa hotelieră și impozitul pe spectacol, deoarece cele două taxe au costuri de colectare şi administrare prea mari în raport cu sumele efectiv încasate de stat. În schimb, noul Cod Fiscal reglementează modul de calcul a taxei pentru eliberarea/vizarea anuală a autorizaţiei privind desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică conform clasificării CAEN (restaurante, baruri, activităţi recreative şi distractive) în funcţie de suprafaţă. 

Ziarul Financiarul arată că, contribuţia serviciilor de informaţii şi comunicaţii la creşterea economică a depăşit-o pe cea a agriculturii şi pe cea a construcţiilor. În consecință, România are nevoie neîntârziat de un plan de accelerare a creşterii economice la peste 5% pe an care să se bazeze în primul rând pe IT. De asemenea, astăzi 80.000 de oameni care lucrează în informaţii şi telecomunicaţii produc cât 300.000 din construcţii şi 3 milioane în agricultură. 

Pro Sport prezintă un interviu cu tehnicianul CFR Eugen Trincă despre meciul cu Steaua. ”Jucătorii sunt dezamăgiţi de rezultat. Au muncit, au luptat, dar a fost o neatenţie la faza aia fixă. Ştiam că Steaua e periculoasă la fazele fixe, ei lucrează foarte mult la aşa ceva. Dar trebuia să marcăm noi în prima repriză. Dacă dădeam două goluri şi aveam 2-0 la pauză, se termina totul. Dar asta e, n-am reuşit să marcăm… ”, a spus Trincă. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă