16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Investitorii străini deţin aproape jumătate din terenurile arabile din România

REVISTA PRESEI. Investitorii străini deţin aproape jumătate din terenurile arabile din România

Ziarele de luni scriu despre investitorii străini, care cumpără terenuri agricole în România, spre nemulţumirea fermierilor români, dar şi despre afacerile din spatele combinatului siderurgic de la Oţelu Roşu.

Din Evenimentul Zilei aflăm că aproape jumătate din terenurile agricole ale României au fost cumpărate de investitori străini.

“De la 1 ianuarie 2014, de când a fost liberalizată piața funciară, fermierii români au asistat la un adevărat asediu dat de investitorii străini dornici să cumpere terenuri agricole ieftine. Acum, peste 40% din suprafață este deținută de americani, italieni, francezi, danezi sau olandezi. „Banatul este deținut aproape în totalitate de italieni. Acum nu se mai poartă războaie, acum ești cumpărat bucată cu bucată”, informează  președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu, citat de Evz.

În Adevărul citim despre combinatul siderurgic de la Oţelu Roşu care, deşi este închis, face motivul disputelor între mai mulţi afacerişti.

“Cele două halde de deşeuri sunt disputate de mai mulţi afacerişti din zonă, care au simţit că pot face bani frumoşi din zgura metalurgică. „Pe aceste terenuri sunt rezidurile de steril de la combinat care s-au adunat de pe vremea lui Ceauşescu. Este materialul care provine din cuptoarele electrice. Nu s-a făcut ecologizare niciodată. Însă nici nu poţi face, pentru că terenurile aparţin unor persoane private. Deocamdată sunt mai multe litigii, nu se ştie cine câştigă procesele“, a declarat Luca Mălăiescu, primarul din Oţelul Roşu. Edilul-şef susţine că zgura provenită de la topitorii poate fi o afacere profitabilă şi chiar face lobby în acest sens. „Din punct de vedere calitativ, zgura metalurgică este piatra concasată, folosită la drumuri. Proprietarii vor să vândă zgura. Au şi vândut celor care au construit centura de la Carasebeş sau firmei care realizat drumul Lugoj-Caransebeş. Din păcate, există o problemă. Firmele nu au în caietul de sarcini varianta zgurei, ci doar a pietrei concasate. Aşa că nu prea pot achiziţiona zgură, chiar dacă are o calitate superioară. Ar fi un mare avantaj pentru toată ţara dacă s-ar specifica în caietul de sarcini: «piatră concasată sau zgură concasată». Ca firmele să poată alege“, informează Adevărul.

Din ZF aflăm că jumătate din profitul firmelor din România este realizat de companiile cu peste 500 de salariaţi.

“Cele 700 de companii din Ro­­mâ­nia din categoria com­­­pa­ni­ilor foarte mari (cu peste 500 de salariaţi) au realizat 50% din profitul întregului sistem de companii din Româ­nia în 2014, arată o analiză rea­lizată de prof. dr. Cezar Mereuţă, cer­­­cetător asociat al Centrului de Ma­cro­mo­delare Economică al Aca­demiei Române. În 2014, firmele cu peste 500 de sa­la­riaţi, care în total sunt 700 în România (adică 0,15% din numărul total de com­pa­nii din România), au acoperit 50% din pro­fi­tul întregului sistem. Ca ur­mare, com­­pa­niile cu peste 500 de sala­riaţi sunt actualele mo­toare ale pro­fita­bilităţii generale a sis­temului de com­panii din Ro­mânia. Şi ele sunt foarte pu­ţine, ele repre­zintă în cifră de afaceri vreo 33% din cifra de afaceri a între­gu­lui sistem, dar aduc 50% din profit“, informează pro­fesorul Mereuţă, citat de ZF.

Wall Street scrie despre Facebook Messenger, care ar putea permite trimiterea de SMS-uri.

“Facebook Messenger a avut, în primele faze ale sale, atât mesagerie instantă cât și facilități pentru SMS-uri, similar cu Hangouts. Cu toate acestea, Facebook a decis să renunțe la SMS-uri în noiembrie 2013, considerând, la acea data, că facilitatea „pur și simplu nu a prins”. Acum, Facebook ar putea lua în calcul reintroducerea sistemului de SMS-uri în aplicația Messenger. După ce facilitatea va fi implementată și activată, utilizatorul va primi un mesaj „Write an SMS message” în câmpul de scriere. În loc de culoarea albastră, clasică, mesajele pe care utilizatorii le trimit apar mov cu câteva „bule” aferente”, scrie Wall Street.

Prosport scrie că HCM Baia Mare a obţinut a patra victorie consecutivă în Grupa 1 a Ligii Campionilor, după ce a câştigat cu 18-17 partida din deplasare cu Fleury Loiret, astfel că Baia Mare a făcut un pas uriaş către sferturile de finală.

“Echipa pregătită de Aurelian Roşca nu a făcut cea mai bună partidă la Orleans, din contră şi-a îngreunat singură situaţia în jocul cu Fleury, dar la final a obţinut una din cele mai frumoase victorii din istoria clubului. Un succes care îi asigură în mare măsură calificarea pentru al doilea an consecutiv între cele mai bune 8 echipe de handbal feminin ale Europei”, scrie Prosport.

Gazeta Sporturilor scrie despre jucătorul Dinamo, Valentin Costache, în vârstă de 17 ani, care a adus victoria echipei în meciul împotriva FC Botoșani.

“Îi sunt recunoscător domnului Rednic că a avut încredere în mine să mă titularizeze. Mă simt senzațional, mai ales că am și marcat! Minunat a fost!”, a spus el.

Cele mai citite

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...
Ultima oră
Pe aceeași temă