13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Iohannis pregăteşte MARELE CONSENS. Ungurii se tem de echipa naţională...

REVISTA PRESEI. Iohannis pregăteşte MARELE CONSENS. Ungurii se tem de echipa naţională a României

Din ziarele de vineri, aflăm că politicienii de la Bucureşti cer mai apăsat aderarea la Schengen, că autoritățile române se bâlbâie și transmit informații contradictorii cu privire la valul refugiaților din zonele de conflict care ar putea ajunge în România, că Guvernul vrea din nou să vândă CFR Marfă şi preşedintele Klaus Iohannis le va cere din nou partidelor, într-o ieşire programată luni, să lucreze împreună la adoptarea a trei proiecte de legi considerate importante: adoptarea ultimei legi din codul electoral (votul prin corespondenta), adoptarea unui cod al aleşilor locali şi adoptarea codului incompatibilitatilor.

Din ziarul Adevărul aflăm că politicienii de la Bucureşti cer mai apăsat aderarea la Schengen, după ce UE ne-a repartizat o cotă de imigranţi. Însă criza refugiaţilor ar putea schimba criteriile de aderare la zona de liberă circulaţie. Implicarea României în criza imigranţilor prin repartizarea unei cote de refugiaţi a deschis din nou discuţiile despre aderarea noastră la Schengen. Primii care au reacţionat au fost liberalii. „Liderii europeni  ar trebui să gândească foarte rapid modul în care România poate să fie primită în Schengen.

 

Din Evenimentul Zilei autoritățile române se bâlbâie și transmit informații contradictorii cu privire la valul refugiaților din zonele de conflict care ar putea ajunge în România. În acest timp, presa britanică anunță că în țara noastră vor fi relocați 6.937 de refugiați. Capacitatea actuală a României este de 1.500 de locuri de cazare. Dupa ce Leonard Orban, consilierul președintelui României, specializat în politici europene, a anunțat că România va primi prin re-locare 1705 de refugiați din zonele de conflict, s-a așternut tacerea în rândurile autoritaților statului cu competențe în îndeplinirea acestei sarcini care decurge din statutul României de membru al Uniunii Europene.

Capital.ro CFR Marfă, cenușăreasa Ministerului Transporturilor, desprinsă din SNCFR în anul 1998, va fi scoasă din nou la mezat până la finele acestui an, după încercarea ratată de privatizare din toamna anului 2013. Specialiștii din cadrul CFR Marfă „au curățat“, între timp, compania de încă 2.800 de angajați, au redus pierderile de la peste 400 milioane de lei în 2012 la circa 27 milioane de lei la sfârșitul anului trecut și au încheiat contracte care aduc cel puțin 20% din încasări.

Din Ziarul Financiar scrie despre eterna rivalitate dintre România şi Ungaria. La economie, balanţa înclină clar spre Ungaria. Relaţiile comerciale dintre cele două state sunt dominate puternic de exportatorii maghiari, România având constant după 1989 deficit comercial cu Ungaria, şi încă unul mare. PIB-ul per capita nominal al Ungariei este, de asemenea, mai mare. La fel şi PIB-ul per capita raportat la paritatea puterii de cumpărare. Dar aici tendinţa este ca România să se apropie de Ungaria, probabil ca urmare a efectului pe care-l au asupra bugetelor ungurilor – taxele mari cu care guvernul de la Budapesta „pedepseşte companiile“.

Wall Street aflăm povestea celor doi tineri care vor să facă o avere din vânzarea ceasurilor din lemn pe care le vand deja in SUA, Dubai si Marea Britanie Iosif Harasemiuc si Ruben Perju (26 ani), doi prieteni din copilarie nascuti in Suceava, s-au gandit sa dea timp lemnului. Cei doi au pus in functiune o idee de business unica in Romania: ceasuri din lemn pentru mana, pozitionate ca produse de lux pe care le vand doar pe comanda. Acum livreaza “timp made in RO” direct in SUA, Dubai si Marea Britanie..

Gândul.info anunţă că după 10 luni de la inaugurare, AUTOSTRADA ELECTORALĂ a lui Ponta se închide. Inaugurat cu două zile înaintea turului doi al prezidenţialelor, lotul 3 al Autostrăzii Orăştie-Sibiu a „crăpat” şi se va închide de luni. Anunţul a fost făcut de CNADNR care a precizat că traficul va fi restricţionat total o lună şi jumătate. Asta dacă vremea va permite efectuarea reparaţiilor în această perioadă.

Hotnews susţine că presedintele Klaus Iohannis le va cere din nou partidelor, intr-o iesire programata luni, sa lucreze impreuna la adoptarea a trei proiecte de legi considerate importante: adoptarea ultimei legi din codul electoral (votul prin corespondenta), adoptarea unui cod al alesilor locali si adoptarea codului incompatibilitatilor, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate Administratiei Prezidentiale. O prima lege adopata ca urmare a consultarilor dintre putere si opozitie a fost Codul Fiscal, votata joi in Parlament. De cateva zile, atat presedintele, cat si liderii PSD si PNL transmit mesaje de conciliere si se arata dispusi la dialog pe teme mari.

Prosport scrie că ungurii ne privesc cu teamă: “Românii sunt buni, nu e de mirare că sunt pe locul 7 în lume. Toată Ungaria vrea această victorie”. Declaraţiile războinice au lipsit de la conferinţa de presă care a precedat partida dintre Ungaria şi România. Înainte meciului de vineri, ora 21:45, cei doi antrenori au discutat cu reprezentanţii mass-media despre ultimele pregătiri înainte jocului şi au făcut aprecieri cu privire la puterea adversarului pe care îl vor întâlni într-un meci ce se poate dovedi decisiv pentru calificarea la Euro 2016.
  

 

 

 

 

Cele mai citite

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...
Ultima oră
Pe aceeași temă