20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Uniforma școlară, obligatorie doar dacă școala o oferă gratuit

REVISTA PRESEI: Uniforma școlară, obligatorie doar dacă școala o oferă gratuit

În ziarele de vineri, citim despre uniforma școlară, în contextul scadalului izbucnit cu eleva care a fost trimisă acasă pentru că avea fustă cu model, dar aflăm și cine va administra Loteria Română, acum că nu mai este în subordinea Ministerului de Finanțe. În continuare, aflăm cât percepe banca de la persoanele care primesc banii pe card și cine sunt cei mai mare exportatori din țară. 

În Adevărul, citim despre obligativitatea uniformei școlare. După scandalul cu eleva care a fost trimisă acasă pentru că avea o fustă cu model pe ea, au ieșit la iveală mai multe cazuri cu elevi cărora li s-a interzis accesul în școală din cauza uniformei. ”Avem un singur distribuitor care vine în fiecare an şi ia măsuri, iar noi suntem obligaţi să purtăm aceste uniforme. Săptămâna trecută, doamna directoare Adriana Căzănel m-a trimis acasă, spunându-mi că dacă n-am pe mine sacoul cu însemnele şcolii înseamnă că nu sunt elev al liceului”, a spus Dragoş Popa, elev al Liceului „Spiru Haret”, din Moineşti şi membru al Asociaţiei Elevilor din Bacău. Mai mult, tânărul susţine că directoarea i-a instruit pe profesori să nu îi primească la clasă pe elevii fără uniformă. Unuia dintre profesori, care a avertizat-o că ar putea fi dat afară din învăţământ dacă le refuză elevilor accesul la educaţie, i-a spus să noteze copiii cu nota 4 dacă nu vin îmbrăcaţi regulamentar la ore, a mai povestit Popa. Reprezentanţii elevilor acuză că aceste practici reprezintă abuzuri din partea sistemului de învăţământ, care împiedică accesul gratuit la educaţie, garantat de Constituţie. 

Hotnews arată că Loteria Română nu mai este în subordinea Ministerului Finanțelor ci a trecut în administrarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc. Măsura încalcă o recomandare a Comisiei Europene privind crearea unor autorităţi independente în domeniul jocurilor de noroc, Oficiul ajungând să fie şi reglementator, şi jucător pe piaţă, ceea ce poate duce la conflict de interese. Guvernul a publicat ordonanţa în ciuda faptului că Ministerul Finanţelor ar fi atras atenţia că actul normativ nu corespunde recomandării CE. De asemenea, Ministerul Finanţelor ar fi atras atenţia că veniturile au scăzut din cauza contractului cu Novomatic pentru videoloterie, încheiat în octombrie 2013 în urmă unei susţineri puternice din partea premierului. Cel care va coordona Oficiul cu tot cu Loteria va fi direct premierul.

În Evenimentul Zilei, citim un interviu cu fostul ministru de Externe, Cristian Diaconu despre viitorul Uniunii Europene. Astfel, Diaconescu a declarat că situația de criză din interiorul UE ar putea duce în viitorul apropiat la schimbări radicale în configurația blocului european: de la o Uniune în două sau chiar trei viteze și până la o reașezare a politicii stabilite la Bruxelles față de Rusia, în sensul unei atitudini mult mai prietenoase față de Federația condusă de Vladimir Putin. Primul test vine în ianuarie 2016, când Uniunea Europeană va trebui să ia o decizie în legătură cu sancțiunile impuse Rusiei, avertizează fostul ministru de Externe.

Ziarul Financiar scrie că în aproape o treime din județele din țară cel mai mare exportator provine din industria auto. Cei mai mari exporta­tori din fiecare judeţ al ţării, în total 42 de companii, au terminat anul trecut cu afaceri de 77,6 mld. lei, cifră „rotunjită“ de businessurile unor giganţi precum Dacia (auto), Rom­petrol (produse petroliere) sau Petrotel Lukoil (pro­duse petroliere). România este împărţită între câteva industrii exportatoare, astfel că în 12 din totalul celor 41 de judeţe şi Bucureşti liderul exportatorilor activează în industria auto. Astfel, aproape 30% din judeţele ţării stau în „mâinile“ unei industrii. Pe poziţiile următoare se găsesc companii din industria textilă (4 judeţe), lemnului (3) şi din agricultură (3). În cazul celorlalte judeţe, cei mai mulţi lideri în ceea ce priveşte exporturile din 2014 sunt companii din industria grea.

Capital arată cât comision percepe banca din salariul clienților care primesc banii pe card. Astfel, dacă aplicăm un comision de încasare de 4 lei, unul similar de administrare şi doar 0,1% comisionul de retragere de la ATM, adică 2 lei pentru întreaga sumă, rezultă că, lunar, banca reţine cel puţin 10 lei dintr-un salariu de 2.000 lei. Comisioanele de administrare, de retragere de la ATM, de interogare sold, dar şi de încasare erodează semnificativ veniturile posesorilor de carduri.  Este suficient să ai un card de debit şi nu mai trebuie să faci nimic pentru a plăti comisioanele aferente. Banca îi trage singură, prin comisionul de încasare. Cu toate acestea, este de remarcat că cea mai mare bancă din sistem, Banca Comercială Română (BCR), a decis, recent, să renunţe la două comisioane de bază pentru bancă, dar şi semnificative pentru clienţi, respectiv comisionul de interogare sold şi comisionul de retragere numerar la şi de la ATM-urile proprii. 

Wall Street notează că de când a început Loteria Bonurilor Fiscale, numărul bonurilor fiscale s-a dublat. ”Consumul de role de hârtie pentru casele de marcat a crescut cu 80% de când s-a început cu loteria fiscală. Se dau de aproape două ori mai multe bonuri fiscale”, a afirmat Cosmin Vladimirescu, directorul MasterCard din România, într-o conferinţă. Directorul general al MasterCard a precizat că măsurile Guvernului aprobate în ultimul an, dintre care o parte nu au intrat încă în vigoare (limitarea plăţilor în numerar, reducerea comisioanelor la tranzacţiile interbancare, introducerea obligatorie a caselor de marcat cu jurnal electronic), vor conduce la creşterea tranzacţiilor electronice, însă efectele acestora nu pot fi măsurate separat. “Când vom implementa toate aceste lucruri, când TVA va scădea de anul viitor, când ne vom putea plăti taxele şi impozitele cu cardul, când casele de marcat electronice vor fi online, atunci vom putea vedea cu cât o să creştem mai repede pe plăti cu cardul decât ritmul înregistrat anterior. Cred că vom avea suficiente date pentru a face o evaluare la sfârşitul anului viitor”, a adăugat Vladimirescu.

Pro Sport scrie că Nicolae Dică a fost surprins că Stanciu a ratat două lovituri libere de la 11 metri. “Ştiu cum este la antrenament, până acum a marcat, dar se întâmplă, ratează şi cei mai mari jucători”, a mai spus Nicolae Dică. De asemenea, el a declarat că victoria Stelei în fața ACS Poli a fost meritată. “Nu este vorba despre revanşă, vrem să câştigăm acest trofeu. Ştiam că se vor apăra cu toată echipa şi vor încerca pe contraatac. Am încercat să oprim acest lucru şi să recuperăm sus. Am recuperat sus, ne-am creat ocazii”, a declarat Nicolae Dică. 

Cele mai citite

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Polonia investește în securizarea şi întărirea frontierei estice. “Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”

Prim-ministrul Donald Tusk a anunțat sâmbătă că Polonia va aloca peste 2 miliarde de euro pentru consolidarea și securizarea frontierei sale estice, aceasta fiind...
Ultima oră
Pe aceeași temă