12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Marian Vanghelie, cea mai mare șpagă investigată de DNA

REVISTA PRESEI. Marian Vanghelie, cea mai mare șpagă investigată de DNA

În ziarele de joi, aflăm că practica ”vânzării pe caiet” a fost oprită de comercianții magazinelor sătești, care este suma totală în dosarele de luare de mită instrumentate de DNA, dar și cum l-a salvat Ministerul Justiției pe Dan Șova de arest. Citim, de asemenea, și despre cum lupta anticorupție ar putea atrage investiții străine, dar și despre echipa HCM Baia Mare.

Din ziarul Adevărul, joi, aflăm că războiul cu mica evaziune declanşat recent de Fisc i-a speriat pe administratorii magazinelor săteşti care vindeau produse „pe caiet“, lucru care i-a adus la disperare pe clienţii cu venituri mici. Practica vânzării pe datorie („pe caiet“) a fost, până nu demult, balonul de oxigen care asigura atât produsele de imediată necesitate pentru familiile cu venituri mici, în special de la ţară, cât şi un nivel rezonabil al vânzărilor pentru micii comercianţi. De frica Fiscului, dar mai ales după ce au văzut la televizor că inspectorii ANAF nu glumesc, comercianţii au oprit această practică. „Eu am noroc, o am pe naşa mea care înainte îmi dădea pe caiet la magazinul ei şi acum s-a oprit, mă împrumută doar personal, ce să zic, ca în familie. Acasă îmi dă banii, apoi la magazinul dânsei cumpăr ce-mi trebuie. Mai rău e de pensionarii din comună şi de oamenii de-aici, care cei mai mulţi muncesc pe salarii… vai de capul lor – ei chiar trăiau din ratele astea. Că nu-şi luau mare lucru, să ştiţi, o pâine, un borcan de muştar, o napolitană la copii. Ce mai, i-a terminat, aproape toţi din comună erau pe datorie, acum s-a blocat tot şi nu ştiu cum au s-o scoată la liman“, a spus un client dintr-o localitate limitrofă Bucureştiului.

Evenimentul Zilei ne explică cum Ministerul Justiției l-a salvat pe Dan Șova de arest. Astfel, senatorii au respins solicitarea Parchetului privind reținerea lui Dan Șova în baza unui articol din Statutul parlamentarilor, indicat de oamenii lui Robert Cazanciuc.

Capital. ro ne infomează că cele mai mari 30 de sume vehiculate în dosarele de luare de mită ale DNA totalizează peste 150 de milioane de euro. Este echivalentul a 12% din bugetul anual al Ministerului Sănătăţii. Până destul de curând, multe din dosarele DNA frapau prin nivelul mic, uneori chiar ridicol, al sumelor vehiculate. Oameni puternici, aflaţi în funcţii înalte, erau depistaţi luând şpăgi de ordinul miilor sau zecilor de mii de lei. Primul loc îi aparţine incontestabil celebrului primar al sectorului 5, Marian Vanghelie. Potrivit procurorilor, începând din 2007 acesta l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru să îi fie atribuite contracte publice în valoare de circa două miliarde de lei. Din aceste sume, Vanghelie aparent percepea un comision de 20%, sub formă de contracte nejustificate cu firme din anturajul primarului, imobile, lucrări de renovare sau bani. În total, se pare că este vorba de o şpagă-record de circa 90 de milioane de euro. Locuri fruntaşe în clasament ocupă mai mulţi oficiali sau oameni de afaceri implicaţi în ceea ce DNA consideră a fi un lung şir de infracţiuni privind despăgubirile pentru imobilele confiscate de regimul comunist. „În perioada ianuarie 2011 – 2012, inculpatul Cocoș Dorin a promis, pretins și primit, de la beneficiarul unor drepturi litigioase, suma totală de 16 milioane euro, în tranșe, în schimbul influenței exercitate asupra a doi membri ai Comisiei Centrale a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (…) pentru asigurarea soluționării a două dosare de despăgubire“, susţin procurorii anticorupţie. Tot ei afirmă că actualul deputat PNL Theodor Nicolescu a primit drept mită, ca urmare a ilegalităţilor comise pe când era vicepreşedinte al ANRP, 6,2 milioane de lei.

Wall Street ne prezintă un interviu cu investitorul american Adam Choppin. El a vorbit despre lupta lupta anticorupție și a precizat că, în condițiile în care aceasta este reală, va aduce bani României.  ”€œPoate nu sunt chiar atât de optimist despre România precum prezentările reprezentanților din București, însă este evident că aveți o piață ieftină, aflată într-un moment ce poate reprezenta un bun punct de intrare mai ales având în vedere că banii încep să se mute din Vest spre Est”, a fost prima impresie a lui Adam Choppin, research manager FIS Group, administrator de fonduri american specializat în piețe emergente. ”Este interesantă această campanie anti-corupție. Dacă este reală, și nu motivată politic, veți avea de câștigat în față investitorilor străini care pot veni cu mai mulți bani”, a mai adăugat Adam Choppin. 

Din Gândul.info aflăm că circulația pe Podul Prieteniei de la Giurgiu se realizează cu dificultate, asta în condițiile în care s-a promis reabilitarea carosbilului. Astfel, maşinile abia se deplasează încercând să facă slalom printre numeroasele gropi, uneori umplute cu apă şi noroi din cauza ploii, şi printre plasele de sârmă care “scot capul” de sub asfalt. Se circulă greu, încet, iar drumul pare a fi mai degrabă o provocare offroad, cel puţin până când treci pe partea bulgărească. S-au promis reabilitări de milioane de euro ale carosabilului, s-au făcut câteva “cârpeli”, după care situaţia de pe podul Giurgiu-Ruse a devenit mai gravă ca niciodată, cu şoferii aşteaptând minute în şir să treacă de partea românească a podului pentru a ajunge la bulgari, unde se circulă mult mai bine. Acum, s-a dat startul unei noi reprize de peticit drumul, care a creat o nouă problemă: cozile din cauza circulaţiei care se desfăşoară pe un singur sens. CNADNR susţine însă că problema nu există şi că eventualele cozi au fost cauzate de schimburi de tură din partea bulgară a vamei.

Hotnews ne prezintă un interviu cu președintele Fiscului, Gelu Ștefan Diaconu, care anunță modificarea legislației. Acesta susține că va fi stabilit un prag de 300 de lei al diferențelor nefiscalizate sub care nu vor fi sancțiuni.  Fiscul e în centrul atenției de două săptămâni, după demararea controalelor la sute de comercianți, iar spațiul public a fost invadat de informații despre activitatea agenților. Cele mai multe reproșuri au venit la adresa deciziilor de amendare sau închidere a unor unități la care s-au găsit diferențe nefiscalizate de câteva zeci sau sute de lei. Gelu Ștefan Diaconu, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) spune într-un interviu pentru HotNews.ro că în ședința de Guvern, de joi se va discută un proiect de modificare a legislației care să interzică sancționarea (amendă sau închidere) comercianților la care s-au găsit sume nefiscalizate sub pragul de 300 de lei. Diaconu a vorbit și despre demararea unui control la firmă soției sale, după o sesizare a unui jurnalist, dar și despre recuperarea prejudiciilor decise de instanțe. 

Prosport ne informează că au mai rămas aproximativ 72 de ore până la startul primei manşe dintre HCM Baia Mare şi DinamoVolgograd, contând pentru sferturile de finală ale Ligii Campionilor. Este un meci pe care istoria îl va reţine, cel puţin a celor două cluburi, având în vedere că reprezentanta României se află în premieră în această postură, în timp formaţia rusă nu a mai acces în semifinalele competiţiei din 2000. Baia Mare a ajuns în Top 8 de la a doua participare în Liga Campionilor. Dinamo Volgograd are în istoria clubului cinci calificări între cele mai bune 8 echipe ale Europei, de când formatul competiţiei s-a schimbat: semifinală în 2000, sferturi 2001 şi 2015, Main Round în 2010 şi 2011.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă