18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Marian Vanghelie, primul interviu din arest: Ponta, un eșec și...

REVISTA PRESEI. Marian Vanghelie, primul interviu din arest: Ponta, un eșec și ca președinte al PSD și ca premier

În ziarele de joi, citim un interviu cu primarul suspendat al Sectorului 5, Marian Vanghelie, aflăm de ce părinții nu vor ca școala să înceapă mai devreme și citim despre un nou caz de plagiat din anturajul premierului Victor Ponta. În continuare, citim despre cea mai discretă companie de petrol din lume și de ce tinerii preferă șomajul decât să lucreze. 

În Evenimentul Zilei, citim un interviu cu primarul suspendat al sectorului 5 din Capitală, Marian Vanghelie, aflat în arest la domiciliu, despre noua conducere PSD, alegerile din 2016 și unde ar fi greșit premierul Victor Ponta. Astfel, Vanghelie spune că greșeala comisă de Ponta este că a rămas la guvernare și că, după ce a pierdut alegerile, ar fi trebuit să predea puterea și, astfel, partidul s-ar fi putut organiza pentru alegerile din 2016. ”Domnul Ponta a avut, așa, o formulă mai ciudată de conducător, toți cei care pe care nu i-a plăcut a trebuit să-i dea afară, să-i omoare, să-i scoată din funcții, să-i elimine, dar viața demonstrează că în momentul când e să ți se întâmple şi ție, ţi se întâmplă. De ce i-a fost frică, nu a scăpat: a ieșit pe ușa din spate din PSD, a pierdut funcția de preşedinte PSD tot pe ușa din spate, mai departe va pierde și funcția de prim-ministru tot pe ușa din spate, se va trage cortina și, știți, celelalte lucruri nu le doresc nici măcar dușmanilor să li se întâmple după ce am văzut cum este acolo unde am fost eu”, a spus Vanghelie. 

Adevărul arată că părinții nu sunt de acord cu decizia Ministerului Educației ca școala să înceapă mai devreme. După ce Ministerul Educaţiei a modificat structura anului şcolar viitor astfel încât din 2016, şcoala să înceapă pe 5 septembrie majoritatea părinţilor vin şi spun că nu sunt de acord cu asta. Potrivit unui studiu Avangarde, peste 60% dintre părinţii respondenţi nu vor ca elevii să revină mai devreme la cursuri. Părinții argumentează că anul şcolar nu se va încheia mai devreme, însă vacanţa de vară se scurtează cu o săptămână. Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor (CNE), Horia Oniţă aminteşte că propunerea elevilor pentru începerea şcolii mai devreme presupune şi terminarea anului şcolar mai devreme, deci nu se scurtează vacanţa de vară. “Probabil că părinţii respondenţi au crezut că s-a scurtat vacanţa de vară, dar nu este aşa, vacanţa începe mai devreme. Nu văd de ce părinţii ar fi revoltaţi de asta având în vedere argumentele cu care am venit şi anume, faptul că pe timpul verii abia se mai fac ore, că din cauza căldurii elevii nu mai sunt atenţi”, a explicat Horia Oniţă.

Hotnews scrie că și avocata premierului Victor Ponta și-ar fi plagiat lucrarea de doctorat. Astfel, avocata lui Victor Ponta, Loredana Radu, este suspectă că și-a plagiat teza de doctorat pe care a susținut-o în 2010 la Academia Națională de Informații (ANI) „Mihai Viteazu”, instituție aflată în subordinea Serviciului Român de Informații (SRI). Loredana Radu a fost coordonată de Gabriel Oprea, și el suspectat că și-a plagiat doctoratul. După o analiză a tezei de doctorat, începând cu pagina 18 și până la pagină 35, Hotnews a concluzionat, că Loredana Radu a copiat fără să utilizeze ghilimele sau note de subsol dintr-un studiu realizat de o echipă de 18 cercetători de la Centrul de Studii Strategice de Apărare și Securitate a Universității Naționale de Apărare ”Carol I”, condusă de generalul prof. univ. dr. Mircea Mureșan. La fel că și coordonatorul sau de doctorat, Loredana Radu copiază ad litteram și în bloc pagini întregi fără să respecte normele internaționale privind citarea în lumea academică.  

Ziarul Financiar arată că Dacia a intrat în a doua jumătate a anului cu o producţie record la Mioveni. Pentru prima dată în ultimii ani piaţa internă începe să conteze în creşterea producţiei Dacia. Producţia de autoturisme a uzinei Dacia a crescut  cu 5,5% în primele şapte luni ale acestui an, faţă de perioada similară a anu-lui trecut, la aproape 221.400 de uni­tăţi, po­trivit datelor Asociaţiei Produ­că­torilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). Este cel mai ridicat nivel al producţiei atins de uzina de la Mioveni în intervalul ia­nua­-rie-iulie din istorie, creş­tere susţinută în pre­mieră atât de cererea de pe piaţa internă, cât şi de pia­ţa europeană, care a urcat cu 8% în prima jumătate a anului.

Capital scrie care este cea mai discretă companie de petrol din lume. Schlumberger are peste 100 000 de angajaţi care îşi petrec timpul căutând, investigând, săpând după petrol şi gaze pe cât se poate, în 85 de ţări din toată lumea. Cu venituri de 48 de miliarde de dolari (30 de miliarde de lire sterline) pe an şi o valoare de peste 116 miliarde de dolari (75 de miliarde de lire sterline), societatea are mai mult personal ca Google, o cifră de afaceri mai mare ca Goldman Sachs, şi valorează mai mult ca McDonald’s. Totuși, după o înţelegere cu autorităţile SUA, Schlumberger a stabilit un record de corporaţie: primirea celei mai mari amenzi penale de către o corporaţie pentru violarea sancţiunilor din istoria Statelor Unite. Crima sa, pentru care a pledat vinovată, a fost de a implica personalul SUA în tranzacţii care nu respectă sancţiunile cu Iranul şi Sudanul, şi pentru încercările de a ascunde aceste tranzacţii de autorităţi. 

În Wall Street, citim de ce tinerii români preferă șomajul decât un loc de muncă. Piața de recrutare se mișcă bine în 2015, iar agențiile de profil au o mulțime de locuri de muncă disponibile, însă pe multe dintre acestea le acoperă cu dificultate, deoarece un procent important dintre români, în special tineri, nu vor să se angajeze. Principalul motiv este ajutorul de șomaj, pe care îl preferă în locul unui job plătit decent, a declarat într-un interviu pentru wall-street.ro Cristina Savuica, șefa agenției de recrutare Lugera. “Le dăm sms în dimineață că îi așteptăm la interviu și totuși nu vin. Îi sunăm să îi întrebăm de ce nu au ajuns, spun că au uitat sau nu răspund la telefon. Foarte mulți confirmă și nu vin la interviuri. Cel puțin la joburile în call-center peste 50 la sută nu se prezintă la interviuri. Poate se muncește mult în astfel de locuri, însă nici alte opțiuni nu au. Doar dacă vor să fie vânzători în magazine, unde să stea în picioare și salariul să fie mai mic decât la call-center. Sau să lucreze într-o bucătărie, dacă îi primesc și acolo”, a spus șefa companiei de recrutare. 

Pro Sport scrie că Steaua s-a despărţit de un alt jucător: Ionuţ Neagu a fost împrumutat la Kardemir Karabukspor până la finalul sezonului. Turcii au opţiunea să îl cumpere definitiv în măsura în care acesta va da randamentul scontat.În vârstă de 25 de ani, Neagu a fost aproape de Pandurii în această vară, conducerile celor două cluburi înţelegându-se asupra unui schimb cu Anton, Steaua urmând să plătească şi o sumă importantă de bani. Mijlocaşul gorjenilor nu a acceptat mutarea, fiind nemulţumit de salariul oferit de campioană. Informaţia a fost confirmată oficial şi pe pagina de Facebook a Stelei.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă