16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Mărturia unui doctor despre internarea răniţilor din Colectiv: Îi notam...

REVISTA PRESEI. Mărturia unui doctor despre internarea răniţilor din Colectiv: Îi notam cu cifre pe zonele de piele care nu era arsă

Luni, presa dezbate în continuare tragedia care a avut loc, vineri, în clubul Colectiv din Capitală, unde a izbucnit un incendiu, în urma căruia 30 de oameni au murit,iar peste 400 au fost răniţi grav.

În ziarul Adevărul citim mărturia medicului anestezist Letiţia Coriu, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, care era de gardă în momentul în care tinerii arşi în incendiul de la clubul Colectiv au început să fie aduşi de ambulanţe şi autospeciale SMURD.  „Identificare a fost începută de personalul de la unitatea de primiri urgenţe, cu care am făcut echipă. Având în vedere faptul că mulţi nu aveau actele la ei, le notau numărul din foaia de internare, care avea şase cifre. Şi erau notaţi cu cifre pe picioare sau pe zonele de piele care nu era arsă ca apoi să îi putem recunoaşte. Asta a fost extrem de util, pentru că imediat ce ei ajungeau în reanimare, trebuia să le recoltăm analize”, a spus doctorul.

Evenimentul zilei prezintă un reportaj de la locul tragediei de vineri, când mai mulţi oameni au murit sau au fost răniţi în incendiul din clubul Colectiv. „Zeci de maşini de pompieri, de poliţie, de jandarmi şi ambulanţe erau parcate în zonă. Perimetrul era izolat de autorităţi, iar străzile – blocate. Pompierii se aflau, încă, în interiorul clădirii în care se afla clubul. O imagine apocaliptică se înfăţişa zecilor de oameni aflaţi acolo. Tineri cărora li se făceau manevre de resuscitare, răniţi îmbarcaţi în ambulanţe şi oameni plângând și întrebând în stânga şi în dreapta de cei cunoscuţi” , au scris jurnaliştii.

În Ziarul Financiar citim că trei dintre cele douăsprezece judeţe din regiunile istorice Transilvania şi Banat – Timiş, Cluj şi Braşov – au înregistrat anul trecut valori ale PIB per capita de peste 9.000 de euro, cu 25 – 30% peste media înregistrată la nivel naţional. „Judeţul Timiş, cel mai mare judeţ al României din punctul de vedere al suprafeţei, a devenit în ultimii ani kilometrul zero al in­dustriei de componente auto din România, atră­gând giganţi precum Continental, Delphi Packard sau TRW Automotive, ceea ce a făcut ca în acest judeţ situaţia economică să fie mult mai bună decât în alte zone”, au scris jurnaliştii.

Prosport scrie că, potrivit unor surse, prima reţea specializată în trucarea la pariuri a meciurilor a fost devoalată şi face obiectul unei anchete a FRF privind mafia transfrontalieră a acestui tip de activitate. „Conform datelor ajunse pe masa anchetatorilor, dimensiunile flagelului sunt dincolo de orice închipuire şi compromit, practic, în totalitate campionatul din Liga 2 cel puţin în ediţia 2014-2015.Dovezile şi mărturiile îi incriminează în principal pe Ion Viorel şi Dan Tulpan, antrenorul şi, respectiv, preşedintele clubului Gloria Buzău, din Seria I a Ligii 2, aceştia făcând însă parte dintr-un angrenaj uriaş, care mai cuprinde mafioţi turci, dar şi antrenori, conducători de club şi zeci de jucători români. Reţeaua ar fi trucat nenumărate partide oficiale şi amicale”, scriu jurnaliştii.

Din Capital aflăm că înainte de criză, cei mai bogați 300 de români aveau o avere totală de aproape 40 de miliarde de euro. Însă, anul acesta, valoarea cumulată abia a depășit pragul de 20 de miliarde de euro.” Sunt mai multe explicații, dar cu certitudine insolvențele din ultimii ani au avut o contribuție semnificativă la această evoluție. Bineînțeles nu trebuie uitate nici acțiunile instituțiilor statului care au tulburat apele în multe din businessurile antreprenorilor români. De altfel, scăderea atât de mare față de anul trecut poate fi trecută și pe seama neincluderii în clasament a unor milionari din prima parte a Topului, ca urmare a acțiunilor de control ale DNA și ANAF”, au scris jurnaliştii.

În Wall Street citim cum să cumpărăm online din UE şi cum ă ne protejăm. ECC România are rol de informare a cetățenilor în ceea ce privește drepturile lor atunci când călătoresc și/sau cumpără produse peste hotare, inclusiv eCommerce, dar și de mediere între magazine/persoane juridice (precum companii aeriene) și clienții lor. La nevoie, ECC înaintează anumite spete către omoloagele ANPC din statele membre UE.

Gândul prezintăun reportaj despre tragedia care s-a petrecut vineri în clubul Colectiv din Capitală, unde au murit sau au fost răniţi grav mai mulţi oameni. „Peste flori şi lumânări, domneşte liniştea asurzitoare a indignării. În urma celor 30 rămâne o realitate care-ţi îngheaţă sângele-n vene: o ţară în care numărul spitalelor este mult depăşit de cel al bisericilor şi catedralelor, o Românie în care se ridică mall după mall şi din care pleacă anual mii de medici. Pentru un salariu mai bun, pentru condiţii umane, pentru demnitate. O ţară în care unii încă preferă să se roage în loc să doneze sânge, în care oamenii aruncă vina în spatele mortului pentru că s-a nimerit ca o tragedie să aibă loc în seara de Halloween, la concertul unei trupe care cânta melodia The Day We Die”, au scris jurnaliştii. 

 

Cele mai citite

Revolut anticipează o creștere cu 40% a numărului angajaților, în 2024, și ajunge la 10.000 de salariați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de clienți retail la nivel global, a ajuns la 10.000 de angajați în toată lumea, iar...

Clotilde Armand s-a înscris pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand și-a depus, joi, candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1, din partea Alianței Dreapta Unită, potrivit jurnalul.ro. „Am un mesaj pentru...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă