10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Medicii ar putea da consultații în regim privat, în spitalele...

REVISTA PRESEI: Medicii ar putea da consultații în regim privat, în spitalele publice

În ziarele de joi, citim despre noua lege a medicilor care permite medicilor să dea consultații în regim privat în spitalele de stat, inițiativă susținută de ministrul Sănătății, efectele restricțiilor de internare asupra pacienților, inițiativa PMP pentru legiferarea votului prin corespondență, dar și despre investitorii germani. 

Gândul prezintă un interviu cu ministrul Sănătății Nicolae Bănicioiu despre legea care permite medicilor să dea consultații în regim privat în spitalele de stat. Inițiativa legislativă îi oferă pacientului mai multe opțiuni: se prezintă la medic în timpul programului fără a da bani în plus, se prezintă la medic în timpul programului, dar au o preferinţă anume, caz în care vor plăti sau se prezintă la medic, după încheierea programului acestuia, iar consultaţia şi serviciile medicale sunt contra cost.  ”Nu este prima dată când se vine cu această lege. Se vorbeşte despre noua lege a salarizării medicilor încă de pe vremea când eram student. În momentul acesta există un proiect pe care l-am introdus în parlament. Lucrurile trebuie schimbate. Avem modele de la care ne putem inspira. Nu inventăm noi apa caldă. Au făcut-o şi francezii şi nemţii. Acolo există practică privată în spitalul public după orele de program şi după gardă”, a declarat Nicolae Bănicioiu. 

Adevărul arată cum restricțiile de internare din spitalele românești pot duce la moartea pacienților. Astfel, sunt prezentate cazurile bătrânului din Vaslui care a murit la o jumătate de oră după ce i s-a spus că nu reprezintă o urgență, femeia din Brașov care a fost găsită moartă la o zi după ce a fost lăsată să plece din spital în pijamale și papuci de casă, și profesorul din Iași care a murit după ce a stat șase ore prin spital. După semnarea contractelor cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui, în 2014, a scăzut semnificativ bugetul, respectiv numărul spitalizărilor decontate. Recomandarea a fost de a creşte numărul spitalizărilor de zi, în detrimentul celor de durată mai lungă, pentru a face economie la buget. Pentru a se încadra în planul impus, medicii au fost nevoiţi să trieze paceinţii spitalizaţi la sânge. 

Hotnews prezintă un interviu cu președintele PMP Eugen Tomac despre votul prin corespondență pentru românii din Diaspora, decizia ca primarii să fie votați într-un singur tur, dar și despre eșecul Republicii Molodva de a forma un Guvern pro-european. ”Cetățeanul român aflat în străinătate se înregistrează la misiunea diplomatică românească, cu 6 luni înainte de alegeri – pentru că Guvernul stabilește exact data alegerilor și din acea clipă se pot înregistra românii la misiunea diplomatică, unde își lasă datele. Cu 30 de zile înainte de alegeri se încheie perioadă de înregistrare pentru cei care vor să voteze prin corespondența. Cu 15 zile înainte de alegeri cetățenii primesc prin poștă plicul cu toate elementele de securizare, votează, închid plicul și îl securizează, apoi îl transmit către misiunea diplomatică. Ambasada sau consulatul unde se centralizează voturile le păstrează, iar pe bază de proces verbal în ziua de votare le predă comisiei de votare, iar comisia deschide plicurile și verifică pe bază proceselor verbale cum au ajuns plicurile, exact rezultatul voturilor”, a explicat Tomac. 

Evenimentul Zilei prezintă detaliile dintr-un dosar de corupție în care este implicat și Episcopul grecocatolic de Oradea. Virgil Bercea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru dare de mită și complicitate la abuz în serviciu, într-un dosar în care sunt implicați mai mulți angajați ai Episcopiei și din Primăria Beiuș. Potrivit DNA, episcopul de Oradea i-a dat mită primarului din Beiuș un imobil aflat în proprietatea Bisericii Greco- Catolice, printr-un contract de parteneriat, semnat în august 2014, pe o perioadă de 25 de ani, cu posibilitate de prelungire pentru încă cinci ani.

Ziarul Financiar arată ce părere au oamenii de afaceri din România despre un parteneriat cu Germania. În timpul vizitei ministrului de Externe german, Frank Walter Steinmeier, șeful statului a subliniat că Germania continuă să fie cel mai important investitor comercial al României, în timp ce ministrul german a precizat că țara noastră este o piață atractivă pentru investitorii germani, dar că încă mai este nevoie de reforme în anumite domenii.”Nu există partener providenţial. Nici Germania, nici America nu ne vor face mai buni şi mai frumoşi, dar sper că investitorii germani vor arăta interes pentru România, ceea ce depinde şi de cum răspundem noi la cerinţele lor. Ministrul de externe poate ajuta la creşterea «awarness-ului» Germaniei asupra României. Totuşi, indiferent de ministrul de externe, o bancă precum Deutsche Bank, de exemplu, nu va veni în România dacă nu există o masă critică de afaceri în România“, spune Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR).

În Capital putem vedea harta mallurilor din România. Astfel, suprafaţa spaţiilor moderne de retail din România va depăşi în acest an pragul de trei milioane de metri pătrați, din care Bucureştiul are peste un milion de metri pătrați.  Piteştiul, Constanţa, Ploieştiul şi Iaşiul au o densitate de spaţii de retail la mia de locuitori peste cea a Capitalei, unde sunt 11 malluri, șapte parcuri de retail şi șase galerii comerciale. ”Anul acesta vom asista la o serie de livrări și extinderi de spații comerciale, ceea ce demonstrează că piața de retail din România este una activă atât pe partea de cerere, cât și pe partea de livrări. În București, piața de centre comerciale se va repoziționa odată cu deschiderea Mega Mall, în Brașov se va livra primul centru comercial modern, iar în Timișoara, al doilea oraș din țară ca număr de locuitori, anul acesta se va finaliza primul proiect modern de retail după 10 ani de stagnare“, a declarat Bogdan Marcu, head of retail department în cadrul DTZ Echinox.

Pro Sport prezintă notificarea CNA ca denumirea Steaua Bucureşti să nu mai apară în comentariile meciurilor sau în buletinele informative. Consiliul Naţional al Audiovizualului a adus drept argument decizia dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a concluzionat că FCSB nu mai are dreptul să folosească marca Steaua. Recomandarea făcută de CNA să se utilizeze termenul ”FC Steaua SA”, cel cu care echipa de fotbal este înregistrat la LPF şi FR. 

Cele mai citite
00:04:58

În fața înaintării Rusiei, soldații ucraineni sapă pe frontul de est

Aproape de orașul estic Avdiivka, capturat recent de Rusia după o luptă aprigă de luni de zile, un regiment de sapatori ucraineni se apucă...

Armata israeliană neagă acuzațiile că ar fi îngropat cadavre ale unor palestinieni în gropi comune

Armata israeliană a negat marţi acuzaţiile palestiniene "neîntemeiate" potrivit cărora ar fi îngropat cadavre ale unor palestinieni în gropi comune în incinta unui spital...

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...
Ultima oră
Pe aceeași temă