10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Membru CNE, despre teza de doctorat a lui Oprea: Se...

REVISTA PRESEI: Membru CNE, despre teza de doctorat a lui Oprea: Se face o confuzie între copiat şi plagiat

În ziarele de miercuri, citim explicația unui membru al CNE privind decizia luată asupra tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, dar și cum poate fi redusă factura la încălzire cu până la 90 %. În continuare, aflăm poveștile mai multor refugiați care au ajuns în Belgrad, cum îi afectează noul Cod Fiscal pe vânzătorii de case, dar și cum a ajuns un oraș de pescari de 2.000 de locuitori din China la 16 milioane de locuitori și un centru informatic în 35 de ani. 

În Gândul citim cum motivează un membru al Consiliului Național de Etică decizia luată cu privire la lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea. Astfel, în timp ce Comisia de Etică a Universității din București a stabilit că teza este un plagiat, Consiliul Național de Etică, organism din Ministerul Educației, a respins aceste acuzații. Petru Andea, deputat PSD și membru al Consiliului Național de Etică, a explicat că s-a făcut o confuzie între copiat și plagiat. În opinia lui  Petru Andea copiatul este ceva mai puţin grav decât plagiatul. „Copiatul înseamnă că a copiat şi a spus de unde a copiat. Această situaţie nu intră sub incidenţa legii 207/2004”, a spus Andea pentru gândul. În schimb, mai spune deputatul PSD, plagiatul înseamnă să nu citezi deloc sursa de unde ai luat ideile. „Plagiatul este atunci când preiei  texte, idei şi aşa mai departe fără să spui de unde. M-aţi inteles, deci dacă nu spun de unde le-am luat atunci este plagiat, dacă spun că le-am luat de colo şi de colo atunci este copiat şi afectează doar originalitatea lucrării şi nu este o culpă a legii”, a precizat Petru Andea.

Adevărul prezintă povestea unui român care construiește casele viitorului. Dragoş Arnăutu este singurul român care lucrează la Institutului Casei Pasive din Germania, kilometrul zero al lumii în ceea ce priveşte construcţiile care consumă foarte puţină energie. Specialistul a explicat care sunt cele trei lucruri pe care le pot face românii pentru a-şi reduce cu până la 90% factura la încălzire. Un prim pas este schimbarea ferestrelor. „În climatul Continental European, cum există în România, e recomandat ca noua fereastră, tâmplărie plus sticlă, să aibă un coeficient de transfer termic Uw ≤ 0,85 W/(m²K). E de dorit ca sticla să fie triplu strat şi Low e – adică să fie compusă din trei foi de sticlă din care pe cel puţin una se aplică o stratificaţie fină de argint ce permite accesul radiaţiei solare în casă şi simultan diminuează considerabil pierderile de căldură la suprafaţa sticlei”, a detaliat Arnăutu. 

Hotnews arată, într-un fotoreportaj, cum trăiesc refugiații din Belgrad. ”Îl întâlnesc pe Ramez, care se scuză încontinuu pentru engleza imperfectă. Îmi povestește că a plecat acum un an și jumătate din Siria. A locuit în Istanbul, fără acte, pentru o vreme, apoi s-a hotărât să plece spre Europa. Este tehnician dentar, vrea să meargă în Germania, să învețe limba și să găsească un job acolo. “Nu vreau banii lor”, îmi spune, “vreau doar să muncesc și să am o viață normală. Familia mea e în Siria. Vorbesc cu ei o dată la 5-6 zile. Nu au electricitate, nu au apă. Pe mine au vrut să mă ia în armată și am fugit. Nu vreau să mă duc la război.” Cei care se ocupă de transportul refugiaților i-au cerut 2.000 de euro, bani pe care nu îi avea, așa că a traversat marea în cinci ore cu o bărcuță. A fost norocos, i-a ieșit din prima, alții sunt nevoiți să se întoarcă la mal de câteva ori, se strică motoarele bărcii. Asta în cazul fericit în care nu se scufundă. Îmi arată hârtia pe care i-au dat-o polițiștii de la granița cu Macedonia. E o foaie simplă, fără ștampilă, fără semnătură, fără poză. “Polițiștii sunt drăguți dimineața, dar în câteva ore se satură și nu mai au răbdare. Îți trec numele pe o foaie ca asta și te gonesc de acolo.” Se grăbește să plece, a auzit că poliția sârbă face controale și îi trimite înapoi în Macedonia pe cei fără acte”, relatează autorul. 

Ziarul Financiar scrie că Fondul american de private equity J.C. Flowers a ajuns la un acord cu grupul condus de Ilie Carabulea pentru preluarea Băncii Carpatica, o primă mişcare dintr-un plan mai larg al americanilor de a achiziţiona mai multe bănci pe piaţa românească. J.C. Flowers este oficial în discuţii pentru preluarea Piraeus Bank, iar următoarele ţinte ar putea fi Crédit Agricole România şi Banca Românească, conform unor surse din piaţă. Americanii au undă verde de la BNR pen­tru a prelua mai multe bănci şi a face curăţenie atât în bilanţurile băncilor de care sunt interesaţi, cât şi de a consolida o piaţă bancară extrem de fragmentată, cu mult prea multe bănci mici, care după criză se chinuie să supra­vie­ţuiască, neavând masa critică necesară dezvoltării.

Capital notează cum îi va afecta noul Cod Fiscal pe vânzătorii de case. Impozitul pe tranzacţiile imobiliare va fi calculat la preţul din contract, din 2016, chiar dacă este sub valorile minime din grila notarială. În prezent, dacă valoarea declarată este mai mică decât cea din grila notarilor, impozitul se calculează în funcţie de aceasta din urmă. În schimb, de anul viitor, notarii vor transmite fiscului datele despre persoanele care au vândut sub nivelul din grilă, potrivit noului Cod fiscal.În concluzie, noul Cod fiscal elimină obligaţia de a plăti impozitul în funcţie de grilă, dar introduce obligaţia notarilor de a anunţa fiscul cu privire la tranzacţiile încheiate la preţuri mai mici decât cele “oficiale”. În aceste condiţii, fiscul va considera că există o suspiciune rezonabilă că valorile declarate nu sunt reale şi ar putea face verificări.

Wall Street scrie cum a ajuns un sat de pescari din China 16 milioane de locuitori în doar 35 de ani, cu apartamente care costă acum peste 300.000 dolari. Povestea Shenzhen-ului începe în urmă cu 35 de ani, când orășelul de pescari cu doar 20.000 de locuitori în zona urbană a primit binecuvantarea liderului reformist al Chinei, Deng Xiaoping, pentru a deveni o zonă economică specială. Dacă Silicon Valley este epicentrul lumii software-ului, Shenzhen este inima industriei de hardware, pentru că zeci de firme cu prezenţa internaţională produc tehnologie şi gadget-uri la fabricile din acest mega-oraş. Aici se află şi una dintre fabricile Foxconn, locul unde sute de mii de chinezi lucrează pentru a construi milioane de “jucării” Apple, sau campusul gigant – de 40.000 de angajaţi – al creatorului de tehnologie Huawei.

Pro Sport arată că fostul antrenor al Simonei Halep, Wim Fissette, o antrenează acum pe Victoria Azarenka. Pentru a ajunge în semifinalele US Open, Halep trebuie să treacă de Azarenka. Dar sfertul de finală împotriva Azarenkăi va fi un duel mult mai dur, sportiva din Belarus fiind în acest moment în vârf de formă. Astfel, deşi a fost cotată la începutul turneului ca favorită numărul 20, acum bookmakerii o văd drept principala candidată pentru o finală împotriva Serenei Williams. Americanca este în continuare cotată cu cele mai mari şanse la cununa cu lauri de la US Open, urmată de Azarenka, care a depăşit-o pe Halep probabil nu doar graţie jocului excelent prestat, dar şi al accidentării româncei, comentează Pro Sport. 

 

 

 

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă