20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Momentele de fericire ale unui supravieţuitor al lagărelor Periprava şi...

REVISTA PRESEI. Momentele de fericire ale unui supravieţuitor al lagărelor Periprava şi Gherla

În ziarele de miercuri, citim un interviu cu arhitectul Emilian Mihăilescu, supravieţuitor al lagărelor de la Periprava şi Gherla, dar şi despre felul în care se va simţi energia verde în factura la curent electric în anul 2016.

Din ziarul Adevărul aflăm cum se va simţi energia verde în factura la curent electric în anul 2016. Cota de energie regenerabilă va creşte anul viitor de la 11,9% la 12,15% din consumul final, dar în factura finală a consumatorilor acest lucru va marca o creştere a cheltuielilor de la 35 lei de lei pe fiecare MWh consumat până la la 43 de lei pe MWh. O gospodărie consumă anual, în medie, în jur de un MWh, astfel că majorarea cotei ar însemna un plus de 8 lei pe an. În acest moment, costurile cu certificatele verzi reprezintă în jur de 8% din costul cu energia sau 5% din totalul facturii, inclusiv TVA şi accize.

Gândul prezintă un interviu cu arhitectul Emilian Mihăilescu, supravieţuitor al lagărelor de la Periprava şi Gherla. La 22 de ani, pe 18 septembrie 1958, dată pe care şi-o aminteşte fără ezitare, a primit peste 15 ani de puşcărie, fiind unul dintre cei 16 condamnaţi din lotul „Rugul aprins”. „La Periprava marile bucurii erau două. Răsăritul şi apusul de soare. M-au încântat, m-au fermecat, m-au uluit. Au fost cele mai mari cadouri pe care mi le făcea Dumnezeu. Nişte spectacole. Vedeai norii sub diverse culori, parcă erau munţi în flăcări. Şi al doilea lucru care mă emoţiona, de la Vâlcov, de cealaltă parte a braţului Chilia, se auzeau clopotele care băteau duminica. Astea erau momentele mele de fericire”, a spus el.

Evenimentul zilei scrie despre Pavel Popescu, un tânăr român stabilit în Oslo, care a mobilizat în doar câteva ore o întreagă echipă de medici norvegieni pentru transferul unora dintre răniți din incendiul din clubul Colectiv în spitale din străinătate. La o lună de la tragedia în care și-au pierdut viața 60 de tineri, el vorbește îngrozit și revoltat despre minciunile, opacitatea și birocrația autorităților române şi se gândește îngrijorat la calvarul pe care-l vor avea de suportat în continuare supraviețuitorii de la Colectiv.

HotNews prezintă un interviu cu un beneficiar Samusocial. “Tata avea probleme cu băutura. Probleme destul de mari. A vândut trei apartamente și le- a băut pe toate – asta când eram eu mic, foarte mic. Când aveam opt ani, mama cu tatăl meu bun au divorțat. Mama a zis că mă ia pe mine și pe soră-mea în custodia ei. Și după ce ne-a luat, la vreo doi-trei ani, mama nu s-a recăsătorit, dar a fost în concubinaj cu cineva. Când a venit el, a început să mă mituiască cu lucruri, cu un leu, doi, cât era atunci o ciocolată. El nu se ocupa cu lucruri prea bune, era, să zicem, pe calea ilegală – fura, făcea diverse. După ce a trecut timpul, au început și primele bătăi, primele certuri”, a povestit el.

În Ziarul Financiar citim că industria lactatelor, estimată la circa 900 mil. euro anual, fierbe pe final de an în condiţiile în care mulţi jucători mizează pe semestrul al doilea pentru a-şi creşte afacerile, avans care n-a venit în primul semestru. Scăderea TVA începând cu 1 iunie a fost gura de oxigen adusă in­dus­triei lactatelor, majoritatea celor mai mari jucători estimând că im­pac­tul măsurii asupra con­sumului şi afacerilor companiilor va fi văzut abia pe final de an.

ProSport scrie despre trei tineri studenţi, Robert Barabas, Sebastian Aftanasă şi Ion Gavriloaie, care au construit pentru examenul de licenţă o maşină de curse. În vară, cei trei au susţinut examenul de licenţă cu brio, fiind notaţi cu 10, iar acum, ei şi-au înfiinţat o echipă, Cyclon Motorsport, iar propria creaţie este gata să îşi facă debutul în Campionatul Naţională de Viteză în Coastă. Între cursurile de masterat de la Universitatea Transilvania, ei se ocupă de restaurarea maşinilor de epocă, construiesc rollcage-uri pentru maşini de curse şi manageriază un service auto.

În Capital citim că România a fost prima ţară din lume cu producţie de petrol înregistrată statistic (1857), cu exploatări între văile râurilor Prahova şi Trotuş. De asemenea, Bucureştiul a fost primul oraş din lume iluminat public cu petrol lampant. “Petrolul oferit de frații Mehedinteanu pentru iluminatul public avea calități incontestabile: incolor și fără miros, ardea cu o flacără luminoasă, de intensitate și formă constanța, fără fum și fără să lase cenușă sau compuși rășinoși în fitil. Aceste calități importante ale produsului precum și oferta de 335 de lei pe an de fiecare felinar a exclus practic orice concurență, celelalte oferte care propuneau drept combustibil uleiul de răpită sau de nucă duceau costurile la 600 de lei pe an”, a scris jurnalistul.

Cele mai citite

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Renunțarea la sobele cu lemne, inepții. “Cu ce să ne încălzim? Curent electric? Ăla pe care am ajuns să îl importăm la prețuri astronomice?”,...

Partidul S.O.S al Dianei Șoșoacă susține că românii nu se pot încălzi cu "curentul electric importat la prețuri astronomice", ci este nevoie de sobele...
Ultima oră
Pe aceeași temă