12.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Biserica, scutită de taxe. Ce prevede noul Cod Fiscal

REVISTA PRESEI: Biserica, scutită de taxe. Ce prevede noul Cod Fiscal

În ziarele de luni, aflăm cum a fost posibil ca un sat din România să scape de colectivizarea din perioada comunistă, dar și care este lista noilor scutiri de taxe pentru culte din noul Cod Fiscal. În continuare, citim despre creditele imobiliare în lei, care sunt mai avantajoase decât cele în euro, și despre surpriza de la Cupa Mondială de Rugby, când Africa de Sud a fost învinsă de Japonia. 

În Adevărul, citim despre un sat din Maramureș care a reușit să păcălească colectivizarea din perioada comunistă din cauza izolării sale. Astfel, satul nu a fost niciodată colectivizat. Cum a fost asta posibil, având în vedere perseverenţa liderilor comunişti, e greu de înţeles. Localnicii însă au o explicaţie: ”Nu ne-au ştiut afla pă hartă, de aia nu s-a făcut colectiv. Da’ ştiţi cum se numeşte zona asta? Codru Butesii. Aşa că în codru suntem greu de găsit. Atunci nu aveau GPS-uri”, a spus un bărbat. Situate pe Culmea Prelucilor, Sehelbe şi Aspra sunt două cătune la circa 40 de kilometri de Baia Mare. Pe ultimii 10 kilometri, în cea mai bună variantă, drumul este cu pietriş, circulabil, dar recomandabil cu 4×4.

Gândul notează că, potrivit noului Cod Fiscal nici în 2016 preoţii nu vor fi obligaţi să dea bon fiscal pentru lumânări, nunţi şi botezuri. Cultele religioase se vor bucura de anul viitor, pe lângă scutirile de care beneficiază în prezent, de noi facilităţi fiscale.Reprezentanţii cultelor religioase vor fi scutiţi de impozit pentru sumele pe care le obţin din vânzarea de terenuri, clădiri şi maşini pe care le-au folosit în activităţi economice, condiţia fiind ca sumele respective să fie utilizate pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult. “Conform noului Cod fiscal, începând cu anul 2016 cultele religioase nu vor mai fi impozitate nici pentru veniturile obţinute din vânzarea sau orice altă formă de cedare sau înstrăinare a activelor coporale cum ar fi terenuri, clădiri, maşini şi altele chiar dacă acestea au fost folosite în cadrul activităţilor economice”, a explicat pentru gândul Eugenia Ion, tax manager la Contexpert Consulting.

Evenimentul Zilei scrie că, cardiologii vor iniția o petiție online pentru a cere respectarea ad-literam a Legii antitutun. De asemenea, medicii vor propune facilități pentru cei care sunt forțați să fumeze pasiv. „Aceste amendamente și această inițiativă au fost blocate în Comisia de Sănătate a Parlamentului României, care este formată din medici. De ce? Pentru că în spate este industria tutunului și sunt alte calcule care se fac, oamenii neștiind că în felul acesta merg împotriva propriei națiuni. Orice națiune nu poate să fie puternică decât dacă este sănătoasă și bine educată“, a explicat prof. dr. Gabriel Tatu- Chițoiu , președintele SRC, la Congresul Național desfășurat, în weekend, la Sinaia. Potrivit prevederilor noului Cod Fiscal, de anul viitor, vor crește accizele la tutun. Fumătorii vor plăti cu 10 bani în plus pe fiecare pachet. În premieră, vor fi taxați pentru viciul lor și cei care folosesc țigările electronice sau fumează narghilea. 

Capital arată că, creditele imobiliare în lei sunt mai ieftine decât cele în valută. Costul aferent creditelor în lei a coborât anul acesta sub cel al împrumuturilor în euro, dar pentru o revenire reală a creditării mai este nevoie și de cerere reală pentru locuințe. Rata lunară pentru un împrumut de 100.000 lei tot pe 25 de ani este de 500 lei la Veneto Banca, de 525 lei la Alpha Bank și Banca Transilvania, de 550 lei la CEC, 565 lei la BCR. De altfel, rata lunară variază între 500 și 570 lei la aproape toate băncile care au acest produs în ofertă. Practic, vorbim de valori rezonabile ale creditelor în prezent, care permit îndatorarea pentru pe termen lung pentru un activ fiind totuși acoperit de riscuri de depreciere sau de volatilitate. Diferența este mare față de creditele în euro, pe care multe bănci le-au și eliminat pentru împrumuturile de nevoie personale. 

În Ziarul Financiar, citim despre sistemul de pensii din România și de câți bani are nevoie un om pentru a se pensiona. Astfel, potrivit unui studiu realizat de compania EY că o persoană obişnuită ar avea nevoie de cel puţin 100.000 de dolari în eco­nomii pentru perioada de pensionare. În ţările dezvoltate acest prag este şi mai ridicat. Studiul atrage atenţia că sistemele de pensii publice şi private din lume nu dispun de suficiente active pentru a acoperi acest necesar. „Jucătorii din sectorul pensiilor au în faţă aşadar o provocare uriaşă: aceea de a creşte de cinci ori totalul ac­ti­ve­lor pe care le administrează în următorul deceniu“, spun autorii studiului EY „Premiul de 500 de trilioane USD: O vi­ziune centrată pe client în piaţa globală de pensii“. 

Wall Street arată cum a reușit China să construiască o autostradă doar din deșeuri. Astfel, chinezii au reușit să finalizeze construcția unei șosele de mare viteză doar din resturi reprezentând 122 de kilometri între orașele Lintong si Xi’an, capitala provinciei Shaanxi din centrul Chinei. Pentru realizarea proiectului ambițios s-au folosit 5,7 milioane de tone de deșeuri de materiale de construcții, iar potrivit agenției de sștiri Xinhua, dezvoltarea de proiecte realizate prin intermediul acestor soluții face ca șoselele să fie mult mai stabile și mai rezistente decât cele construite cu materialele tradiționale. 

În Pro Sport, citim o analiză a meciului de rugby dintre Japonia și Africa de Sud de la Cupa Mondială de Rugby. Numită deja cea mai mare surpriză din istoria sporturilor pe echipă, victoria obţinută sâmbătă de Japonia în Grupa B a Cupei Mondiale la rugby, 34-32 (10-12) cu Africa de Sud, are substrat maori. Două dintre cele trei eseuri ale niponilor – inclusiv cel decisive, din ultima secondă de joc – au fost înscrise de neozeelandezii naturalizaţi Michael Leitch şi Karne Hesketh.  Selecţionerul Eddie Jones are, în lotul de 31 de jucători convocat pentru Cupa Mondială din Anglia, 11 sportivi născuţi în alte ţări: 7 din Noua Zeelandă, 2 din Tonga şi câte unul din Africa de Sud şi Australia. Japonia a început meciul istoric de sâmbătă cu 6 titulari „stranieri“ şi l-a terminat cu 7 în teren, pentru că autorul eseului decisiv, Karne Hesketh, intrase pe teren în minutul 79, penultimul din timpul regulamentar de joc, în locul japonezului Akihito Yamada. 

Cele mai citite

Trafic de droguri la Satu Mare. Trei persoane au fost reținute

La data de 22.04.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare au decis reținerea a...

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...

Julius Meinl Living a cumpărat hotelul Ambasador din București

Julius Meinl Living anunță finalizarea achiziției Hotelului Ambasador din București, cu o suprafață de 12.600 mp. Hotelul se va redeschide în 2027 după renovare...
Ultima oră
Pe aceeași temă