12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: O companie chineză, acționar majoritar la EnergoNuclear. Când vor fi...

REVISTA PRESEI: O companie chineză, acționar majoritar la EnergoNuclear. Când vor fi construite reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

Din ziarele de marți, aflăm ce meserii își doresc olimpicii români și de ce preferă să studieze în străinătate, dar și despre reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă care vor fi construite în parteneriat cu o companie chineză. În continuare, citim despre noul Cod Fiscal și prevederile care dezavantajează investitorii și micii antreprenori, dar și cum s-a descurcat Houssine Kharja în primul lui meci la Steaua. 

În Adevărul, citim un studiu care arată la ce meserii aspiră olimpicii români. Raportul arată că 28% din olimpici vor să plece la studii în străinătate, dar numai dacă primesc o bursă, iar 17% spun că vor să plece indiferent de costuri. 24% spun că încă nu s-au hotărât şi 18% spun categoric nu. Dintre cei care vor să plece, numai 13% vor să se şi întoarcă pentru a munci în ţară. După terminarea studiilor, 32% dintre olimpici spun că ar vrea să lucreze într-o multinaţională, 28% vor în cercetare şi tot 28% vor antreprenoriat, adică propria afacere. Doar 9% vor să lucreze la o companie de stat şi numai 8% vor să se întoarcă în sistem ca profesori. Studiul mai arată că 54% din olimpici consideră că România are nevoie de tineri mai bine pregătiţi, 31% spun că e nevoie de mai multă etică în relaţiile de afaceri, 16% consideră că este nevoie de mai mulţi antreprenori, iar 9% spun că este nevoie de un sistem educaţional mai bun, de stabilitate economică, de păstrarea tinerilor în ţară, de locuri de muncă, promovarea valorilor şi respectarea regulilor.

Hotnews arată ce prevede memorandumul dintre statul român și compania chineză cu care colaborează pentru a construi reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Potrivit documentului, imediat după semnarea memorandumului, Nuclearelectrica și compania chineză vor intra în negocieri pentru a semna acordul investitorilor. Apoi, cele două părți vor înființă o companie de proiect, de tip joint-venture, în care compania chineză va deține o participație de cel puțin 51% și care va prelua valoarea investiției Nuclearelectrica în filiala sa EnergoNuclear SA (vechea companie de proiect). Documentul arată că valoarea totală a investiției este valoarea cea mai mare dintre capitalul subscris la EnergoNuclear la data de 31 decembrie 2014, respectiv 146.152.998 lei, și valoarea de fuziune prin absorbție a companiei. Documentul va fi semnat astăzi. 

Evenimentul Zilei scrie că Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București organizează, în luna octombrie, două burse cu oferte de locuri de muncă, prin intermediul rețelei EURES. Cei mai căutaţi sunt meseriaşii şi cei cu calificări în domeniul hoteliergastronomic. Una dintre burse se va desfăşura în Bucureşti, pe 13 octombrie, iar cealaltă va fi la Sighişoara, pe 15 octombrie. Angajarea se face pe o perioadă de cel puţin şase luni, începând cu luna octombrie 2015, cu posibilitate de prelungire a contractului. Angajatorii germani solicită persoane care au calificare profesională încheiată și experienţă în domeniu, precum şi cunoștinţe de limba germană.

Capital arată că noul Cod Fiscal dezavantajează investitorii şi antreprenorii. Microîntreprinderile, persoanele fizice autorizate (PFA) şi micii antreprenori sunt cei mai afectaţi de creşterea ratei efective de impozitare, o dată prin impunerea obligatorie a tuturor contribuţiilor de asigurări (la toate veniturile: dividende, activităţi independente etc, din 2017, indiferent dacă există sau nu contract de muncă), iar a doua oară prin schimbarea sistemului de taxare a proprietăţii. Impactul negativ va fi resimţit de firmele mici şi PFA cu sedii acasă pentru că vor plăti impozitele majorate în cazul în care îşi desfăşoară activitatea la domiciliu sau îşi deduc cheltuielile de funcţionare ale firmei/PFA.

Ziarul Financiar arată că, prețul zahărului și al cafelei a crescut în ultima lună. Costul unui coş cu 23 de produse alimentare s-a păstrat la aproximativ acelaşi nivel în ultima lună în cele mai im­portante magazine on­line, însă au fost ali­mente precum zahărul Măr­gări­tar sau cafeaua Jacobs care pe une­le „raf­turi virtuale“ au avut creş­­teri chiar şi de două cifre în perioada 4 august-21 septembrie, arată in­dexul alimentar ZF, care a întocmit un istoric al preţurilor în magazine îna­inte şi după reducerea TVA la ali­mente la 9%.  Cu toate că TVA la alimente a fost redus în urmă cu aproape pa­tru luni, un ra­port al in­sti­tu­ţiilor publice pri­vind evoluţia pre­ţu­rilor după ce aceas­tă măsură a fost imple­mentată se lasă aşteptat. Asta în con­diţiile în care reducerea preţurilor a fost pusă la îndoială iniţial de nu­meroşi actori din piaţă, comentează ZF.

Wall Street notează că asigurătorii români sunt mai activi pe piața Uniunii Europene. Societățile de asigurări din România au subscris prime brute de asigurare în alte state membre ale Uniunii Europene în valoare de aproximativ 170,6 milioane de lei, ceea ce reprezintă o pondere 3,95% din totalul subscrierilor pentru ambele categorii de asigurare, generale și de viață. Cel mai mare volum de subscrieri din afară țării în prima jumătate a anului a fost înregistrat de Astra Asigurări (50 mil. lei), urmată de Lig Insurance (45,1 mil. lei) și City Insurance (37,9 mil. lei). 

Pro Sport scrie despre debutul marocanului Houssine Kharja la Steaua în meciul cu Chiajna. Marocanul cu meciuri la Inter şi Fiorentina a ajuns la Steaua la recomandrea lui Cosmin Olăroi. Mirel Rădoi nu s-a sfiit să-l bage în echipă încă din primul minut contra Chiajnei, iar evoluţia mijlocaşului a confirmat aşteptările din jurul transferului său la Steaua. Mijlocaşul a evoluat în faţa apărării, alături de Lucian Filip, dar a avut o libertate mare. Houssine Kharja a ieşit din teren după 56 de minute, fiind înlocuit cu Aymen Tahar. După meci, mijlocaşul a dezvăluit că a cerut schimbarea după ce a simţit durere la gambă, dar a dat asigurări că nu e vorba de nimic grav. “Sper să joc şi cu U Cluj”, a spus Kharja, care a ţinut să le mulţumească colegilor de la Steaua pentru modul în care l-au primit. “S-a văzut că Kharja e un jucător bun, cu experienţă şi cred că ne va ajuta foarte mult”, a spus Alin Toşa, fundaş Steaua.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă