21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. O dispoziție CONTROVERSATĂ emisă de Poliția din Satu Mare dă...

REVISTA PRESEI. O dispoziție CONTROVERSATĂ emisă de Poliția din Satu Mare dă undă verde la infracțiuni

În ziarele de joi, citim un interviu cu șefa DNA, Laura Codruța Koveși, despre dispoziția controversată din Satu Mare care prevede ca polițiștii să nu lucreze între orele 22.00 – 6.00, o analiză despre piaţa imobiliară din Polonia a ajuns la saturaţie, dar și un material despre cum încearcă contrabandiștii cu țigări să mituiască polițiștii de frontieră.

Ziarul Adevărul ne prezintă un interviu cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, care vorbește despre controversele apărute în mandatul său: binomul SRI-DNA, justiţia televizată, valul de arestări preventive şi presiunile la care sunt supuşi procurorii. Șefa DNA a explicat, pentru Adevărul, că încă nu știe cine a propus ca ea să ocupe șefia DNA. ”Nu, nu m-am lămurit. Citeam şi eu în presă: ba eram propusă, ba nu eram propusă. După ce s-a formulat propunerea la Consiliul Superior al Magistraturii, am fost sunată de un consilier al premierului care m-a întrebat dacă îmi exprim consimţământul. N-am întrebat niciodată care au fost circumstanţele numirii mele, nu cunosc dacă a fost dorinţa ambasadorilor, a premierului sau a preşedintelui. Cred că experienţa profesională şi rezultatele m-au recomandat pentru această funcţie”, a explicat Kovesi. În ceea ce privește relația cu SRI, Laura Codruța Kovesi a explicat că beneficiază de sprijinul instituției. Totuși, șefa DNA a explicat că, dacă în trecut cele mai multe dosare penale erau deschise  pe baza sesizărilor venite de la SRI, acum numărul este mult mai mic. ”Pentru că oamenii au început să aibă încredere în DNA, au început să facă denunţuri şi sesizări. Cel puţin din punct de vedere statistic, constatăm că SRI are un rol mai mic în a determina deschiderea unor anchete penale”, a subliniat Kovesi.

Din Evenimentul Zilei aflăm că, printr-o dispoziție a șefului Poliției Satu Mare, lucrătorii de la Judiciar și cei de la Rutieră nu muncesc exact în perioada în care au loc cele mai multe infracțiuni. În orașul Satu Mare, acolo unde nu a fost prins, nici până astăzi, criminalul actriței Gabriela Dorgai, ucisă pe 20 noiembrie, anul trecut, comisarul șef Florentin Vlad, șeful Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) a dat o dispoziție controversată ce poartă, parcă, un număr predestinat:666/23.03.2015. Dispoziția „blestemată” a fost emisă în aceeași lună în care Direcția Națională Anticorupție (DNA) a percheziționat sediul Poliției. Recent, adjunctul IPJ Satu Mare, Liviu Tăut, a fost pus sub învinuire pentru luare de mită. După emiterea ordinului, pe 10 mai, două fetițe gemene, nou-născute, au fost găsite înjunghiate într-un tomberon din municipiu. Ucigașul nu a fost găsit. Pe 24 mai, sătmăreanul Marcel Nagy, din localitatea Giungi, și-a ucis părinții și 35 de găini din gospodărie apoi a vrut să se sinucidă. În ciuda acestor orori sau fapte reprobabile, prin ordinul semnat de comisarul șef Florentin Vlad toți polițiștii de la judiciar – care instrumentează dosare penale de furturi, tâlhării, violențe, înșelăciuni etc. – lucrează doar de luni până vineri, între orele 8.00 și 16.00. Aspectul ne-a fost sesizat de către Sindicatul Național al Agenților de Poliție (SNAP) care susține că aceeași situație se regăsește și în cadrul programului de lucru stabilit la nivelul Serviciului Rutier, acolo unde polițiștii sunt planificați doar pe două schimburi, adică între orele 6.00 – 14.00 și 14.00-22.00. „Tocmai în intervalul 22.00-06.00 , atunci când este cel mai probabil să întâlnești conducători băuți, vitezomani, care nu posedă permis de conducere sau, de ce nu, infractori care își transportă lucrurile furate pe drumurile naționale, nu există în serviciu nici un polițist rutier”, precizează SNAP.

Din Capital.ro aflăm că piaţa imobiliară din Polonia a ajuns la saturaţie, motiv pentru care investitorii îşi canalizează capitalul spre sudul regiunii şi există şanse ca România să devină o a doua Polonie, este concluzia majorităţii bancherilor, investitorilor şi consultanţilor imobiliari prezenţi ieri la un seminar de specialitate în Bucureşti. Programul de relaxare cantitativă (Quantitative Easing – QE) demarat în această primăvară de Banca Centrală Europeană a aruncat sume importante de bani în piaţă, bani care vor fi direcţionaţi şi către sectorul imobiliar, sunt de părere comentatorii din cadrul SEE Property Forum organizat ieri la Bucureşti. „Există şansa ca România să devină o a doua Polonie. Piaţa poloneză a ajuns la saturaţie şi investitorii se întreaptă spre sud. Slovenia e o piaţă mică, Ungaria – din cauza situaţiei politice – este un animal diferit, dar România e o piaţă mare şi are o şansă în plus, iar dacă dezvoltarea va fi sustenabilă şi graduală atunci se pot atinge cifre bune aici“, a declarat Peter Számely, head of real estate finance CEE în cadrul băncii Hypo NOE, bancă preluată integral în 2007 de statul federal Austria Inferioară. De aceeaşi părere este şi John Verpeleti, preşedintele consiliului director pe Europa de Est al Colliers Internationl, care spune că nu vede altă ţară care să intre în competiţie cu România pentru a lua locul Poloniei în regiune.

Din Ziarul Financiar aflăm că BNR a recrutat un bancher de 41 de ani care să conducă cea mai nouă divizie, de gestionare a reorganizării băncilor cu probleme. Emil Vonvea, 41 de ani, care a ocupat în ultimii trei ani funcţia de director general adjunct al Garanti Bank, va prelua de la 1 iulie funcţia de director al direcţiei de rezoluţie bancară din cadrul Băncii Naţionale. El s-a întors astfel la BNR, instituţie în care a mai lucrat la începutul carierei şi unde a petrecut 11 ani, după o experienţă de cinci ani într-o bancă comercială. Rezoluţia bancară reprezintă procesul de reorganizare a unei bănci cu probleme, prin care se urmăreşte men­ţi­nerea stabilităţii financiare şi continuarea activităţii băncii, proces gestionat de o autoritate de rezoluţie. Vonvea a lucrat pentru Garanti în perioada 2010 – 2015, unde a ocupat iniţial poziţia de director guvernanţă corporativă (în intervalul ianuarie 2010 – decembrie 2011), iar apoi a fost promovat ca director general adjunct al băncii, funcţie pe care a ocupat-o până la începutul acestei luni.

Wall Street ne informează că aproape 5 milioane de români încă mai dețin acțiuni provenite din ”Marea Privatizare” desfășurată în anii 1990, majoritatea nefiind conștienți de acest fapt. Bursă estimează că deținerile acestora ajung la un total de 350 mil. euro, capital pe care vrea să îl scoată la lumina printr-o serie de măsuri ce pleacă de la spoturi publicitare, până la schimbarea legislației în vigoare. ”În secțiunea 1 a Depozitarului Central sunt în prezent două mari grupe de acționari. Primul grup este de circa 4 milioane de persoane, care credem că au conturi bancare și despre care există ceva mai multe date. Al doilea grup este de circa 4-5 milioane de persoane, despre care nu se știe mai nimic, și în cazul cărora nu au mai existat actualizări, fiind chiar posibil că o parte să fi decedat între timp. Aceștia din urmă au o deținere mediană de 60-70 lei, însă estimăm că totalul acțiunilor pe care le controlează au o valoare de 350 mil. euro”, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori București. La Depozitarul Central, instituția care asigură compensarea și decontarea tranzacțiilor cu instrumente financiare și totodată ține evidența acționarilor, există două secțiuni unde sunt depozitate acțiunile investitorilor. În secțiunea 1 se află persoanele care dețin acțiuni, dar care nu au deschis un cont la o firmă de brokeraj, sau care au cerut intenționat că titlurile deținute să fie transferate în această secțiune (în general investitori inactivi). În cealaltă secțiune se află deținerile persoanelor care au un cont deschis la o firmă de brokeraj (în general investitori activi). 

În Gândul.info citim un interviu cu un polițist de frontieră din Sighetu Marmaţiei, care vorbește despre cum încearcă contrabandiștii cu țigări să îi mituiască. El însuși a primit o ofertă în valoare de 80.000 de euro, pe care a refuzat-o. Pentru bani, omul legii trebuia să comunice unor contrabandişti de ţigări un interval de timp şi o anumită zonă în care membrii reţelei puteau să introducă ilegal în România cantităţi importante de ţigări. Bărbatul are 45 de ani şi lucrează la Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei din anul 1991. Se mândreşte că băiatul cel mare “deja îmi calcă pe urme”, fiind student la Academia de Poliţie, specializarea Drept – Poliţie de Frontieră.

Hotnews ne informează că  România are una dintre cele mai mari rațe ale nupțialității din UE. În luna aprilie 2015 nivelul natalității s-a menținut aproximativ constant față de luna martie 2015, iar nivelul deceselor înregistrat în luna aprilie 2015 a scăzut față de cel înregistrat în luna martie 2015, a transmis miercuri Institutul Național de Statistica. Potrivit aceleiași surse, numărul căsătoriilor în luna aprilie a fost semnificativ mai mare decât cel înregistrat în luna martie 2015, iar numărul divorțurilor a scăzut în luna aprilie față de luna martie 2015.

Din Prosport aflăm că Florin Cernat, a semnat în această seară cu Viitorul, echipa patronată şi antrenată de Gheorghe Hagi. Florin Cernat este al treilea transfer al Viitorului din această vară, mijlocaşul de 35 de ani semnând un contract pe doi ani cu echipa lui Gică Hagi. “Am avut câţiva băieţi interesanţi: Zicu, Cernat…”, spunea Gheorghe Hagi în interviul acordat pentru ProSport, în ziua în care a împlinit 50 de ani, atunci când a fost chestionat pe tema jucătorilor care ar fi putut să-i calce pe urme. Cernat a mai evoluat la Oţelul, Dinamo, Dinamo Kiev, Hajduk Split, Karabukspor şi Rizespor.

  

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă