15.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Poliţia are noi radare cu laser, pentru depistarea şoferilor vitezomani

REVISTA PRESEI. Poliţia are noi radare cu laser, pentru depistarea şoferilor vitezomani

Ziarele scriu, miercuri, despre Poliţia Română, care beneficiază de cea mai nouă tehnologie, care permite depistarea soferilor care conduc cu viteză, dar şi despre activitatea desfăşurată de specialiştii în analiză comportamentală din Poliţia Română.

Din Adevărul aflăm că Poliţia Română are opt noi radare cu laser, cele mai performante la ora actuală, pentru depistarea şoferilor vitezomani.

“Poliţia Română are opt radare noi de tip LTI 20-20 TruCAM care vor fi folosite pentru depistarea în trafic a şoferilor care nu respectă limitele legale ale vitezei. Aceste aparate au camera video HD de înalta fidelitate şi un laser integrat, fiind cel mai performant aparat de măsurare a vitezei disponibil astăzi. De asemenea, aparatul adună pe cardul de memorie înregistrări video, fotografii HD detaliate, ce pot cuprinde marca maşinii, plăcuţa de înmatriculare şi chiar trăsăturile faciale ale conducătorului auto.  „Cu ajutorul lor, poliţiştii rutieri, care au fost instruiţi în cadrul unor cursuri în ceea ce priveşte utilizarea aparaturii, vor acţiona pentru combaterea eficientă a vitezei excesive pe şosele şi preîntâmpinarea accidentelor de circulaţie”, informează Adevărul.

Gândul scrie despre specialiştii în analiză comportamentală din Poliţia Română şi activitatea desfăşurată de ei.

“Din punct de vedere al muncii, presupune două segmente diferite. Primul segment care reflectă situaţia cazurilor cu autori necunoscuţi, colectarea indiciilor de la faţa locului, a probelor, precum şi alte informaţii adunate de poliţie, despre victimă şi despre locul faptei, astfel încât să genereze nişte trăsături care să permită identificarea autorului. Nu în sensul de nume, prenume, ci în sensul de nişte trăsături care să îl individualizeze într-un fel în comunitate. În situaţia în care există un suspect, activitatea de analiză comportamentală se bazează pe cunoaşterea acelei persoane şi a stabili dacă ea putea sau nu putea comite acea infracţiune. Da, un profil psihologic cu anumiţi parametri care sunt utili ofiţerilor din teren, anchetatorilor, pentru că de drept ei sunt beneficiarii acestei activităţi. Presupune o muncă foarte laborioasă, cunoştinţe foarte vaste din domeniul psihologiei, criminalisticii şi în primul rând o vastă experienţă în teren. Pentru a face parte dintr-o astfel de unitate şi a putea face astfel de analize este nevoie de minim zece ani de experienţă de poliţie judiciară şi de cel puţin cinci ani de experienţă în domeniul psihologiei aplicate. La momentul de faţă, Poliţia Română agreează ideea unei echipe formată din poliţişti de poliţie judiciară şi psihologi, pentru că interpretarea oricărui loc al faptei, oricărui indiciu despre o persoană, trebuie privită independent, astfel încât psihologul să-şi formuleze propriile concluzii, iar judiciaristul propriile concluzii, practic privim acelaşi obiect din două unghiuri diferite”, scrie Gândul.

În Evenimentul Zilei citim că 123 de medicamentele originale dispar din farmacii.

“O prevedere legală introdusă anul trecut de Ministerul Sănătății, condus pe atunci de Nicolae Bănicioiu, scoate de pe piață, încet, dar sigur, sute de medicamente inovative folosite în tratarea bolilor cronice. Ieri, Asociația Română a Producătorilor Internaționale de Medicamente (ARPIM) a anunțat că de la 1 iulie, 123 de medicamente dispar de pe piață. În plus, din acestea, 20 nu au generic (înlocuitor ieftin). Cele 123 de inovative sunt folosite în tratamentul bolilor cronice: 28 în cardiologie, 19 în neurologie, 8 pentru boli endocrine, 7 pentru afecțiuni respiratorii, 6 în oncologie și 6 în dermatologie. Practic, 800.000 de pacienți riscă să rămână fără tratament”, scrie Evz.

HotNews scrie despre furnizorii de energie electrică, ce doresc reintroducerea contractelor bilaterale negociate direct.

Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) solicită din nou modificarea Legii energiei 123/2012 astfel încât contractele de vânzare-cumpărare energie să nu mai fie încheiate doar pe bursă, ci și prin negociere directă între părți. Este o solicitare controversată, având în vedere că sistemul contractelor bilaterale negociate direct este cel care a permis apariția “băieților deștepți”, a celor care cumpărau energie ieftină de la producătorii de stat și o vindeau scump. Nu este pentru prima oară când furnizorii cer eliminarea obligației de tranzacționare prin intermediul bursei, însă de această dată ar avea și susținerea autorităților, în special a unor parlamentari”, scrie HotNews.

În ZF citim ce spun dezvoltatorii imobiliari despre Legea dării în plată şi majorarea avansului de către bănci.

“Dezvoltatorii de proiecte imo­bi­liare în care apartamentele se apro­pie sau depăşesc pragul de 100.000 de euro spun că legea dării în plată în for­ma actuală şi majorarea avansului de către bănci la 35% la creditele în lei şi 40% pentru euro, de la 15% respectiv 25%, nu va influenţa vânzările”, potrivit ZF.

Wall Street scrie despre copiii români nu învaţă mai mult decât cei din alte ţări, diferenţa este că în afară materiile sunt structurate astfel îmcât să nu fie o corvoadă pentru copii, care nu au teme pentru acasă, ci le fac în cadrul instituţiei de învţământ.

 “Noi spunem că la noi se învață mai mult ca în străinătate, ceea ce nu este însă adevărat, afară se învață la fel de mult, însă cărămizile în educație se pun mult mai ușor. Iar în ceea ce privește nivelul de intensitate și volumul de informații, acestea sunt la fel că la noi, copiii învață tot opt ore sau 12 ore pe zi, însă copii nu simt că învață. Ei se duc la școală, stau de dimineață până școală, tocmai de aceea, de exemplu, în Franța copii nu au teme pentru acasă. Așa este, nu au teme pentru acasă, însă acolo merg de dimineață la școală și stau până la 4-5 după-amiază și își fac temele la școală, asta nu înseamnă că ei, spre deosebire de elevii români, nu au teme”, scrie Wall Street.

Prosport scrie despre echipa Dinamo, care va avea un nou stadion.

”Cine intră-n Groapă, fără cinci nu scapă!” – celebrul slogan dinamovist din anii ’80 ar putea să devină o amintire. Şi nu din punct de vedere fotbalistic, chit că prezentul grupării “roş-albe” nu mai este la fel de strălucitor ca pe vremea lui Mircea Lucescu, ci pentru că “Groapa” ar urma să dispară. Conform noului proiect de stadion, programat a se construi în Complexul Sportiv Dinamo până în 2020, structura se va ridica de la nivelul străzii. Adică accesul spectatorilor se va face atât din Şoseaua Ştefan cel Mare, cât şi din Strada Barbu Văcărescu prin intermediul unor pasaje aflate la nivelul străzii. Sub pasajul care va veni din Şoseaua Ştefan cel Mare se va afla o parcare pe trei niveluri, de peste 1.000 de locuri. Primul set complet de fotografii cu noul stadion a fost publicat astăzi pe site-ul oficial al CS Dinamo”, potrivit Prosport.

În GSP citim despre performanţa jucătorului Alex Paşcanu la echipa U21.

“Alex Pașcanu (16 ani) a debutat pentru echipa U21 a lui Leicester, iar toată lumea îl vede ca un viitor star. Plecat la 4 ani și jumătate din România, puștiul a trecut probele la Leicester în 2007. A jucat constant și a fost chemat la echipa națională U16 a României. Ieri a debutat în echipa U21 de lui Leicester, iar prestația sa a fost remarcată. “Alex Paşcanu a debutat pentru echipa noastră, după ce sîmbătă jucase 90 de minute pentru echipa Under 18. L-am folosit ca fundaş stînga, pentru a-i permite lui David Amartey să acopere banda dreaptă. L-am ţinut în teren 70 de minute şi s-a descurcat foarte bine, a jucat excelent”, a declarat Steve Beaglehole, tehnicianul echipei U21 a “vulpilor””, scrie GSP.

Cele mai citite

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...
Ultima oră
Pe aceeași temă