9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Portretul coruptului român: Cine este și cum își justifică faptele

REVISTA PRESEI. Portretul coruptului român: Cine este și cum își justifică faptele

În ziarele de miercuri, citim despre profilul funcționarului corupt din România, ordonanța de urgență prin care imobilele confiscate de stat pot fi transferate unor instituții de stat, inclusiv regii autonome, afacerile pe care investitorii sunt dispuși să le finanțeze, potențialul României de a atrage investitori străini, dar și despre primele echipe de fotbal calificate în UEFA Champions League.

Din ziarul Adevărul aflăm care este profilul funcționarului corupt din România și ce anume îl motivează să comită infracțiuni. Astfel, funcţionarul corupt din România este căsătorit, are studii superioare şi e motivat de nevoia de a asigura bunăstarea familiei sale. Aşa arată portretul coruptului desprins dintr-un studiu făcut de experţi olandezi pentru Ministerul român al Justiţiei. De cele mai multe ori funcţionarii corupţii îşi motivează faptele prin grija faţă de apropiaţi, prin nevoia de a asigura bunăstarea familiilor lor. În plus, ei nu se simt cu nimic vinovaţi, considerând că întregul sistem administrativ din România încurajează corupţia. Cel puţin aşa arată un studiu recent lansat de Ministerul Justiţiei şi care a fost realizat în colaborare cu experţi olandezi. Obiectivul studiului a fost acela de a obţine cât mai multe date privind posibilele cauze şi consecinţe ale corupţiei în România.    Analiza, care face, practic, portretul funcţionarului corupt, arată că un rol esenţial în comiterea faptelor de corupţie îl au beneficiile, cele mai importante fiind satisfacţia şi gratificarea personale. Mai mult, studiul subliniază că factorii care par să stea la baza corupţiei pot fi comparabili cu factorii care stau la baza lipsei de integritate în general. Cazierul judiciar completează profilul coruptului. Condamnările cele mai frecvente în astfel de cazuri sunt trafic de influenţă şi luare de mită.  Potrivit profilului, coruptul este, în general, la prima condamnare, a primit o pedeapsă cuprinsă între 2 şi 5 ani şi nu şi-a recunoscut fapta la proces.

Din Evenimentul Zilei aflăm despre cabinetul Victor Ponta, care a emis o ordonanță de urgență, prin care imobilele confiscate de stat pot fi transferate unor instituții de stat, inclusiv regii autonome. Ordonanța ar putea ajuta Antena 3 să rămână în actualul sediu, plătind o chirie nesemnificativă către o regie de stat, cel mai probabil RA-APPS. În OUG 7/2015 se arată că bunurile imobile intrate, prin confiscare, în proprietatea privată a statului pot fi transmise în domeniul public al statului și în „gestiunea” autorităților administrației publice centrale, altor instituții publice de interes național, după caz, sau regiilor autonome de interes național. În expunerea de motive a ordonanței se explică urgența emiterii unui astfel de act „luând în considerare necesarul de spații pentru autoritățile administrației publice centrale și alte instituții publice de interes național, după caz, sau pentru regiile autonome de interes național, în condițiile în care unele locații actuale sunt improprii desfășurării activității în condiții optime sau unele imobile au fost retrocedate în condițiile legii”. Numărul regiilor de interes național este foarte mic și practic singura care ar avea atribuții legate de administrarea unor imobile este RAAPPS.

În Capital.ro citim o nouă analiză a datelor de pe piața muncii furnizate de către specialiștii de la Economic Modeling Specialists Intl. EMSI, divizia CareerBuilder care monitorizează mai mult de 90 de resurse guvernamentale și private din SUA, care a constatat ca 90% dintre aceste locuri de muncă sunt profesii medicale care necesită o diplomă, dar sunt tone de oportunităţi şi pentru cei fără facultate. Printre aceste meserii se află și cea de electrician și electrician de întreținere, o meserie de aur aproape uitată în România, dar care în America este extraordinar de bine plătită.

În Ziarul Financiar citim despre comerţul online, serviciile financiare şi cele de sănătate şi wellness, teritorii insuficient exploatate de dezvoltatorii români de aplicaţii, dar care atrag cel mai mult atenţia celor care au bani de finanţat start-up-uri. Investitorii sunt dispuşi să „pună pe masă“ de la 500.000 de euro până la peste 2 milioane de euro pentru o afacere cu potenţial de dezvoltare – aceasta este concluzia la care au ajuns investitorii de tip business angel şi fondatorii unor companii care astăzi activează şi pe pieţe externe. „Cred că unele dintre cele mai interesante zone în care încă există un mare potenţial de dezvoltare sunt cea de sănătate şi wellness şi serviciile financiare, unde se pot dezvolta aplicaţii care îţi recomandă cele mai bune oferte de finanţare, aplicaţii de buget personal sau de creditare personală. Vrem să finanţăm trei-cinci start-up-uri până la finalul anului. Ne uităm la companii care au nevoie de la jumătate de milion de euro  până la peste 2 milioane de euro. Dar trebuie să fie deja în stadiul în care generează venituri“, a spus Marius Ghenea, senior advisor al 3TS Capital Partners, entitate care susţine fondul de investiţii dedicate companiilor de pe plan local Catalyst România.

Din Wall Street aflăm că România are un potențial uriaș de dezvoltare pe termen lung, fiind, în momentul de față, cea mai atractivă piață din sud-estul Europei pentru investiții și investitori străini. Chiar și așa, autoritățile din țara noastră încă trebuie să învețe cum să gestioneze astfel de situații care pot aduce României o dezvoltare fantastică în regiune, devenind dintr-o țara cu potențial o țara cu rezultate concrete, care să ridice mult ștacheta în tot contextul european. Se pare că birocrația din țara noastră, dar și o lipsă a infrastructurii joacă un rol crucial în decizia unor investitori cu potențial să acceseze piață din România, una considerată drept cea mai atractivă din regiune, mai ales datorită populației, a forței de muncă bine pregătite și a faptului că are toate premisele pentru a se dezvoltă și a ajunge o nouă putere economică europeană.  “În România sectorul automotive rămâne cel mai important. Ceea ce fac azi Dacia și Ford în țara sunt un exemplu de cum se poate face business în România. Există un potențial foarte mare și în domeniul construcțiilor și al imobiliarelor, fiind o nevoie uriașă de autostrăzii – lucru care înseamnă atât că se poate face business, dar și proiecte. Totodată vedem un potențial foarte ridicat în dezvoltarea eficienței energetice, iar IT-ul rămâne poate unul dintre cei mai importanți piloni de dezvoltare ai țării, făcând din România un hub pentru tehnologie. (…) Vedem că se dezvoltă și rolul de outsourcing în România – toate marile grupuri germane prezente în România au centre de tehnologie și outsourcing aici, ceea ce înseamnă că au încredere deplină în potențialul țării”, a declarat Sebastian Metz (foto mai jos), director general al Camerei de Comerț Româno-Germane, în cadrul unui eveniment organizat de către compania de consultanță Baker Tilly. 

În Prosport citim despre primele echipe calificate în UEFA Champions League: Barcelona şi Bayern Munchen. Catalanii s-au calificat fără emoţii în faţa celor de la PSG după 3-1 în tur şi 2-0 pe Camp Nou. Neymar a marcat trei goluri în poarta francezilor. În celălalt meci al serii, Bayern a reuşit o revenire spectaculoasă după ce a pierdut prima manşă a sferturilor, scor 1-3. Jucătorii lui Guardiola au început în forţă meciul şi după doar o jumătate de oră aveau deja asigurată calificarea, scorul fiind 3-0 în minutul 27. Până la pauză, bavarezii au mai modificat de două ori tabela şi orice emoţie era risipită. Miercuri se vor disputa ultimele două partide din sferturi: Real Madrid – Atletico, meci ce pleacă de la scorul de 0-0, şi AS Monaco – Juventus, italienii având avantaj minim după meciul tur.

Cele mai citite

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...
Ultima oră
Pe aceeași temă