15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Povestea sașilor vânduți de Securitate Germaniei

REVISTA PRESEI. Povestea sașilor vânduți de Securitate Germaniei

În Adevărul citim, joi, o declarație a candidatului PPE la şefia Comisiei Europene: ”Jean-Claude Juncker consideră că acţiunile liderului de la Kremlin trebuie pedepsite. „Putin testează Europa. Iar noi nu trebuie să-i permitem să scape aşa uşor. De aceea sprijin cu fermitate semnarea Acordurilor de Asociere cu Moldova şi Georgia, care ar trebui să aibă loc cât mai curând“, a afirmat fostul premier luxemburghez”.

”Escaladarea conflictului din Ucraina a pus în gardă statele din Estul Europei. Țări precum Bulgaria sau Croația au anunțat că își trimit avioanele, elicopterele și tehnica de luptă în reparații capitale pentru a-și întări capacitatea de apărare. În România, deși oficialii de la București spun nu ne pregătim de război, fabricile de avioane, elicoptere dar și cele de armament, muniție și tehnică de război au fost anunțate că vor primi comenzi din partea MApN.Guvernul va aloca circa 700 de milioane de lei (aproximativ 160 de milioane de euro) pentru bugetul Ministerului Apărării Naționale (MApN).”, scrie Evenimentul Zilei.

Gândul prezintă, joi, povestea sașilor vânduți de Securitate: ”România a vândut oameni. Operaţiunea secretă a statului român care a adus SUME URIAŞE în conturile Securităţii: 11.000 de mărci pe cap de sas „titrat”.

”În mai 1962, un agent al Direcţiei de Informaţii Externe, botezat cu numele de cod Alexandru, s-a întâlnit cu un misterios avocat neamţ în Bucureşti şi au negociat „vânzarea” primei familii de saşi din România către statul german. Pentru 30.000 de mărci (7500 de dolari), familia Hann a părăsit România. Aşa a început operaţiunea Recuperarea 1. În perioada comunistă, statul german a plătit zeci de milioane de mărci pentru ca saşii din Transilvania să primească vizele cu care puteau ieşi din România comunistă. Între 250.000 şi 400.000 de saşi ar fi beneficiat de vizele contracost plătite de statul german. Cât a câştigat Securitatea în total din acestă afacere este greu de estimat. În 2011, un grup de cercetători CNSAS a publicat o arhivă extinsă cu documente care probează că „vânzarea” saşilor era o operaţiunea controlată de Securitate şi de DIE”, scrie Gândul.

”România a cheltuit pe infrastructura de transport 28 mld. euro în ultimii şase ani. Unde sunt şoselele?”, titrează, joi, Ziarul Financiar.

”Valoarea lucrărilor realizate în infrastructura de transport, adică drumuri, căi ferate, aeroporturi, poduri sau canale navigabile, s-a ridicat la 27,5 miliarde de euro în perioada 2009-2013, arată o analiză ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Din această sumă, doar circa 2 mi­liarde de euro au fost lucrări executate în domeniul autostrăzilor, în ciuda faptului că în ultimii ani şoselele de mare viteză au fost, cel puţin la nivel declarativ, prioritatea tuturor guvernelor care s-au perindat pe la Palatul Victoria. Suma surprinzător de mică pentru autostrăzi poate fi explicată prin faptul că cifrele de la Institutul Naţional de Statistică se referă doar la sumele facturate în res­pectivii ani către companiile care construiesc sau proiectează autostrăzi, potrivit repre­zen­tanţilor institutului. Cu alte cuvinte, valorile facturate sunt mai mici decât cele livrate efectiv. De altfel, problema arieratelor este una extrem de importantă pentru piaţa cons­trucţiilor, astfel că plăţile întârziate către societăţile de construcţii se ridică la circa 0,8 mld”, scrie ZF.

2.500 de salariați de la Compania CFR Marfă și-ar putea pierde locurile de muncă până la sfâșitul lunii iunie, dacă în intervalul care urmează nu vor fi convinși reprezentanții Fondului Monetar Internațional că acest număr poate să scadă sub 1.500 de oameni, a declarat miercuri Iulian Măntescu, președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă, în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul CNS 'Cartel Alfa', scrie,joi, Curentul.

 

 

Cele mai citite

Primar PSD din Gorj, cercetat după ce a lovit cu mașina o femeie și a fugit de la locul accidentului

Primarul comunei gorjene Stejari, Robert Păiuşi, membru al PSD, este cercetat de poliţişti după ce, duminică, a acroşat cu oglinda laterală a autoturismului o...

Ecuație rezolvată în Liga 1! CFR Cluj, vicecampioană, Universitatea Craiova termină pe locul 3

CFR Cluj e noua vicecampioană a României, în timp ce Universitatea Craiova a terminat pe ultima poziție a podiumului Ligii 1, după rezultatele înregistrate...

FOTO. Beat, a intrat cu mașina pe şantierul de modernizare a liniilor de tramvai de la Barbu Văcărescu

Un incident grav a avut loc noaptea trecută în București, unde un șofer băut a pătruns cu mașina pe șantierul de modernizare a liniei...
Ultima oră
Pe aceeași temă