14.8 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Povestea tânărului de 17 ani din Craiova, care s-ar fi...

REVISTA PRESEI. Povestea tânărului de 17 ani din Craiova, care s-ar fi aruncat în aer pentru SI

În ziarele de joi citim despre cum a fost România afectată de-a lungul istoriei de conflictele ruso-turce și despre tânărul din Craiova inculpat pentru propagandă islamistă, precum și despre încetinirea exodului tinerilor în străinătate. 

În Adevărul citim, joi, despre conflictul istoric dintre Rusia și Turcia și cum au afectat România războaiele celor două mari imperii, de-a lungul timpului. 

”Cronicarii vremii povestesc că Dobrogea, în special, devenise, după începutul secolului al XVIII-lea, „maidanul de încăierare“ între turci şi ruşi. Nu întâmplător, Constanţa este acum singurul oraş din România în care Rusia şi Turcia au ţinut să-şi deschidă consulate. (…) Principatele Române au reprezentat, aşadar, o cheie a existenţei Imperiului Otoman, care era atacat nu doar de Rusia, ci şi de Imperiul Habsburgic. Şi întotdeauna, războaiele ruso-austro-turce provocau grele suferinţe, pierderi şi distrugeri României de mai târziu”, a povestit,pentru Adevărul, profesorul de istorie Dragoş Dragomir, dascăl la Liceul Tehnologic I.C. Brătianu din comuna Nicolae Bălcescu.

În Evenimentul Zilei găsim povestea tânărului de 17 ani inculpat pentru propagandă islamistă. Astfel, tatăl său a fost închis pentru trafic de droguri, iar mama sa a spus că este posibil se se fi radicalizat pentru că aflase că suferă de diabet. 

Povestea de viață a lui Constantin sau Costică, pentru că nimeni, probabil, nu l-a „alintat” vreodată Omar, debutează dramatic. Provenit dintr-o familie destrămată, cu o mamă care a muncit pe rupte pentru a-și întreține odorul și cu un tată închis ani buni pentru trafic de droguri, Costică Boicea a fost un copil introvertit, aflat veșnic în căutarea unui model demn de urmat și, probabil, mai tot timpul dezamăgit de alegerile pe care le-ar fi putut face un simplu băiat din provincie. Asta până când, aiuritor, într-o zi banală din existența sa, Costică a fost prins în mrejele unui dialog cu un sirian stabilit în România. Mișcat de poveștile dramatice ale neașteptatului său amic, Costică a crezut pe loc că a înțeles ororile războiului, nedreptățile necredincioșilor și dreptatea cu care dreptcredincioșii defilează, mai nou, prin Europa. Fără să mai conteze cum luptă acești oameni, omorându-se și omorând în același timp, în numele unor adevăruri convenabile, Costică s-a lăsat purtat de un avânt necugetat.”

În Ziarul Financiar, citim o analiză despre exodul tinerilor români, care începe să încetinească, în urma investițiilor. Astfel, peste jumătate din studenții români vor să-și înceapă o carieră în țară și nu peste granițe. În urmă cu doi ani, doar 29% dintre tineri voiau să rămână în țară după finalizarea studiilor. 

”Noile investiţii, salariile mai bune, im­pli­carea angajatorilor în mediul aca­­demic, diversificarea pro­iec­te­lor şi creşterea comple­xi­tăţii ac­ti­vită­ţi­lor din România ale com­paniilor stră­ine au fost câteva dintre trans­for­mările din ulti­mii ani care îi determină pe tineri să opteze pentru un loc de muncă în România, cel pu­ţin la începutul ca­rierei. Un procent de 51% din­tre studenţii români au spus că ar prefera să îşi cau­te un loc de muncă în re­giunea în care locuiesc în prezent, în creştere faţă de procentul de 29% înre­gistrat în anul 2013, po­trivit unui sondaj de opi­nie realizat de con­cernul ger­man din industria automotive Conti­nental, conform ZF. 

Hotnews prezintă ”rețeta de succes” prin care două companii își asigură contracte cu statul în domeniul IT: ”Implementezi sistemul IT si apoi te asiguri ca vei castiga si mentenanta si extinderea sistemului pentru urmatorii 4-5 ani. Aceasta pare a fi reteta de succes aplicata de Teamnet la Inspectia Muncii si, mai nou, de SIVECO si Asseco See la Autoritatea Electorala (AEP). Un contract de peste 8,01 milioane de euro, fonduri publice, pentru mentenanta pe 4 ani si extinderea Sistemului Informatic al Registrului Electoral (SIRE) tocmai ce a fost atribuit de AEP catre o asociere formata din Net Brinel (lider), SIVECO Romania, Asseco See, Teamnet Solutions international (subcontractor SIVECO) si SafeTech Innovations (subcontractor SIVECO). Cine a implementat SIRE? Consortiul format din Siveco si Asseco See.”

În Gazeta Sporturilor, citim despre jucătorul de fotbal Gabi Tamaș, care ar putea reveni la Steaua. În prezent, el are contract cu Cardiff City, însă nu joacă în nici un meci. 

Impresarul fotbalistului, Florin Manea, a lămurit în mare parte situația fotbalistului și are speranțe că Tamaș ar putea prinde și lotul pentru Campionatul European de anul viitor,mai scrie GSP. 

ProSport realizează un top al jucătoarelor care s-au retras din activitate în 2015: ” Printre tenismenele care au pus racheta în cui în sezonul recent încheiat se află nume cunoscute, pe care jucătoarele din România le întâlneau des în circuit, dar şi sportive mai puţin celebre. Fără îndoială că cea mai faimoasă dintre ele este Flavia Pennetta (Italia, 8 WTA), care s-a retras la capătul unui sezon fabulos. Alături de Pennetta părăsesc scena tenisului feminin şi alte sportive cunoscute fanilor tenisului, cum ar fi Lisa Raymond (SUA), fost lider mondial la dublu, sau Chanelle Scheepers (Africa de Sud) şi Yvonne Musburger (Austria), prezenţe obişnuite în Top 100 WTA la simplu”. 

Cele mai citite

Netanyahu merge înainte: Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah, în ciuda opoziției internaționale față de un astfel...

Rețelele Politice ale lui Nicușor Dan: Influența USR în Primăria București

În mandatul lui Nicușor Dan ca primar al Capitalei, bucureștenii nu au avut parte de proiectele și investițiile necesare pentru rezolvarea problemelor locale. În...

Florin Piersic a fost transferat de la ATI într-un salon din Compartimentul Septic al Spitalului Foișor

Florin Piersic a fost mutat din secția ATI într-un salon din Compartimentul Septic al Spitalului Foișor. A început să meargă pe distanțe scurte, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă