12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Preoții, scutiți de plata CASS. Ce prevedere din noul Cod...

REVISTA PRESEI: Preoții, scutiți de plata CASS. Ce prevedere din noul Cod Fiscal îi favorizează pe monahi

În ziarele de joi, citim un studiu cu privire la nemulțumirile studenților din universitățile de stat din România și despre o prevedere a noului Cod Fiscal care îi scutește pe preoți de plata CASS. În continuare, citim despre Ordonanța de Urgență, adoptată miercuri de Guvern, care autorizează statul să înfiinţeze companii de stat, dar și despre Mihai Nistor, campionul mondial la box. 

Din Adevărul, aflăm ce îi mulțumește pe studenții din România. Astfel, potrivit raportului proiectului “Politici publice privind echitatea în Învăţământul superior”, realizat cu fonduri POSDRU pe opt universităţi de stat, studenții sunt nemulțumiți de condițiile din cămin, de modul în care sunt distribuite bursele sociale și atrag atenția că nu există suficienți medici în universități. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, în România sunt aproximativ 110.000 de locuri de cazare în căminele studenţeşti, la nivel naţional, însă sunt aproximativ 140.000 de cereri. Studiul mai arată că profilul studentului cazat în cămine este predominant cel al tânărului cu risc crescut de excludere, ceea ce aduce în lumină o altă problemă, cea a burselor sociale.Fondul pentru bursele sociale este acelaşi cu fondul pentru bursele de merit, iar universităţile tind să favorizeze bursele de merit în detrimentul celor sociale, a explicat preşedintele studenţilor, Vlad Cherecheş. 

Gândul scrie că, potrivit noului Cod Fiscal, în timp ce  persoanele fără venituri vor fi obligate să plătească la CASS circa 800 de lei, monahii fără venituri sunt scutiți de această taxă. Astfel, noul Cod Fiscal prevede că statul, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, va achita pentru cele 850 de persoane fără venituri contribuţia la sănătate, pentru a beneficia de servicii de sănătate în sistemul public. “Nu este scutit de plata CASS, ci nu va fi obligat să se asigure personal, aşa cum se întâmplă în cazul celorlalte persoane fizice care nu au venituri. Practic, pentru ei (CASS este plătit de către Secretariatul de Stat pentru Culte. Totodată, înţeleg că Secretariatul pentru Culte primeşte de la buget banii pentru plata acestui CASS ceea ce, indirect, înseamnă că beneficiază de scutire”, a explicat pentru gândul Eugenia Ion, tax manager la Contexpert Consulting. La sfârşitul anului trecut, personalul monahal care nu realizează nici un fel de venit era de 851 de persoane, potrivit unor statistici ale BOR.

Capital arată că, din 2016 amenzile pentru mașinile mici vor scădea. Astfel, sancţiunile vor fi aceleaşi cu cele aplicate persoanelor fizice. De exemplu, pentru nedepunerea sau depunerea cu întârziere a declaraţiilor fiscale, amenzile pentru societăţile mici vor fi între 500 şi 1.000 lei, în 2016, faţă de 1.000 până la 5.000 lei în prezent.Codul de procedură fiscală actual diferenţiază amenzile pentru două categorii de contribuabili: persoane fizice şi persoane juridice. De anul viitor amenzile vor fi diferite pentru contribuabili mari şi mijlocii, respectiv pentru persoane fizice şi alte persoane juridice care nu se încadrează la contribuabili mari şi mijlocii. Prin urmare, amenzile pentru microîntreprinderi, de exemplu, vor fi la fel cu cele aplicate acum persoanelor fizice.

În Evenimentul Zilei, citim despre o clientă a magazinului Metro care a fost despăgubit cu 180.000 de euro, după ce i-a căzut un bidon cu apă în cap. Femeia, în vârstă de 64 de ani, a avut nevoie de 100 de zile de îngrijiri medicale, compania fiind acuzată de vătămare corporală din culpă. În urma accidentului, clientei i s-au tasat mai multe vertebre cervicale. Accidentul s-a petrecut la sfârșitul anului 2012, în magazinul din Băneasa al Metro Cash & Carry Romania. Compania a pretins în urma anchetei interne că nu se poate afla cine e angajatul responsabil de stivuirea defectuoasă a produsului. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a demarat o serie de controale ulterioare accidentului și a constatat că probemele nu s-au remediat. Compania nici măcar nu s-a prezentat în fața instanței penale să se apere.

Ziarul Financiar scrie despre Ordonanța de Urgență, adoptată miercuri de Guvern, care autorizează statul să înfiinţeze companii de stat, să participe la capitalul social al unor societăţi existente sau nou înfiinţate sau la majorarea capitalului social al societăţilor la care este acţionar. Statul va putea, de pildă, să cumpere acţiuni Petrom vândute de Fondul Proprietatea, ceea ce nu poate face pe legislaţia curentă. Analistul financiar Ionel Blănculescu, fost şef al AVAB şi apoi ministru al controlului în guvernul Năstase, spune că, atâta vreme cât susţinem că între stat şi mediul privat nu trebuie să existe nicio diferenţă, este firesc ca statul să aibă la îndemână aceleaşi instrumente ca şi mediul privat. Este o chestiune pozitivă pentru că şi companiile astea de stat care au acum management profesionist au nevoie să aibă la dispoziţie tot instrumentarul. Pe de altă parte, discutam recent cu un investitor un aspect: de ce nu putem avea şi în România companii pe modelul CEZ? Acestea sunt aspectele pozitive”, a spus Blănculescu. 

Wall Street notează că, banc americană Citigroup a scos Electrica din lista companiilor de top din regiune pe care le recomanda investitorilor, potrivit unor informații din piață. Decizia a fost luată că urmare a luptei pe care statul român o duce cu administratorii privați ai Electrica, scandal de care americanii vor să stea departe, afirmând că “nu sunt avocați”.  “Nu avem nici suficiențe informații și nici nu suntem avocați, așa că nu putem spune dacă cererea SAPE este una valida. în mod clar sumă cerută de SAPE este uriașa, fiind mai mare decât întreaga capitalizare a Electrica”, își explică decizia analiștii Citi într-un raport. 

Pro Sport scrie despre campionul mondial al României la box, Mihai Nistor. . Băcăuanul şi antrenorul său, Relu Auraş, au pregătit excelent meciul, ca nişte profesionişti adevăraţi, semn că după disputarea primelor şase reprize în ring a fost un singur boxer. Victoria sa prin KO Tehnic obţinută în repriza a noua este relevantă. Sigur, Nistor nu este Wladimir Klitschko şi probabil că în acest moment nu ar rezista la un meci cu un boxer clasat între primii 10 la versiunile mari, WBC, WBO, IBF sau WBA. Dar Nistor este un român cu inimă mare şi calităţi de excepţie, care l-ar putea impune la un nivel mult mai mare, comentează Pro Sport. APB a pornit la drum în 2014, pe o structură piramidală în genul celor de la K1, cu opt boxeri de fiecare categorie. România a avut din start doi reprezentanţi, Bogdan Juratoni (75 kg) şi Mihai Nistor (+91 kg). Şi unul, şi celălalt au pierdut şi au câştigat meciuri în primul sezon, fără să se apropie însă de vârf. Al doilea sezon a început anul acesta şi s-a finalizat în septembrie, când Nistor a câştigat centura supergreilor.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă