12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Prețurile la gaze și medicamente vor scădea

REVISTA PRESEI. Prețurile la gaze și medicamente vor scădea

Din ziarele de miercuri, aflăm că prețurile la gaze și medicamente vor scădea, dar vor crește accizele la țigări, că autoritățile competente în domeniul medical încearcă să lanseze un program național pentru boli rare. Citim, totodată și despre compania care dorește să angajeze români, dar și despre una din cele mai spectaculoase probe de atletism, săritura cu prăjina.

În ziarul Adevărul, miercuri, aflăm că în prima zi a lunii aprilie intră în vigoare câteva normative prin care vor scădea preţurile la gaze şi la medicamente, dar vor creşte accizele la ţigări. De asemenea, piaţa laptelui ar putea fi invadată de importuri, feroviarii se pregătesc de proteste, iar transportatorii rutieri consemnează un an de la introducerea accizei suplimentare pe carburanţi. Normativele ce se vor aplica începând de astăzi presupun schimbări cum ar fi ieftinirea gazelor şi medicamentelor, creşterea accizelor la tutun (care au provocat scumpirea ţigărilor încă din martie), eliminarea cotelor de lapte (echivalentă cu eliberarea intrării în România pentru importurile ieftine) şi expirarea contractelor colective de muncă în sectorul feroviar. Totuși, această scădere ar putea fi doar temporară, având în vedere că de la 1 iulie intrăm într-o nouă etapă a liberalizării preţurilor la gaze. Ultimele estimări pentru 1 iulie indică posibile scumpiri cu 6-7% la gazele pentru populaţie.

Din Evenimentul Zilei aflăm că autoritățile competente în domeniul medical încearcă să lanseze un program național pentru boli rare prin care să fie aduse în România, în sistem compensat, și medicamentele necesare în tratarea mastocitozei. Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților (ANPP), Vasile Barbu, a precizat, pentru Evenimentul zilei, că lucrurile au început „să se miște” în sprijinul bolnavilor de mastocitoză, după ce ziarul nostru a lansat un semnal de alarmă cu privire la situația tragică a persoanelor afectate de una din formele acestei boli rare. „Am discutat cu cei de la Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) săptămâna trecută. Mi-au spus că au primit sarcină și ei să rezolve repede situația privind medicamentul cromoglicat de sodiu. Într-o primă fază să fie adus prin intermediul Unifarm, apoi să fie introdus în lista de compensate la boli rare hematologice, unde se încadrează mastocitoza sistemică indolentă, despre care ați sesizat și dvs.”, a declarat președintele ANPP.

Capital.ro ne informează că cea mai mare companie de transport aerian low-cost din Europa, Ryanair, caută 100 de români pe care să îi angajeze ca însoțitori de bord cu salarii de 1.200 euro. ”Anul trecut, am avut un răspuns foarte bun și am fost foarte mulțumiți de candidații din România. Revenim anul acesta pentru a ocupa 100 de posturi”, a spus Andrea Reger, director de recrutare al companiei Dalmac, cea care se ocupă de recrutarea angajaților pentru Ryanair, potrivit unui comunicat de presă. Noii angajați vor lucra în diferite aeroporturi din Europa, inclusiv din România. Din informațiile publicate pe site-ul companiei aeriene low-cost, în primele șase luni salariul va fi de 1.200 de euro, cu posibilitatea să ajungă la 30.000 euro anual.

Din Wall Street aflăm că activitatea unei firme va fi suspendată de ANAF doar dacă diferența de bani găsită în plus sau minus va fi de 300 lei sau 500 lei, iar decizia de suspendare va putea fi revocată în aceeași zi dacă este achitată o amendă reprezentând de 10 ori sumă constatată că fiind neînscrisa în contabilitate. Astfel, modificările vor fi operate de Guvern în această săptămâna sau cel mai târziu săptămâna viitoare, premierul Victor Ponta arătând că este nevoie de o serie de “reglaje” care să prevină eventuale excese ale inspectorilor ANAF. 

Gândul.info ne informează că parlamentarii au găsit soluţia pentru a scăpa de condamnările pentru conflicte de interese şi de problemele de incompatibilitate cu ANI. Mai exact, au scos din lege prevederile care le puteau face probleme. Este vorba de două modificări propuse la Codul Penal şi la legea ANI, ajunse la Camera Deputaţilor şi care, dacă vor fi adoptate, le vor permite aleşilor să-şi angajeze rudele – soţii, copii, părinţi – la cabinetele parlamentare fără a mai risca o condamnare, precum şi să candideze şi să ocupe funcţii eligibile chiar dacă au fost declaraţi incompatibili. „Am crezut de cuviinţă să avem legile aşa cum există ele în Germania, în Franţa, în Marea Britanie, în Olanda. Într-un stat din Germania, Bavaria mi se pare, trei sferturi dintre deputaţi au angajaţi la cabinetele parlamentare rude sau alte persoane apropiate pentru că se consideră că biroul parlamentar are o natură confidenţială şi trebuie să angajeze”, a declarat pentru Gândul deputatul UDMR Marton Arpad care este convins că aşa cum arată şi se aplică Codul Penal şi Codul de Procedură Penală astăzi în România „ne trimit înainte de 1989, chiar până în anii `50”. Iniţiator şi al legii care le dă liber la funcţii incompatibililor, Marton spune că de fapt este „o problemă de limbă română”.

Prosport ne spune cât de practicată este în România una dintre cele mai spectaculoase probe din atletism, săritura cu prăjina. 50 de practicanţi în toată ţara, de la copii la seniori şi o mână de antrenori ce ţin în viaţă un sport de laborator. Sportul românesc trece poate prin cea mai mare criză privind numărul copiilor care mai fac sport astăzi. În jur de 3% dintre copii sunt înscrişi în cluburi sportive, în timp ce în ţări precum Suedia sau Norvegia, procentul puştilor care fac sport ajunge, în mod constant la 80%. Mai mult, un studiu realizat de Ministerul Sănătăţii, în cadrul unui proiect coordonat de OMS, arată că un sfert dintre copiii de opt ani sunt supraponderali sau obezi, prelevanţa fiind de aproape două ori mai mare la băieţi faţă de fete.

Cele mai citite

Rusia susține că va avea “ținte legitime” în Polonia, dacă această țară va găzdui arme nucleare americane

"Instalațiile relevante" din Polonia vor deveni "ținte legitime" pentru Rusia, dacă această țară va primi pe teritoriul ei arme nucleare ale Statelor Unite. Acest avertisment...

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă