15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Viitorul primar al Capitalei își va desfășura activitatea într-un sediu...

REVISTA PRESEI. Viitorul primar al Capitalei își va desfășura activitatea într-un sediu de 171 milioane de lei

Ziarele de marți scriu despre sediul în care se va multa viitorul primar al Bucureștiului, dar și despre dosarul diaspora, care se află în stadiul urmăririi penale, la un an și trei luni de la preluarea dosarului de către procurorii DNA.

Evenimentul Zilei scrie despre sediul de 171 de milioane de lei în care se va muta viitorul primar al Capitalei.

„Fiecare etaj are circa 3.500 mp, camerele sunt dotate cu difuzoare şi senzori pentru fum, iar parterul este finalizat cam 75%. […] „Dacă se va munci în acest ritm, în trei luni noul sediu va fi gata. Să urcăm la etajul 1. Acolo e mai avansată lucrarea. Undeva pe la 85%”, îşi laudă marfa inginerul. Prima oprire are loc în biroul încă neterminat al viitorului primar al Capitalei. Foarte spațios. Undeva pe la 100 mp. […] Am coborât în curtea interioară, unde muncitorii săpau din greu la parcarea interioară. Potrivit unor surse, aceștia ar fi turnat greșit un perete la parcare și au fost nevoiți să muncească patru zile să-l demoleze. Una peste alta, sediul Primăriei Capitalei, reconsolidat cu peste 171 de milioane de lei, arată destul de bine, însă, rămâne întrebarea: va fi gata până în luna mai? În 2007, clădirea din Bulevardul Regina Elisabeta, numărul 47, a fost încadrată în clasa I de risc seismic. Consolidarea a început în anul 2010, iar în proiect a fost prevăzută tăierea bazei clădirii şi amplasarea ei pe 260 de izolatori seismici şi folosirea a 36 de amortizoare seismice. Potrivit constructorilor, clădirea este un adevărat buncăr, Poate rezista la cutremure de 9 – 9,2 grade pe scara Richter”, scrie EVZ.

Din Gândul aflăm că ancheta în care este cercetat modul în care a fost obstrucționat votul de la secțiile din străinătate, la alegerile prezidențiale, se află în stadiul urmăririi penale, la 15 luni de la preluarea dosarului de către procurorii anticorupție.

„Au trecut aproape 15 luni de când procurorii DNA au preluat dosarul privind votul din diaspora, de la alegerile prezidenţiale din 2014, însă nici acum nu a fost depăşită faza incipientă a urmăririi penale in rem, în care sunt cercetate faptele, fără a fi urmărite penal persoane acuzate concret. Singurul oficial de rang înalt care a fost audiat ca martor în acest dosar a fost Titus Corlăţean, fostul ministru de Externe, care a demisionat între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2014, motivând că legea nu îi permite să înfiinţeze noi secţii de votare în străinătate, în ciuda unei adrese a Autorităţii Electorale Permanente, care explica exact contrariul. „În cadrul dosarului penal privind modalităţile de organizare şi desfăşurare a votului în diaspora, la alegerile prezidenţiale, se desfăşoară acte de urmărire penală cu privire la faptă. Totodată, în cauză au fost audiate mai multe persoane”, potrivit Direcției Naționale Anticorupție, citate de Gândul.

HotNews scrie despre Legea dării în plată, care a primit, luni, votul Senatului, cu plafonul de 150.000 de euro și Prima Casă incluse. Legea urmează să ajungă la  Camera Deutaților, care este for decizional.

 “Dacă acest program nu este exceptat, am fi în situația în care ANAF ar execută 50% iar banca 50%, adică ceva imposibil. Se va compromite însuși scopul social al programului Prima Casă. Există riscul că Statul să fie acționat în judecată la Tribunale internaționale. Mai există și riscul ca, din cauza unor percepții negative și o posibilă re-evaluare a agențiilor de rating, toate vor avea un impact direct asupra bugetului de stat. Aș dori să fie menționat și Raportul CE care atrage atenția asupra riscurilor”, a spus secretarul de stat în Finanțe, Enache Jiru, citat de HotNews.

Wall-Street scrie despre costurile certificatelor verzi.

 “Romania e parte a Uniunii Europene. Nu putem gândi o strategie separată de cea a UE. Viitorul este al resurselor regenerabile, dar nu trebuie cu orice preț. La noi este himeră că energia verde e ieftină, dar nu e chiar asa”, a declarat Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei. Guvernul României a sprijinit producerea energiei verzi prin schema certificatelor verzi. Certificatele sunt plătite de toți consumatorii, iar banii intră în conturile producătorilor, aceștia câștigând practic dublu, având în vedere ca obțin bani și din vânzarea energiei propriu-zise. De altfel, unii investitori în acest domeniu au căutat să între pe această piață tocmai pentru certificatele verzi, România având la un moment dat cea mai generoasă schema de sprijin a energiei verzi din UE. Treptat însă, consumatorii, mai ales cei industriali, au început să reclame costurile prea mari pe care le aveau cu certificatele verzi, susținând că o prelungire a situației îi va duce în situația de a disponibiliza angajați, de a-și diminua producția sau chiar a-și închide afacerile. Impactul în facturile populației a fost, de asemenea, semnificativ”, scrie Wall Street.  

Din ZF aflăm că peste jumătate din românii care intră în malluri o fac doar ca să mănânce.

„Cercetarea a fost făcută pe o piaţă care cuprinde Europa, Africa de Sud şi Orientul Mijlociu, iar la nivelul întregii regiuni rezultatele arată că o treime din vizitatorii mallurilor intră doar ca să bea sau ca să mănânce. În plus, peste 65% din românii care iniţial intenţionau să meargă doar la restaurant aleg să facă şi cumpărături după ce iau masa, subliniază acelaşi raport. Cumpărătorii din Emiratele Arabe Unite, Africa de Sud, Turcia, România şi Spania aso­ciază centrele comerciale cu destinaţia lor favorită pentru a lua masa”, potrivit ZF.

În Prosport citim că antrenorul Astra, Marius Şumudică a fost suspendat pe o perioadă de șase luni de Comisia de Disciplină a FRF și va fi amendat cu 100.000 de lei.

„E nedreaptă sancţiunea, dar trebuie să vedem încadrarea. Am avut multe încercări în ultima perioadă, acum a venit şi asta cu Şumudică. Nu putem să-i îngrădim dreptul la muncă. Ok, aduce un prejudiciu de imagine, dar echipa va avea de suferit dacă el nu va putea să coordoneze activitatea. Nu se pune discuţia să ne lepădăm de el. Are nişte merite la club. Pentru el fac recurs. Noi nu putem să-l condamnăm, vom face tot posibilul să-l apărăm”, a declarat  preşedintele Consiliului Director de la Astra, Petre Buduru, citat de Prosport.

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...
Ultima oră
Pe aceeași temă