4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Reducerea CAS este o capcană

REVISTA PRESEI: Reducerea CAS este o capcană

Adevărul anunță că de anul viitor, orice firmă se va putea înregistra ca plătitor de TVA chiar din momentul fondării, şi nu la atingerea cifrei de afaceri de 100.000 de lei. Printre alte noutăţi ale politicii bugetar-fiscale, se numără limitarea cheltuielilor pentru maşinile de serviciu şi majorarea accizelor pe vicii şi lux.

Împreună cu obişnuitele majorări ale accizelor la ţigări, automobile şi produse petroliere şi a taxei pentru folosirea drumurilor, autorităţile îşi propun să introducă de la 1 ianuarie 2015 o serie de inovaţii fiscale. Acestea apar în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor, elaborat de Ministerul Finanţelor.

Incont informează că FMI schimbă regulile jocului. Fondul Monetar International (FMI) analizează schimbarea regulilor pentru acordarea de împrumuturi mari țărilor cu probleme financiare și eliminarea excepției care a permis creditarea Greciei în 2010 fară o restructurare în prealabil a datoriei statului elen.

Exceptia a fost introdusa la declansarea crizei datoriilor din zona euro pentru a permite unor tari sa primeasca ajutor financiar de la Fond, chiar daca institutia internationala nu putea afirma "cu probabilitate ridicata" ca datoria acestora era sustenabila.

EVZ avertizează că reducerea CAS este o capcană. Respiroul dat companiilor prin scăderea poverii fiscale este contracarat de majorarea salariului minim. Costurile angajatorilor pentru un salariu minim sunt cu 125 lei mai mari în acest an, în timp ce economia din reducerea CAS va fi de 45 lei.

Salariul minim brut creşte cu 100 lei, în prima jumătate a lui 2014. La fel s-a întâmplat şi în 2013, după ce, în trei ani, între 2009 şi 2012, salariul minim a urcat cu 100 lei. Majorările succesive recente grevează bugetele companiilor care sunt afectate în plus de cuantumul taxelor. Efectiv, 100 lei mai mult la un salariu minim  înseamnă cheltuieli de 125 lei. Reducerea CAS cu 5% de la 1 octombrie va fi o gură de oxigen pentru firme, cheltuiala pentru un salariu minim urmând să scadă cu 45 lei. Numai că economia obţinută astfel păleşte prin comparaţie cu sumele cheltuite din cauza majorării succesive a salariului minim. Prin decizii administrative, guvernul tot speră că va crea bunăstare, dar nu uită să-şi ia partea leului. Salariul minim a urcat de la 800 la 850 lei, la 1 ianuarie 2014. Costurile companiilor au crescut cu 61 lei pentru fiecare angajat plătit cu cel mai mic salariu din economie. După a doua majorare la 900 lei, care va fi la 1 iulie, angajatorii vor achita încă 64 lei. Astfel, costurile cu un salariu minim fac un salt de 125 lei, în numai şase luni. Numai că din aceşti bani, angajatul ia 70 lei, în timp ce statul încasează diferenţa de 55 lei.

Jurnalul spune că președintele Băsescu vrea să scape de anchetă. Deşi are ce povesti anchetatorilor, preşedintele Traian Băsescu încearcă din răsputeri să se ţină cât mai departe de acuzaţia de trafic de influenţă adusă fratelui său, Mircea Băsescu, arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce a fost denunţat la DNA de Florin Anghel, fiul lui Sandu Anghel, zis şi Bercea Mondialu’.

Atât în declaraţia de presă de joi, cât şi într-un interviu postat duminică pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, Traian Băsescu a afirmat că a aflat anul trecut de la fratele său că este şantajat şi i-a cerut atunci să meargă imediat să informeze instituţiile statului.

Gândul explică cum l-au răpit agresorii pe tânărul rom linșat în Franţa. Tânărul etnic rom de origine română bătut cu bestitalitate la Pierrefitte pe 13 iunie a încercat să fugă de agresori, dar aceştia au încercuit tabăra, au declarat martori pentru poliţia franceză, relatează TF1 în pagina electronică de duminică, încercând o reconstituire a dramei pe baza mărturiilor.

Potrivit postului, totul pare că a pornit de la o spargere. Vineri, pe 13 iunie, un copil în vârstă de 11 ani surprinde un hoţ prin efracţie undeva în departamentul Seine-Saint-Denis. Mai târziu, seara, un tânăr rom în vârstă de 17 ani este găsit inconştient într-un cărucior de supermarket, cu faţa extrem de tumefiată.

Hotnews prezintă care sunt bogații din Top 300 cu probleme în justiție. Criza economica mondiala, dar si justitia au lovit puternic afacerile unora dintre cei mai bogati romani, din 2002 pana azi, de cand apare Top 300 Capital, prima publicatie de acest fel editata in Romania. Multi au fost "calcati" de procurori, unii au intrat si la puscarie, altii insa au reusit sa scape de acuzatii, cel putin pentru moment. HotNews va prezinta o lista cu 12 oameni de afaceri romani care au sau au avut la un moment dat de-a face cu procurorii, fie ei direct, fie business-urile lor, prin manageri. 

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă