10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Câţi bani a primit România de la UE, în cei...

REVISTA PRESEI. Câţi bani a primit România de la UE, în cei nouă ani de la aderare

În ziarele de miercuri citim despre câţi bani a dat Uniunea Europeană României, din 2007 şi până în prezent, dar şi despre afacerile iordanianului declarat fost declarat indezirabil de autorităţile române, după ce SRI a anunţat că acesta ar fi adept al organizaţiei teroriste Statul Islamic.

HotNews scrie despre totalul fondurilor europene, primite de România în cei noua ani de la aderarea în Uniunea Europeană.

“Conform datelor de la Ministerul Finantelor, in perioada 2007 – 30 noiembrie 2015, Romania a primit de la Uniunea Europeana 31,94 miliarde de euro, ca fonduri europene (inclusiv cele de preaderare), in cadrul financiar 2007-2013. In schimb, tara a contribuit la bugetul Uniunii cu 12,12 miliarde de euro. Rezulta, practic, un sold pozitiv pentru Romania de circa 19,82 miliarde de euro – fonduri europene. Acestor bani li se mai adauga 988 de milioane de euro – avansurile platite deja de Comisia Europeana din fondurile europene alocate in cadrul financiar multianual 2014-2020.  Prin urmare, circa 20,8 miliarde de euro este soldul pozitiv al Romaniei in relatie cu Comisia Europeana, in perioada 2007 – 11 noiembrie 2015. Suma aceasta mai poate creste sau scadea, in functie de avansurile pe care le va retrage Comisia Europeana, de corectiile financiare aplicate sau de noi deconturi catre Romania. Comisia Europeana a pompat fonduri europene de circa 20 de miliarde de euro in Romania, in cei 9 ani scursi de la aderarea la UE, in conditiile capacitatii reduse a tarii de absorbtie a banilor comunitari”, scrie HotNews.

Din Adevărul aflăm ce afaceri are iordanianul care a primit o intedicţie de a intra în România, pentru 15 ani, după ce marţi a fost declarat indezirabil.

“SRI îl monitoriza pe iordanian din 2014, descoperind că acesta „a parcurs un proces progresiv de (auto) radicalizare ca urmare a accesării sistematice a propagandei online a unor entităţi teroriste jihadiste prezente în arealul de conflict siriano-irakian şi, în special, Daesh”. Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash şi soţia sa,  Manal Shalash, sunt parteneri tradiţionali de afaceri ai fraţilor Awdi, figurând în mai multe dintre firmele controlate de aceştia. Aceasta deşi numele fraţilor Awdi a fost legat de gruparea teroristă Hezbollah, duşman declarat al Statului Islamic.   Cei doi iordanieni au fost asociaţi în mai multe societăţi direct cu fraţii Awdi, iar în altele au făcut afaceri cu firma Monalisa Investments SRL, prin intermediul căreia fraţii Awdi au preluat mai multe companii de stat, precum CFR Mesageria, Rodipet şi Aluniş. Cei doi Shalash apar şi în acţionariatul firmei Publicaţia Femeia SRL, controlată tot de fraţii Awdi, care a vândut în 2006 revista „Femeia” către grupul Sanoma Hearst”, potrivit Adevărul.

Gândul scrie despre poporul care conduce topul generozităţii, la nivel global. Astfel, în Myanmar sau Birmania, cunoscut drept cel mai mare stat ca mărime din Asia de sud-est, nouă din 10 locuitori fac donaţii în bani, în timp ce în România, doar două din 10 persoane declară că fac acest lucru, astfel că se află pe locul 93 din 145.

“Românii nu sunt tocmai cel mai generos popor din lume, potrivit indexului global al bunăvoinţei, ţara noastră situându-se pe locul 93 din 145. Ierarhia a fost stabilită ţinându-se cont de 3 criterii: donarea de bani, ajutorul oferit unui necunoscut şi timpul petrecut în activităţi de voluntariat. Per total, Myanmar se află pe locul 1 în topul generozităţii, 92% din populaţia peste 15 ani susţinând că a donat bani, jumătate este implicată în acţiuni de voluntariat, iar 55% dintre locuitori au ajutat un necunoscut. Pe locul doi se află Statele Unite unde procentul celor care oferiră de bani este de 63%,  iar al voluntariatului de 44%. Trei sferturi dintre americani au susţinut că au sărit în ajutorul unui necunoscut. Noua Zeelandă se află pe locul trei în top, locuitorii săi stând cel mai bine la capitolul donaţii 73%, în vreme ce două treimi declară că au ajutat un necunoscut., iar 45% că s-au implicat în acţiuni de voluntariat”, transmite Gândul.

Evenimentul Zilei scrie despre şeful ştrilor TVR, Claudiu Lucaci, care a anunţat pe Facebook că se fac angajări la televiziunea publică, încălcând legea.

Televiziunea publică se zbate între datoriile care au ajuns, conform ultimelor date, până la 698 milioane de lei, programele fără audiență și deciziile care încalcă legea. Zilele trecute, șeful Știrilor TVR, Claudiu Lucaci, a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că face angajări, încălcând flagrant legea. Fără să respecte legea, Claudiu Lucaci s-a apucat să anunțe că TVR are nevoie de oameni noi, în condițiile în care televiziunea națională are peste 3.000 de angajați și datorii de aproape 700 de milioane de lei”, potrivit Evz.

Wall Street scrie că piaţa auto va depăşi 100.000 de autoturisme noi în 2016, pentru prima dată în  şase ani.

“Dealerii de masini se asteapta anul acesta ca piata auto sa revina la nivelul din 2009, in jur de 115.000 autoturisme noi, reprezentand o crestere de 10-15% fata de 2015 cand nu a depasit 100.000 de unitati. Vanzarile de masini noi au coborat sub 100.000 de unitati pentru prima data in 2010 la 94.500 unitati”, potrivit Wall Street.

În Zf citim despre modernizările pe care Primăria Capitalei vrea să le facă în zona centrală.

“Obiectivele primăriei pentru B-dul Unirii vizează inclusiv renunţarea la 30% din circulaţia autovehiculelor în favoarea pietonilor şi bicicletelor şi limitarea vitezei vehiculelor. Scăderea ponderii circulaţiei autovehiculelor se va face treptat, în etape, până la dedicarea acestora pentru transportul public nepoluant. În ceea ce priveşte locurile de parcare, se vor elimina parcajele supraterane şi se va construi o parcare subterană cu trei niveluri şi peste 1.000 de locuri sub Piaţa Consti­tuţiei. în mai multe oraşe mari europene, în special în Germania, primăriile au renunţat la parcările supraterane în favoarea celor subterane pentru a creşte suprafaţa spaţiilor verzi. Odată cu modernizarea bulevardului, vor fi reabilitate şi fântânile arteziene de pe acesta, proces care a fost deja demarat. în plus, primăria recomandă amenajarea gradenelor Palatului Parlamentului, deschise către spaţiul public din Piaţa Constituţiei.Potrivit Primăriei Capitalei, numărul arborilor va creşte de la 755 la 930, dar 52 vor fi transplantaţi, iar 42 vor fi desfiinţaţi, iar alţi 251 sunt plantaţi. Chiar şi aşa, având în vedere vârsta de circa 30 de ani a arborilor, tăierea chiar şi a unuia singur reprezintă o pierdere mare pentru spaţiul verde din zona centrală”, scrie Zf.

Prosport scrie despre cum au descris-o specialiştii australieni pe Simona Halep.

“Puţine dintre jucătoarele din WTA atrag simpatia fanilor şi a experţilor aşa cum o face Halep. Binecuvântată cu o tehnică sublimă, joc de picioare, viteză şi fizic, ea deţine toate ingredientele pentru a avea succes la cel mai înalt nivel. Şi în ciuda faptului că este una dintre cele mai scunde sportive din lume, Simona nu se mulţumeşte să întoarcă mingea în terenul advers – ea caută întotdeauna să joace un tenis agresiv, asemănător cu al idolului ei, Justine Henin”, a fost introducerea autorului Matt Trollope. Probabil că Simona Halep este viitorul număr 1 din tenisul feminin. La doar 24 de ani, are un joc complet. Se mişcă foarte bine, iar fizicul puternic reprezintă un punct forte. Reverul Simonei este de clasă mondială, dar în ultimul timp a devenit agresivă şi cu dreapta”, a spus Nicole Pratt (42 de ani), fostă jucătoare profesionistă. Australianca retrasă din activitate, fost număr 35 WTA, a fost completată de Alicia Molik (34 de ani, locul 8 WTA în anul 2005): “Jocul ei de picioare explodează ca o dinamită. Este perfect temporizat şi rar vezi ca Halep să ajungă prea târziu sau prea devreme la o minge. Echilibrul ei o diferenţiază de restul jucătoarelor”, potrivit Prosport.

Din Gazeta Sporturilor aflăm că Gigi Becali plănuieşte să îl aducă pe Ciprian Marica la Steaua.

“Patronul roș-albaștrilor insistă ca Marica să fie de acord să plece pe 10 ianuarie în cantonament cu Steaua, în Turcia. În cazul în care după acea perioadă pînă la startul părții a doua a Ligii 1 și-ar găsi echipă în străinătate, acesta ar putea pleca fără nici o problemă”, potrivit Gsp.

Cele mai citite

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Taylor Swift, atac la adresa lui Kim Kardashian? “thanK you aIMee”

Swift, în vârstă de 34 de ani, și-a surprins fanii în primele ore ale zilei de 19 aprilie, după ce a lansat un album...
Ultima oră
Pe aceeași temă