12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Șeful CNADNR, dezvăluiri despre proiectele pentru infrastructura rutieră

REVISTA PRESEI. Șeful CNADNR, dezvăluiri despre proiectele pentru infrastructura rutieră

Din ziarele de luni, aflăm povestea românului considerat cel mai bun macroeconomist al lumii, care a plecat din ţară în urmă cu aproximativ 15 ani,  ce spune liderul PNL Ludovic Orban despre ceea ce se întâmplă în politica românească, dar și ce spune șeful CNADNR despre proiectele derulate de compania pe care o conduce.

Ziarul Adevărul ne prezintă un interviu cu românul considerat cel mai bun macroeconomist al lumii, care a plecat din ţară în urmă cu aproximativ 15 ani.A predat la Oxford, cel mai important colaborator de-al său este la Harvard şi este unul dintre cei mai apreciaţi profesori de macroeconomie de la Sorbona. Florin Bîlbîie, plecat din ţară de circa 15 ani, crede că cercetarea economică din România nu se compară nici cu ce se face la universităţile mediocre din Europa de Vest sau din SUA. Într-un interviu acordat pentru „Adevărul”, Bîlbîie a vorbit despre ce ar trebui să se întâmple în România astfel încât profesori de talia lui să se întoarcă, despre premiul Nobel, despre criză şi economia din ţară.

Evenimentul Zilei prezintă un interviu cu liderul PNL, Ludovic Orban, care vorbește despre respingerea Noului Cod Fiscal, despre candidatura la șefia PNL, despre retragerea lui Crin Antonescu din politică, dar și despre contextul în care Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale. În acest context, el a explicat cum a ajuns Klaus Iohannis să candideze din partea PNL la președinție. ”După cum bine știți, eu îmi anunțasem intenția de a candida la președinția PNL. În momentul în care am constatat că domnul Iohannis intenționează să candideze la șefia PNL, nu numai că m-am retras, dar am și spus că este cel mai bun candidat și că îl și propun ca și candidat la Președinția României”, a declarat Orban. 

Capital.ro ne prezintă un interviu cu directorul general al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), Narcis Neaga. Astfel, șeful CNADNR a precizat, într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Capital, că, deși este afectat bugetul companiei după rectificarea bugetară, proiectele si licitațiile în derulare au asigurată sursa de finanțare. Neaga a explicat că rectificarea bugetară înseamnă un minus de aproximativ 1,4 miliarde de lei, bani necheltuiți după rezilierea a 11 contracte, o mare parte dintre ele finanțate din bani europeni, în perioada 2014-2015. Narcis Neaga speră să atragă finanțările nerambursabile prin decontarea unor proiecte finalizate pe bani de la buget sau împrumuturi bancare.

Din Ziarul Financiar aflăm că deficitul de candidaţi îi obligă pe producătorii de mobilă să înceapă să ofere bonusuri pentru loialitate sau prime.  Peste 17.600 de angajaţi au dispărut din organigramele fabricilor de mobilă în anul 2009, primul an de criză care a lovit piaţa locală. Deşi piaţa muncii a mai acoperit din „golul“ lăsat de recesiune şi se îndreaptă pe o pantă ascendentă, încă mai sunt de recuperat peste 13.600 de joburi din locurile de muncă ce au fost desfiinţate în anul 2009, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Astfel că în prezent puţin peste 62.200 de angajaţi mai lucrează pentru companiile de profil. Misiunea angajatorilor din industria de fabricare a mobilei nu este însă uşoară şi cu toate că vânzările acestora au crescut în ultimii ani, companiile se văd nevoite să producă mai mult, dar cu un număr mai mic de oameni.

Wall Street ne informează că  UE promovează echilibrul între viață de familie și cea pofesionala, încurajând tatăl nou-născutului să se implice activ în creșterea acestuia, iar din 2012 și România s-a aliniat acestui obiectiv, prin rezervarea unei luni din concediul creștere a copilului celuilalt partener, în majoritatea cazurilor tatălui. Măsura nu s-a dovedit însă foarte eficientă în primii ani de la aplicarea modificării legislative, doar câteva procente dintre tați alegând să beneficieze de acest drept. 

Din Gândul.info aflăm că la şcoala 136 din Ferentari, într-o sală special amenajată la ultimul etaj al clădirii, vin zilnic, după sau înainte de cursuri, aproape 40 de copii care îşi doresc mai presus de orice să înveţe. Aici îi aşteaptă patru mame din comunitate alături de care îşi fac temele, lucrează suplimentar, citesc sau se joacă, dar mai ales învaţă că există şi o viaţă din care pot lipsi violenţa, drogurile sau prostituţia, şi pot aspira să trăiască altfel decât au văzut până acum. “Când am venit în club, am lucrat cu cinci copilaşi care nu mergeau la şcoală şi îi pregăteam să-i înscriem în programul A doua şansă pentru că erau depăşiţi ca vârstă şi nu intrau la zi. Am lucrat cu aceşti copii trei luni de zile intens: patru ore de română, patru de matematică. Au învăţat să scrie, să citească, au recuperat într-un an de zile doi. I-am înscris la A doua şansă, au făcut un an, şi cu ce am lucrat au recuperat 2-3 ani de zile şi acum sunt la zi şi sunt aproximativ cei mai bunicei din grupă”, povesteşte Rodica.

Din Prosport aflăm că ASA Târgu Mureş şi CS U Craiova au terminat la egalitate, 0-0, în ultimul meci al zilei de duminică din Liga 1, după o partidă echilibrată, în care Cristi Bălgrădean, portarul oaspeţilor, a avut o evoluţie de excepţie. După o săptămână în care zvonurile privind plecarea sa de la Craiova au abundat, Cârţu a abordat meciul parcă şi mai defensiv decât obişnuieşte. Prima parte a meciului s-a transformat rapid într-o bătălie la mijlocul terenului. Un fotbal tacticizat, un şah etern, în care cei 22 de jucători s-au ferit de greşeli. Şutul de la distanţă al lui Bawab şi ocazia lui Ivan Lopez au fost singurele realizări notabile în 45 de minute dârze, energice, dar cam atât.

  
  

 

 

 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă