19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Sorin Cîmpeanu explică de ce se corectează lucrările la Bac...

REVISTA PRESEI: Sorin Cîmpeanu explică de ce se corectează lucrările la Bac în alte județe

În ziarele de marți, citim despre decizia ministrului Educației de a se corecta lucrările la Bacalaureat în alt județ decât în cel din care provine elevul, despre cărțile scrise din penitenciar de Gigi Becali și Cristian Borcea, cum se manifestă criza din Grecia într-un sat din Insula Corfu, dar și despre lovitura pe care a primit-o economia subterană. 

Gândul prezintă un interviu cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, despre schimbările în organizarea Bacalaureatului din acest an. Astfel, Cîmpeanu arată că măsura corectării lucrărilor în alte judeţe a fost luată după ce a a avut semnale concrete din partea autorităţilor că se pregătesc fraude. „Am apelat la această metodă în speranţa unor rezultate mai bune”. De asemenea, ministrul a argumentat că această măsură se regăsește în metodologia de examen. Totodată, Cîmpeanu a precizat ă se aşteaptă la rezultate mai bune la Bacalaureat ca anul trecut: „Am insistat foarte mult în calitatea formulării subiecteleor fără a diminua gradul de dificultate. Şi un lucru de asemenea important, chiar dacă mai puţin vizibil, existenţa unui barem care să nu lase loc unor corectări subiective.Sunt şi alte elemente pentru care anticipez rezultate mai bune”. 

Adevărul continuă seria deținuților celebri care scriu cărți pentru a li se reduce din pedeapsă. Astfel, aflăm că Gigi Becali a scris patru cărți în timp ce se afla în închisoare, ceea ce l-a scutit de trei luni din pedeapsă. În a treia carte, „Becali şi politica”, omul de afaceri a scris despre mai multe subiecte: familie, democraţie, corupţie, homosexuali, reţele sociale şi despre el: „Am fost de mic un lăudăros, oricât a încercat mama mea să mă corecteze. (…) Lăudăroşenia a crescut când vedeam cât bine am făcut şi că nu mă laudă nimeni. Şi uite aşa, mă lăudam singur“. De asemenea, și Cristian Borcea, care a fost condamnat la 6 ani şi 4 luni de închisoare în „Dosarul Transferurilor“, a scris şi el o carte în penitenciar: „Ce înseamnă de fapt această carte? Este încercarea mea de a-mi oferi experienţa, de a-i învăţa şi pe alţii ce înseamnă să conduci un club de fotbal în România. Ce este obligatoriu să faci, ce nu trebuie făcut niciodată“.

Evenimentul Zilei scrie ce spun turiștii și localnicii din Insula Corfu din Grecia. Astfel, aflăm că pentru locuitorii din Agios Stefanos, un sat din Insula Corfu, aflat la 500 de kilometri de Atena, criza din Grecia nu pare să îi afecteze întrucât, zic ei, capitala este departe. Cu toate acestea, foarte multe spații comerciale, hoteluri mici și restaurante sunt de închiriat. Anunțurile sunt vechi și localurile par a fi părăsite, neîntreținute. Mai mult, în Sfântul Ștefan din Corfu este un singur bancomat. În două ore, l-a folosit doar un cuplu de englezi. În ciuda știrilor alarmiste, nu s-au format cozi și nu s-a instaurat panica. Atât localnicii, cât și turiștii își văd de treburi, notează corespondentul Evz. 

Ziarul Financiarul scrie că, în ultimii șase ani, numărul bacnotelor de 500 de lei a scăzut cu o cincime. Scăderea numărului de bancnote de 500 de lei poate fi interpretată ca un sem­nal pozitiv pentru economie, în con­diţiile în care cupiurile de valori mari contribuie direct la dezvoltarea eco­nomiei subterane.Utilizând ban­c­no­te de valori mari pot fi transportate foarte uşor sume semnificative de bani. Prac­tic, scăderea acestor cupiuri poate in­dica o creştere a preferinţei pentru plă­ţile de valori mari prin transfer bancar. Numerarul aflat în circulaţie a urcat spre nivelul de 43 miliarde de lei (incluzând numerarul aflat în ATM-uri şi automatele de schimb valutar, respectiv 3,2 mld. lei cumulat) la finele anului trecut pe fondul revenirii apetitului pentru consum al populaţiei.

Capital  scrie despre cota de impozit pentru veniturile microîntreprinderilor, care rămâne la 3% în noul Cod Fiscal care va intra în vigoare în 2016. Astfel, această cotă este mai avantajoasă decât varianta guvernului care ar fi însemnat că rata efectivă de impozitare ar fi crescut la 4,5%-5% în funcţie de numărul de salariaţi. Pot opta pentru impozitarea veniturilor cu 3% societăţile care au venituri din alte activităţi decât din sectoarele financiar-bancar, asigurări-reasigurări, piaţă de capital, jocuri de noroc, activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare  a zăcămintelor petroliere şi a gazelor naturale. Microîntreprinderile trebuie să obţină venituri din alte surse în afară de consultanţă şi management în proporţie de peste 80% din veniturile totale.

Wall Street prezintă povestea unui tânăr care s-a îmbogățit jucându-se pe calculator.  Armand ”b0ne7” Pittner este cel mai bine cotat, titrat, dar și plătit gamer român, fiind unul dintre ținerii pentru care jocurile nu au fost doar un hobby, ci au devenit o meserie. ”Eram străin față de tot ce înseamnă sportul electronic când m-am apucat de jocurile pe calculator. Primul contact cu jocurile video l-am avut încă de la 7-8 ani, iar la 12 ani am început să le descopăr și mai mult, devenind jucător la Dota 1. În anul 2009 am luat contact efectiv cu industria sportului electronic, fiind și momentul în care am decis să încerc gaming-ul la un alt nivel. Începutul a fost destul de timid, cu participări episodice în diverse turnee”, își amintește tânărul de 24 de ani. 

Pro Sport arată ce s-a întâmplat cu cu oamenii care readuceau titlul Stelei după 7 ani. Astfel, Chiricheş, Rusescu sau Bourceanu, fotbalişti exponenţiali pentru Steaua şi care au adus sume consistente în conturile clubului, nu au reuşit ulterior să se impună la noile echipe, fiind în acest moment departe de forma arătată în România. Cu toate acestea, sunt și fotbaliști care au reușit să se impună la alte echipe, precum Ciprian Tătăruşanu sau Florin Gardoş. Cei doi au cochetat deja cu prima echipă la Fiorentina, respectiv Southampton, ambii fiind în pole-position pentru a deveni titulari în noul sezon.

Cele mai citite

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....
Ultima oră
Pe aceeași temă