21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Strada mai obține o victorie. Traseismul politic, la un pas...

REVISTA PRESEI: Strada mai obține o victorie. Traseismul politic, la un pas de a fi interzis

În ziarele de miercuri, citim despre amendamentele aduse de PNL ordonanței care a dat liber la traseism politic și aflăm mai multe informații din dosarul ”Gala Bute”, în care Elena Udrea este acuzată de luare de mită. În continuare, citim despre o nouă taxă care a fost adăugată facturii de energie și aflăm ce măsuri ar trebui să ia Guvernul Cioloș ca să atragă investitorii. 

Hotnews scrie că, protestele din țară au mai obținut o mică victorie, respectiv Comisia Juridică din senat a votat, marți, trei amendamente la legea de respingere a ordonanței 55/2014 în care se dădea liber la traseismul politic. Astfel, amendamentele prevăd că acei consilieri locali și județeni care au migrat de la un partid la altul își pierd mandatul, iar primarii revin la partidul din care au plecat. Proiectul are nevoie de un vot şi de la comisia de administraţie, apoi va intră în plenul Senatului, care este camera decizională. “Consilierii îşi pierd mandatele, iar primarii revin în partidele de unde au plecat. Nu semnează nimic, prin efectul legii” a explicat Cătălin Boboc pentru Hotnews. 

În Adevărul, citim noi detalii despre dosarul ”Gala Bute”, în care deputata Elena Udrea este acuzată de luare de mită. Procurorii anticorupţie au depus la dosarul „Gala Bute” zeci de e-mailuri găsite în calculatoarele lui Tudor Breazu – administratorul moşiei de la Nana şi apropiat al Elenei Udrea din care reiese că Udrea îşi dorea un site de dezvăluiri care să se cheme „Secretebinepăzite”. ele mai multe e-mailuri sunt despre activitatea postacilor şi campanile electorale. Discuţiile erau purtate între Tudor Breazu, Cristi Călugăru şi Luminţa Kohalmi.  E-mailuri erau trimise şi către presă. De exemplu, la postul B1 TV mesajele erau trimise directoarei de ştiri Aura Ţiţirigă, la Realitatea TV şi realitatea.net către Sorin Enache şi Sorin Kosz, la publicaţiile şi televiziune din trustul Media Pro, directoarei de comunicare Maria Apostol, iar la Evenimentul Zilei, către fost redactor-şef, Vlad Macovei, dar şi către Dan Andronic. 

Evenimentul Zilei notează sfaturile omului de afaceri Cristian Sima pentru premierul Dacian Cioloș, aflat la început de mandat. Astfel, omul de afaceri consideră că premierul trebuie să: să-și înregistreze toate convorbirile, telefonice sau nu, și să le dea la sfârșitul lunii presei pentru a satisface cererea oamenilor pentru transparență. De asemenea, omul de afaceri mai consideră că Cioloș trebuie să adopte o lege care să confiște toată averea corupților, până la rudele de gradul 1. ”Eu aș prefera să dea toți banii, ăia pe care îi mai au, au și cheltuit mult, și apoi să plece. Corupții fără bani în afara țării sunt mai puțin periculoși decât corupții în pușcărie, oricum ar ieși după câteva luni”, a spus Sima. 

Wall Street arată ce măsuri trebuie să adopte Guvernul ca să atragă investitorii în țară. Profesorul de economie Dan Armeanu susține că o primă provocare pentru viitorul Guvern este construcţia bugetului pe 2016, care trebuie să ţină seama de toate măsurile fiscale luate în acest an, de măsurile prevăzute în Codul Fiscal, de necesitatea efectuării cheltuielilor pentru investiţii şi de eficientizarea cheltuielilor publice în condiţiile unui an electoral. Economistul crede că, având în vedere durata limitată a noului Guvern, acesta va avea mai mult rolul de a gestiona problemele curente ale ţării şi mai puţin de a lua decizii cu impact semnificativ în economie sau care să între în sfera reformelor.

Capital scrie că nevoia de finanțare a sectorului agriculturii este mult peste nivelul creditării din prezent. În 2014, valoarea creditelor bancare agricole s-a ridicat la 11 miliarde lei, la care se adaugă finanțările de la instituții financiare nebancare (IFN) de 4 miliarde lei. Dacă ar trebui să facem o medie de finanțare ar trebui să împărțim valoarea creditelor la cei peste două milioane de fermieri, dintre care cei mulți sunt prea mici pentru a ajunge la credite. Suprafața medie a unei ferme din țara noastră este de 3,4 hectare, cea mai mică din Europa. Reprezintă suprafața care poate acoperi nevoile unei familii, însă doar atât. Avem 3,8 milioane ferme, în timp ce Polonia numără doar 1,5 milioane, iar Germania 300.000.

Ziarul Financiar arată că la factura de energie a fost adăugată o nouă taxă, de­numită contribuţia pentru coge­ne­rare de înaltă eficienţă. În linii mari, consumatorii „spon­so­rizează“ prin această contri­bu­ţie lu­nară investiţii care ar trebui să îm­bunătăţească alimentarea cu ener­gie electrică şi termică, nu toate uni­tăţile de cogenerare fiind admise în această schemă de sprijin. În acest moment, 47 de companii din România primesc aceşti bani pen­tru eficientizare. Astfel de taxe, alături de creşterea substan­ţială a tarifelor de distribuţie, au făcut ca în perioada 2011-2015 factura plă­tită de o gospodărie din România să crească cu peste 20%. 

Pro Sport dezvăluie că, Consiliul Concurenţei investighează modul în care LPF a vândut, în martie 2014, drepturile TV pentru Liga 1 pentru perioada 2014-2019, potrivit unor surse.  LPF a vândut drepturile TV pentru Liga 1 către firma ISB Ltd, în spatele căreia s-ar afla Arpad Paszkany, contra sumei de 170 de milioane de euro (cu TVA). Contractul a fost încredinţat direct, deşi Liga semnase acum câţiva ani un protocol cu Consiliul Concurenţei prin care se angaja că astfel de operaţiuni se vor efectua numai prin intermediul licitaţiilor. Iorgulescu a explicat în mai multe rânduri că a recurs la această modalitate de a vinde drepturile TV deoarece prin licitaţie deschisă n-ar fi reuşit să obţină o sumă la fel de mare (27,5 milioane de euro pe an fără TVA).

În Gazeta Sporturilor, citim un interviu cu Mihai Pintilii. Astfel, Pintilii a propus o soluţie pentru a evita problemele financiare la jucătorii din Liga 1: “De ce nu se aprobă regula să plătească Federaţia sau Liga direct salariile jucătorilor din drepturile TV? Aici, în Israel, aşa e. Fotbaliştii din România trăiesc din împrumuturi, iar preşedinţii au un interes, din acest motiv resping regula”, a spus Pintilii. De asemenea, Mihai Pintilii a povestit și despre succesul obținut fără juniorat: “Voi vă daţi seama?! Am învăţat fotbal pe stradă şi acum merg la Euro. Dar n-o să mai ţină aşa!”. Fotbalistul explică de ce totul trebuie să se schimbe în viitor pentru ca fotbalul românesc să progreseze.

 

Cele mai citite

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

ANAT și patronatele din turism solicită suplimentarea semnificativă a fondurilor pentru creditele IMM Invest+

Vineri 17 mai, la Ploiești, a avut loc o întâlnire care a marcat aniversarea de 30 de ani a Patronatului IMM, la care au...

Familia Picioruș, stăpâna consultanței mascate în învățământ

Afacerile și profitul companiei Structural Management Innovative System SRL, controlată de Georgeta-Sorina Picioruș și administrată de Alexandru-Eduard Picioruș, a explodat în 2023 după...
Ultima oră
Pe aceeași temă