8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Topul celor mai importante plăți făcute de CNADNR în 2014

REVISTA PRESEI. Topul celor mai importante plăți făcute de CNADNR în 2014

În ziarele de miercuri, aflăm că mai mulți lideri ai PC se opun fuziunii cu formațiunea lui Călin Popescu Tăriceanu, România traversează o criză amplă în domeniul petrolier și care sunt cele mai importante 30 de plăți făcute de CNADNR în 2014. Citim, de asemenea, și despre aplicația de recunoaștere a numerelor de înmatriculare lansată de doi antreprenori români, dar și un interviu cu Brad Gilbert, despre fenomenul Simona Halep.

Din ziarul Adevărul, miercuri, aflăm că mai mulţi lideri ai Partidului Conservator, apropiaţi lui Dan Voiculescu, se opun fuziunii cu formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu şi, implicit, conducerii asigurate de Daniel Constantin. În plan secund, UNPR-ul lui Gabriel Oprea a început racolările din tabăra lui Tăriceanu.  Liderul senatorilor PC, Dumitru Pelican, europarlamentarul Maria Grapini şi vicepreşedintele partidului, Şerban Rădulescu, s-au manifestat virulent faţă de preşedintele formaţiunii, Daniel Constantin, care a anunţat drept decisă fuziunea cu Partidul Liberal Reformator condus de Călin Popescu Tăriceanu. Cei trei susţin poziţia liderului de onoare al PC, Dan Voiculescu, şi pledeaza pentru renunţarea la fuziune, ba chiar pentru decapitarea forţată a lui Constantin. Pelican a insistat recent, la Antena 3, că ar trebui organizat un Congres la care să se ia în discuţie mandatul acestuia în fruntea formaţiunii. „Traiectoria politică a PC, de când Daniel Constantin este preşedinte, e descendentă. La Congres se poate discuta şi schimbarea actualei conduceri“, a spus Pelican. Pe de altă parte, Constantin dă drept sigură fuziunea cu oamenii lui Tăriceanu şi susţine că aceasta merge în linie dreaptă, iar majoritatea membrilor PC a fost de acord cu o fuziune prin absorbţie, prin care PC să se „topească“ în PLR.

În Evenimentul Zilei citim despre parlamentarii care inventează motive să-și dea pensii speciale. Astfel, aleșii nu renunță la privilegiul de a avea venituri mai mari la bătrânețe decât medicii și profesorii. Ultima găselniță pentru care cer aceste bonusuri: lipsa sporului de vechime. Parlamentarii ar putea beneficia de pensii speciale, po trivit unui proiect de lege semnat de peste 250 de aleși, inclusiv din opoziție. Pensia ar putea ajunge la aproximativ 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate la activ. Potrivit proiectului discutat, ieri, la ședința grupului deputaților PSD, deputații și senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard de pensionare, la o indemnizație lunară pentru activitatea de parlamentar.

Capital.ro ne informează că de mai bine de un sfert de secol, prelucrarea petrolului în România traversează o criză amplă. O parte își închid din instalații, altele investesc în retehnologizare și modernizare. Anul acesta e însă decisiv. Deja, din luna februarie, au început să apară veștile proaste. Începutul anului nu a fost tocmai fericit dacă ne raportăm la informațiile referitoare la una dintre cele mai vechi industrii din țara noastră – rafinarea țițeiului. Sute sau chiar mii de persoane care au activat în acest sector se văd nevoite să pună capăt carierei de rafinor. În România, mai există doar 10 rafinării. Dintre acestea, numai patru sunt funcționale și doar trei mai procesează țiței: Petrobrazi, Petromidia, și Petrotel. Crișana, rafinăria cu cea mai redusă capacitate instalată (0,45 milioane tone/an) își așteaptă, în această vară, noul proprietar. Fosta rafinărie Petrolsub, construită în 1969, este scoasă la vânzare după ce firma Ecodiesel a intrat anul trecut în faliment. Societatea italo-română Ecodiesel a preluat-o în 2008, la un preț de aproximativ 15 milioane de euro, reluând producția doi ani mai târziu, în urma unui program de retehnologizare în valoare de 20 mil. euro. Principala activitate a rafinăriei este prelucrarea țiţeiului şi obţinerea bitumului pentru drumuri și izolații, păcură și combustibil.

Ziarul Financiar ne informează că cele mai mari 30 de plăţi realizate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Ro­mânia (CNADNR) anul trecut totalizează 3,5 miliarde de lei (circa 800 mil. euro).Astfel, aproape 70% din bani au mers către companii cu acţionariat străin şi doar puţin peste 30% din această sumă au ajuns în bu­zunarele constructorilor cu ac­ţionariat local, arată o analiză a ZF pe baza datelor transmise de CNADNR. În aceste condiții, cel mai bine plătit drumar român rămâne Dorinel Umbrărescu, UMB Spedition, care a încasat anul trecut 583 milioane de lei Altădată constructori de top, Romstrade şi Tehnologica Radion au dispărut de pe lista celor mai bine plătiţi drumari Italienii de la Astaldi şi austriecii de la Strabag fac jocurile din ce în ce mai mult. Poziţia a doua în topul companiilor care au încasat cei mai mulţi bani de la CNADNR este ocupată de italienii de la Astaldi, care au primit puţin peste 400 de milioane de lei şi au lucrat la construcţia auto­străzilor Nădlac-Arad şi Orăştie-Sibiu, precum şi la reabilitarea DN 79 Arad-Oradea. Locul al treilea în topul celor mai bine plătiţi constructori este ocupat de austriecii de la Strabag, care au încasat prin subsidiara Strabag AG peste 300 de milioane de lei pentru lucrări precum construcţia autostrăzii Deva-Orăştie sau reabilitarea DN 14 Sibiu-Mediaş-Sighişoara.

În Wall Street citim despre doi antreprenori romani, Cristian Ditoiu (Transfer.ro, Referate.ro, SfatulMedicului.ro) si Vlad Georgescu (Online Network Communications) au lansat acum un an o soluție de recunoaștere a numerelor de înmatriculare în stream-ul video colectat de camerele de supraveghere. În doar cateva luni, produsul Metrici LPR este vândut în cinci țări din lume. Dezvoltarea software-ului care compune Metrici LPR, testările nenumărate în condiții de laborator sau reale, analizele de piață și promovarea pe care au făcut-o înainte de a semna primele contracte de distribuție au presupus un efort financiar de aproximativ 100.000 euro. Această investiție a fost suportată din resurse proprii, ambii lucrând la companiile proprii, în paralel. Metrici LPR este format din aplicații ce analizează în timp real, în mod continuu, fluxurile video de la camerele IP conectate. Sunt identificate mașinile care circulă și apoi sunt detectate și recunoscute numerele de înmatriculare, țările de origine, direcțiile și sensurile de deplasare și coordonatele GPS. Aceste date sunt înscrise într-o bază de date și sunt apoi prezentate utilizatorului final într-un format ușor de înțeles. 

Gândul.info ne informează că judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor dezbate pe 25 mai sesizarea Avocatului Poporului cu privire la lipsa unui punct de vedere unitar al instanţelor din România, când vine vorba despre procesele şoferilor care contestă ridicările de maşini parcate neregulamentar. Avocatul Poporului arată că această activitate se bazează pe hotărâri de consilii locale emise ilegal şi că doar o parte din judecătorii din România ţin cont de acest lucru, în verdictele lor, atunci când sunt sesizaţi de şoferii care se consideră nedreptăţiţi. Avocatul Poporului arată că hotărârile de consilii locale care reglementează activitatea de ridicare a maşinilor sunt emise ilegal, pentru că vin să legifereze peste Codul Rutier – lege cu forţă juridică mai mare, care nu prevede cum trebuie să se desfăşoare ridicarea maşinilor. Practic, o hotărâre de consiliu local legiferează în locul unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului, lucru ilegal. Consiliile locale vin să stabilească regulamentul de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar, lucru pe care ar trebui, conform Codului Rutier, să îl stabilească Regulamentul de aplicare al Codului Rutier (ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002), mai explică Avocatul Poporului în sesizarea sa. Acest lucru nu se întâmplă însă, Regulamentul nu abordează problema ridicării maşinilor, astfel că această pedeapsă administrativă, deşi este prevăzută de Codul Rutier, nu ar trebui să aibă aplicare practică, pentru că nu este descrisă de lege.

Prosport ne prezintă un interviu cu Brad Gilbert, care vorbește despre cazul Simonei Halep. Brad Gilbert, cel care a introdus şi răspândit în mediul online numele “Halepeno”, pentru Simona Halep, a lămurit aspectele a ceea ce a devenit “o chestiune căreia i s-a dat prea mare importanţă”, într-un interviu care a avut acordul iniţial cu săptămâni înainte, dar  inserat spontan, într-o pauză ivită în programul aglomerat, al fostului jucător, antrenorului, mentorului şi autorului de carte care acum comentează meciurile din sportul alb pentru televiziunea americană ESPN. Americanul în vârstă de 53 de ani nu şi-a ascuns nici un moment admiraţia pentru ascensiunea Simonei, pe care a recunoscut, cu aceeaşi deschidere, că nu o credea posibilă.

Cele mai citite

Remus Pricopie: “Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat?”

"Dacă medicul Cîrstoiu nu are șanse să câștige alegerile, de ce se depune un efort atât de mare să fie discreditat si, eventual, eliminat...

CSM amână soluţionarea cererii de suspendare din funcţie a judecătoarei din dosarul în care este implicat Vlad Pascu

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a amânat, miercuri, pentru data de 24 aprilie, soluţionarea propunerii Inspecţiei Judiciare de...

Grevă și proteste în Grecia. Navele sunt andocate și trenurile oprite

Mii de greviști, studenți și pensionari greci, au mărșăluit miercuri prin centrul Atenei pentru a protesta față de salariile care, în opinia lor, nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă