12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Valul de migranți, soluția pentru reîntinerirea Europei

REVISTA PRESEI: Valul de migranți, soluția pentru reîntinerirea Europei

În ziarele de miercuri, citim despre ipoteza unui istoric privind migranții și cum un zvon de pe Internet a alarmat părinții din cartierul bucureștean Pantelimon. În continuare, aflăm care sunt sectoarele economice care oferă cele mai multe locuri de muncă, dar și cum va fi modificat Codul Muncii. 

Din Adevărul, aflăm de ce are nevoie Europa de imigranți, în condițiile în care continentul se confruntă cu o populație îmbătrânită. Valurile de emigranţi care au venit în Europa în speranţa unui trai mai bun sunt o soluţie de revigorare a populaţiei îmbătrânite din Europa, şi, sub nicio formă, nu trebuie privite drept o povară sau un fapt nociv. Aceasta este concluzia istoricului clujean Ioan Bolovan, totodată preşedintele Comisiei Internaţionale de Demografie Istorică. ”Nu doar populaţia ţării noastre parcurge acest fenomen al îmbătrânirii populaţiei, ci şi restul ţărilor europene în grade de intensitate diferite. Poate doar Irlanda să stea mai bine din acest punct de vedere. Majoritatea statelor de pe continent, în special cele din Scandinavia, Occident şi lumea mediteraneană îşi ajustează piramida vârstelor ca să estompeze procesul de îmbătrânire cu imigranţi – este ştiut faptul că media de vârstă a imigranţilor care ajung în aceste ţări este una mai scăzută – , dar şi cu politici stimulative în domeniul familiei”, explică istoricul.

Evenimentul Zilei scrie cum a ajuns un zvon pe Facebook să sperie mai mulți părinți din cartierul bucureștean Pantelimon. Se vehiculează că au început răpirile de copii. Traficanții de organe ar fi făcut deja primele victime. Aceste informații alarmante au creat isterie în rândul părinților, însă poliția nu confirmă. Oamenii spun că au fost și găsite primele victime, însă nu pot spune de unde a apărut această informație. Până acum niciun părinte nu a ieșit în față sau să meargă la poliție și să declare că i-a dispărut ori i-a fost furat copilul. Adevăratul eveniment care a alimentat isteria de pe site-ul de socializare este de fapt o ceartă. S-a întâmplat, în urmă cu două săptămâni, în Parcul Tei din București, când, polițiștii au fost alertați că un cetățean chinez a venit înarmat cu un cuțit, în zona în care erau mulți copii, pentru a-l speria pe un cetățean de etnie romă care i-a adresat cuvinte jignitoare iubitei lui. 

În Gândul, citim despre semnătura electronică pe hârtie, lansată de Compania de Drumuri, din cauza căreia sunt amendați șoferii. Mai mulţi şoferi amendați sau executați siliți pentru că au circulat fără rovinietă cu ani în urmă, fără însă ca CNADNR să îi informeze în mod legal despre faptul că au fost amendaţi. Din această cauză, s-au deschis mai multe procese. Șoferii au de partea lor și decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din februarie 2015, care stabileşte că un proces verbal care nu este semnat de mână de un agent constatator este nul de drept, chiar dacă contravenţia a fost constatată prin mijloace video – camerele pentru rovinietă instalate pe şosele. Decizia instanţei supreme a venit tocmai după ce Avocatul Poporului a semnalat exact problema că pe unele procese verbale trimise acasă şoferilor se menţionează că au fost semnate electronic.

Capital arată în ce domenii au cele mai multe locuri de muncă disponibile. Astfel, numărul de joburi este în creștere în domenii precum industria automotive, IT și outsourcing. Totuși, angajatorii sunt mai atenţi la selecţie şi la oferta salarială. ifrele Institutului Național de Statistică (INS) indică o rată a locurilor de muncă vacante din economia românească de 1,06%, în trimestrul al doilea al acestui an. Astfel, aproximativ 50.000 de locuri de muncă erau vacante în toată ţara, în uşoară creştere faţă de sfârşitul anului trecut, „semn că piaţa muncii dă semne de revenire pe fondul unei economii în creştere”, comentează Horaţiu Cocheci, liderul echipei de servicii de consultanţă în resurse umane de la PricewaterCoopers (PwC) România. Sectoarele economice care creează locuri de muncă, în această perioadă, sunt industriile care produc pentru export, în special automotive, IT, dar și, într-o mai mică măsură, centrele de servicii externalizate şi retail-ul.

Ziarul Financiar scrie că, în noul Cod al Muncii se vor adăuga noţiunile de „telesalariat“ şi de „telemuncă“. De asemenea, orice modificări fă­cute în contractele de muncă tre­buie comunicate şi în scris sala­riaţilor, angajaţii în regim part time vor avea mai puţine zile de concediu şi se vor putea efectua mai multe ore suplimentare decât în prezent în sectoare precum servicii de supra­veghere sau servicii medicale. ZF notează că acestea sunt doar o parte din modificările care ur­mează să se aplice în actuala legislaţie a mun­cii, în cazul în care este aprobată de Parlament. Deşi unele dintre prevederile propuse în această iniţiativă legislativă sunt în favoarea angajatorilor (cum este, de exemplu, reducerea perioadei de concediu pentru cei care lucrează part time, care în prezent au dreptul la tot atâta concediu cât au cei în regim full time), unii investitori străini susţin că, dacă se va adopta, acest proiect va conduce la o scădere a competitivităţii companiilor şi a României.

Wall Street arată că românii își plătesc datoriile mai repede. Rata plăților în rândul consumatorilor români cu datorii s-a îmbunătățit semnificativ, potrivit unui studiu realizat de compania de colectare de creanțe EOS KSI. Astfel, în prezent, 75% dintre facturi sunt plătite la timp, ceea ce înseamnă o creștere de 5 puncte procentuale peste nivelul de anul trecut, spune Georg Kovacs, directorul general al companiei. “Dacă în 2014 companiile trebuiau să mai aștepte încă 19 zile pentru efectuarea plăților din partea clienților persoane fizice și 33 de zile pentru sumele datorate din partea clienților corporativi, în prezent, întârzierile au ajuns la 12, respectiv 24 de zile de la încheierea termenului stabilit”, afirmă Georg Kovacs. 

Pro Sport scrie despre parcursul Japoniei de la Cupa Mondială de Rugby. Japonia nu a furnizat doar cea mai mare surpriză din istoria Cupelor Mondiale la rugby, după victoria cu 34-32 obţinută sâmbăta trecută în faţa Africii de Sud, ci a reuşit să facă şi un salt important în ierarhia mondială. Clasată pe locul 13 înaintea Cupei Mondiale, selecţionata asiatică a ajuns pe locul 11 în lume, devansând şi un nume cu mare greutate în istoria rugby-ului, Scoţia, care a ieşit din Top 10 şi a retrogradat pe locul 12. Dacă Japonia a ajuns la “graniţa” celor tari şi mari în rugby-ul mondial, Africa de Sud a luat-o, în schimb, “la vale”. Rugby-ul câştigă extraordinar de mult teren în Japonia, în aceste zile, la popularitate.

 

 

Cele mai citite

Când se dau pensiile de Paște

Întrucât bugetarii beneficiază de minivacanță între 1 și 7 Mai, distribuirea pensiilor va fi ajustată pentru a asigura că acestea ajung la beneficiari la...

Claudiu Târziu: „AUR respinge dezinformările lansate de serviciul de spionaj ucrainean”

Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a răspuns acuzaţiilor din presa ucraineană, potrivit cărora AUR ar putea lansa „provocări informaţionale anti-ucrainene”....

Elena Rîbakina a câștigat turneul WTA de la Stuttgart

Kazaha Elena Rîbakina a câştigat turneul WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în finală, în două seturi simetrice, scor 6-2, 6-2,...
Ultima oră
Pe aceeași temă