15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăLifestyleCM 2014: Grupa A - Camerun, lot final

CM 2014: Grupa A – Camerun, lot final

Antrenor: Volker Finke, 66 de ani, Germania
Jucători cheie: Samuel Eto'o (Chelsea), Nicolas N'Koulou (Olympique Marseille), Aurelien Chedjou (Galatasaray), Joel Matip (Schalke 04), Stephane Mbia (FC Sevilla)

Lot CM 2014

Portari: Charles Itandje (Konyaspor), Sammy Ndjock (Fetihespor), Loic Feudjou (Coton Sport);
Fundaşi: Allan Nyom (Granada), Dany Nounkeu (Beşiktaş Istanbul), Cedric Djeugoue (Coton Sport), Aurelien Chedjou (Galatasaray Istanbul), Nicolas Nkoulou (Olympique Marseille), Henri Bedimo (Olympique Lyon), Benoît Assou-Ekotto (Queens Park Rangers);
Mijlocaşi: Eyong Enoh (Antalyaspor), Jean Makoun (Rennes), Joel Matip (Schalke 04), Stephane Mbia (FC Sevilla), Landry Nguemo (Girondins Bordeaux), Alexandre Song (FC Barcelona), Edgar Salli (RC Lens);
Atacanţi: Samuel Eto'o (Chelsea Londra), Eric Maxim Choupo-Moting (FSV Mainz), Benjamin Moukandjo (AS Nancy), Vincent Aboubakar (Lorient), Pierre Webo (Fenerbahce Istanbul), Fabrice Olinga (Zulte-Waregem).

Clasament FIFA: locul 56, 558 puncte

Palmares (6 ediții CM): ultima participare – CM 2010 (grupe); CM 1990 Italia (sferturi); Cupa Confederațiilor 2003 (finalistă); Cupa Africii pe Națiuni (campioană 4 ediții);
Foști jucători: Roger Milla (n. 1952), Marc-Vivien Foe (1975 – 2003), Rigobert Song (n. 1976)
Primul meci internațional: RD Belgiană Congo – Camerunul Francez 3-2 (semptembrie 1956)

Star la 38 de ani, a dat două goluri României la CM ’90

Camerun este ţara africană cu cele mai multe participări la Cupa Mondială, având 7 astfel de prezenţe, cu toate că primul meci oficial al naţionalei cameruneze a avut loc abia în 1960, 9-2 cu Djibuti.

Prima calificare, Camerun a obţinut-o la Mondialul din Spania, din 1982, însă atunci echipa nu reuşea să treacă de faza grupelor. Marea lovitură a dat-o 8 ani mai târziu, când, la Cupa Mondială din Italia, reuşea să ajungă până în sferturile competiţiei.

CM ’90 nu anunţa nimic surprinzător din partea unei naţionale precum cea a Camerunului, mai ales că după un turneu ratat, cel din ’86, naţionala acestei ţări avea încă probleme serioase în alcătuirea unui 11 veritabil pentru Mondial. La insisteţele preşedintelui, un jucător retras din activitate, încă necunoscut pe atunci, Roger Milla, hotărăşte să intre din nou pe teren, la vârsta de 38 de ani. Alegerea s-a dovedit a fi una pe cât de ciudată pe atât de inspirată, având în vedere că Milla a dat nu mai puţin de 4 goluri la turneul mondial, devenind astfel un star la vârsta de 38 de ani.

Aflată într-o grupă cu România, Argentina şi Uniunea Sovietică, naţionala Camerunului avea puţine şanse la calificarea în următoarea fază a competiţiei. Totuşi rezultate au fost neaşteptat de bune, două victorii cu Argentina şi România şi doar o înfrângere cu URSS.

Primele două goluri, Milla le-a marcat chiar împotriva României, într-un meci cu Hagi, Popescu şi alte nume mari ale fotbalului românesc. Conduşi cu 2-0, românii au reşit să înscrie doar golul de onoare în minutul 88, prin Balint, care intrase în locul lui Răducioiu în ultimele 30 de minute ale partidei. Din fericire pentru tricolori, România nu a reuşit să prindă şi ea optimile, după rezultatele mult mai bune reputate împotriva URSS şi a Argentinei, la final ocupând locul doi în grupă, după Camerun.

Milla a demonstrat că golurile din partida cu România nu au fost doar un accident, el reuşind să aducă victoria pentru ţara sa, în optimi, împotriva Columbiei, prin cele două goluri înscrise după timpul regulamnetar de joc. În sferturi Camerun pierdea cu naţionala Angliei, care câştiga cu 3-2 printr-un gol înscris tot în extra-time.

Ultimul gol înscris de Milla la un turneu de Cupă Mondială a venit însă la vârsta de 42 de ani, în 1994, într-un meci din grupe împotriva Italiei. Camerun era eliminată atunci, încă din faza grupelor, însă Milla a stabilit pentru a doua oară consecutiv recordul mondial pentru cel mai în vârstă marcator, rămas neschimbat până azi.

Cele mai citite

Dan Petrescu, despre revenirea la CFR: “Mă simt ca acasă aici, mă motivează totul”

Dan Petrescu, antrenorul legendar care se întoarce pentru al patrulea mandat la conducerea echipei de fotbal CFR Cluj, a subliniat într-o conferință de presă...

Bogdan Lobonț, înaintea partidei cu CFR Cluj: “Avem din nou posibilitatea să arătăm ceea ce putem în momentul de faţă”

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate vineri, antrenorul echipei de fotbal FC Rapid București, Bogdan Lobonț, a împărtășit gândurile sale înaintea meciului cu...

Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus Hristos, spune că Dumnezeu l-a îndrumat să se facă actor

Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus Hristos în filum "Patimile lui Hristos", regizat de Mel Gibson și în care joacă și Maia...
Ultima oră
Pe aceeași temă