21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCM 2014: Grupa F - Bosnia și Herțegovina

CM 2014: Grupa F – Bosnia și Herțegovina

Bosnia- Herţegovina a avut o campanie de calificări fără emoţii. Nici nu se putea lăsa cu emoţii pentru că fotbaliştii au făcut legea în grupa  F, pe care au câştigat-o detaşasat, cu opt victorii, un egal şi o singură înfrângere în 10 meciuri şi un total de 25 de puncte. Treizeci de goluri a marcat Bosnia -Herţegovina în cele 10 jocuri disputate şi bifează al patrulea loc în topul statelor europene cu cele mai multe goluri marcate.

Bosnia n-a avut milă de Letonia căreia i-a administrat un sec  5-0 chiar la ea acasă. Şi în faţa propriilor suporteri, povestea s-a repetat- Bosnia-Herţegovina s-a impus cu 4-1. S-a terminat 3-1 pentru Bosnia, pe teren propriu, cu Grecia, şi remiză albă, în retur, pe tărâm elen. A urmat 3-0 acasă cu Lituania, şi 1-0, în deplasare. Dubla cu Liechtenstein a fost una de poveste- 8-1 în deplasare şi 4-1, pe teren propriu. Doar Slovacia a stricat planurile Bosniei şi Herţegovinei. A fost un sec 0-1 pe teren propriu în faţa slovacilor, dar şi o revansă pe măsură, în deplasare, unde Bosnia Herţegovina s-a impus cu 2-1.

Bosnia Herţegovina e la prima calificare la un turneu final mondial. Chiar dacă nu are experienţă la masa bogaţilor mizează pe jocul făcut de Edin Dzeko sau Vedad Ibisevic în atac, Miralem Pjanic şi Zvjezdan Misimovic , în linie de mijloc, dar şi pe zidul făcut de Emir Spahic şi portarul Asmir Begovic.

Antrenorul Safet Susic are cu ce se lăuda- a fost cel mai bun marcator în campionatul Iugoslaviei,în sezonul 1979-1980. A fost desemnat cel mai bun jucător străin din Franţa în sezonul 1982-1983. De departe cea mai important distincţie primită de Safet Susic este titlu de jucătorul de aur al Bosniei, acordat de UEFa, la jubileul din 2004.

Bosnia Herţegovina a jucat preimul său meci în 1993, la Teheran. A fost atunci 3 la 1 cu naţionala Iranului. Elvir Bolic este unul dintre cei mai titraţi jucători de la prima reprezentativă- e a disputant 55 de meciuri şi a marcat 24 de goluri în tricoul echipei sale naţionale în cei zece ani în care a evoluat- 1996-2006. Vahid Halilhodic, Hasan Salihamidzic sunt ei printre preferaţii fanilor. Bosnia Herţegovina este pe 18 în clasamentul FIFA. NU a urcat nicioadată mai sus  de locul 17- performanţă înregistrată anul trecut în august. Cel mai jos s-a clasat pe locul 173, în septembrie 1996.

 

 

Cele mai citite

Parașutiștii și echipajul de zbor, în pericol din cauza închirierii avioanelor AN-2 scoase din uz

Un recent accident aviatic petrecut la Aerodromul Spătaru din Buzău a adus la lumină o situație îngrijorătoare în cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN)....

Alexandru Rafila e convins: “Calitatea asistenţei medicale se va îmbunătăţi simţitor”

La ceremonia oficială de inaugurare a lucrărilor de construcție a Spitalului Regional de Urgență Cluj, desfășurată sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că...

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...
Ultima oră
Pe aceeași temă