13.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCM 2014: Grupa F - Nigeria

CM 2014: Grupa F – Nigeria

Nigeria a luat startul ca favorită în grupa F de calificare la Mondial. A reuşit rezultate bune şi a terminat pe primul loc. A fost 1-0 cu Namibia acasă, şi 1-1 în deplasare, la fel, 1-1 cu Malawi, în deplasare şi, apoi, 2-0 pe teren propriu, şi remiză la 1 cu Kenza pe teren propriu, dar un surprinzător 1-0 în deplasare.  A urmat meciul de play-off cu Etiopia. A fost 2-1 pentru Nigeria, în deplasare si 2-0, acasă.

Nigeria este la a şasea participare la un turneu final. În perioada 1930-1950 nu a participat deloc. În 1962, nu s-a calificat, iar în 1966, s-a retras din competiţie. Au urmat alţi 20 de ani în care nigerienii au stat acasă şi asta pentru că între 1970 şi 1990 nu s-au calificat la nicio ediţie de Mondial. Ediţiile din 1994 şi 1998 au fost cu noroc pentru nigerieni care au ieşit din grupe. N-au ajuns prea departe, pentru că au fost eliminaţi în şaisprezecimi. A urmat turneul din 2002 unde Nigeria a ieşit din faza grupelor, şi un 2006, în care fotbaliştii au văzut meciurile la televizor pentru că nu s-au calificat. În fine, la precedent ediţie de Mondial, Nigeria nu a trecut de faza grupelor.

Antrenporul Stephen Keshi şi-a dovedit clasa dar mai ales a închis gura celor care nu îi dădeau prea multe şanse după ce în locul starurilor a preferat jucătorii mai puţini titraţi, din campionatul intern, dar care erau în formă bună. Keshi a încercat şi realizarea unui nucleu constant de jucători pe care să poatpă miza în Brazilia. Aşa că oamenii de bază vor fi starul lui Chelsea, John Obi Mikel, veteranul Vincent Enyeama, dar şi mai tinerii Victor Moses, Ahmed Musa si Emmanuel Emenike care sunt piese importante în atac.

Jay Jay Okocha, Nwankwo Kanu şi Rashidi Yekini sunt starurile all-time ale nigerienilor. Ultimul se poate lăuda cu cele mai multe goluri marcate pentru prima reprezentativă- 37. Mudashiru Lawal are însă cele mai multe meciuri în tricoul naţionalei vulturilor- 86.

Primul meci jucat de Nigeria afost în compania celor din Sierra Leone. Jocul a avut loc, la Sierra Leone, în octombrie 1949, şi a fost câştigat cu 2-0 de nigerieni.

Nigeria se află pe locul 22 în clasamentul FIFA. Au fost vremuri mai bune- în aprilie 1994 Nigeria s-a clasat pe locul 5. Se poate şi mai rău pentru că în noiembrie, nigenienii erau clasaţi pe locul 82.

Cel mai mare rezultat din istoria fotbalului Nigerian este titlul olimpic obţinut la Jocurile de la Atlanta, din 1996.12 ani mai târziu, în China, Nigeria a pus mâna pe argintul olimpic.

Cele mai citite

Directorul general Dorin Tudora a mărit salariile doar angajaților PNL

În ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Conpet SA Ploiești, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, directorul general Dorin Tudora, impus...

Directorul general Dorin Tudora a mărit salariile doar angajaților PNL

În ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Conpet SA Ploiești, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, directorul general Dorin Tudora, impus...

MESAJE DE PAȘTE 2024: Trimite cele mai frumoase urări de Înviere

O selecţie a celor mai inspirate:mesaje de Paşte, felicitări şi urări de Înviere care pot fi trimise prin SMS apropiaţilor, în noaptea de înviere. SMS DE PAŞTE, URĂRI DE PAŞTE, MESAJE DE...
Ultima oră
Pe aceeași temă