15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCM 2014: Grupa G - Ghana

CM 2014: Grupa G – Ghana

Ghana a mers aproape perfect în Campania de calificare la Mondialul din Brazilia deşi a făcut parte dintr-o grupă de coşmar. A pierdut un singur meci, cu Zambia, în deplasare, cu 0-1. În rest, numai rezultate pozitive: 7-0 acasa cu Lesotho, 4-0 acasă cu Sudan, 3-1 în Sudan, 2-0, în Lesotho şi 2-1 acasă cu Zambia. Govaverajul a fost unul foarte bun- 15 goluri marcate si doar 3 primite în grupă. Nici dubla de foc din baraj nu a fost cu probleme- a fost 6-1 acasă şi 2-1 cu Egiptul, în deplasare.

Stelele Negre n-au strălucit la mondiale, dar nici nu s-au făcut de râs. Ba chiar au stat faţă în faţă cu istoria. Au învins Cehia şi Statele Unite în 2006, înainte de a fi eliminate de Brazilia, în runda a doua a turneului, fiind SINGURA echipă africană care a trecut de grupe. Şi la ediţia din 2010 au produs surpriza- au trecut din nou de grupe şi au egelat performanţa ţării gazdă- au învins Statele Unite ale Americii şi au prins un loc în sferturile de finală ale turneului. Înfrângerea la penalty-uri, suferită în faţa Uruguayului, în sferturi, a fost poate cea mai tristă de la mondial. Şi asta pentru că au fost la un pas de a scrie istorie- dacă ar fi trecut de sferturi ar fi fost singura echipă din Africa ajunsă în careul de aşi. Ghana va îmbina experienţa unor jucători precum Michael Essien şi Sulley Muntari cu tinereţea lui Andre Ayew, Kwadwo Asamoah sau Kevin -Prince Boateng. Vârf de lance va fi Asamoah Gyan care are menirea de a arăta că Ghana este o forţă în Africa. Ghana va fi dirijată de pe marginea terenului de Kwesi Appiah.

Richard Kingson are 83 de selecţii la naţionala Stelelor Negre, însă cel mai bun marcator de până acum este Abedi Pele, cu 33 de reuşite.

Primul meci jucat de Ghana a fost cu Coasta de Aur, căştigat de aceasta pe teren propriu, cu 1-0. Se întâmpla în mai 1950.

Ghana nu a participat la niciun turneu mondial între anii 1930-1962. Apoi, în 1966, s-a retras. Au urmat mai  multe ediţii la care stelele negre nu s-au calificat. În 1982, Ghana s-a retras din nou din competiţie. Între 1986-2002, Ghana a stat acasă. În sfârşit, în 2006 a fost cu noroc, pentru că stelele negre au ajuns până în optimi. Patru ani mai târziu, Ghana a ajuns în sferturi.

Ghana e pe 16 în ierarhia mondială. Cea mai bună clasare a fost locul 14 în februarie, aprilie şi mai 2008, iar cel mai slab loc ocupat a fost 89, în iunie 2004.

 

Cele mai citite

Dinamo și-a aflat adversara din semifinalele EHF European League

Dinamo Bucureşti și-a aflat adversara din semifinalele EHF European League. Astfel, conform tragerii la sorți de vineri, „Dulăii” se vor lupta pentru un loc...

Cotnari a lansat Crama Transparentă

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri pure, românești, lansează campania „Crama...

Premieră mondială: Urangutan care își tratează rana cu o plantă

Un urangutan din Indonezia a fost văzut în timp ce îşi trata o rană cu o plantă medicinală, fiind pentru prima dată în lume...
Ultima oră
Pe aceeași temă